• 9.371.629 stemmen

Bis Daß das Geld Euch Scheidet (1960)

Alternatieve titel: Until Money Departs You

Oorsprong: West-Duitsland

Geregisseerd door: Alfred Vohrer

Met onder meer: Luise Ullrich, Gert Fröbe en Wolfgang Lukschy

Gesproken taal: Duits

Plot Bis Daß das Geld Euch Scheidet

Jupp Grapsch (Fröbe) heeft zijn vrouw Lisbeth (Ullrich) meerdere malen bedrogen, maar zij heeft hem telkens vergeven, omdat ze gelooft in de goedheid van mensen. Als Manfred Grothe (Lukschy) een vrouw betaalt om Jupp te versieren en hier een foto van maakt, stapelen voor Jupp de problemen met zijn vrouw én met het gerecht zich op.

Lisbeth Grapsch

Jupp Grapsch

Heidi Grapsch

Manfred Grothe

Anwalt Dr. Plauert

Gerichtsvorsitzender

Dk2008

Goed spel in deze film van vooral Gert Frobe, verhaal is ook niet slecht, gaat halverwege achteruit, toch gemiddeld. Vond meer een drama dan een komedie.

Dk2008 schreef:

Genre is aangepast is drama.

Dk2008

Drama's liggen me niet, zie ik nu alweer, tenzij er een flinke dosis romantiek aan te pas komt.

Dit is toch wel een film om een keer gezien te hebben meer niet, ondanks het aardige spel van Fröbe en eveneens van Luise Ullrich. En de film is ook niet slecht gemaakt, dat niet. Dus op deze punten was het niet verkeerd om hem nog eens te zien. Wel verandert de film, die overigens nog mildkomisch begint, in een steeds meer moeizaam voortslepend drama. Of beter gezegd, wat een gedoe, om die scheiding. Dit heeft wat mij betreft niet zozeer met gedateerdheid te maken, maar eerder met het feit dat het verhaal toch flinterdun is.

Dk2008 schreef:

En ik denk ook eerder dat het thematisch gezien niet slecht is. Fröbe en Ullrich zijn helemaal niet passend als paar, maar als tegenpolen, waar de één niet wil toegeven aan de ander, werkt het wel.

De beschrijving hierboven klopt niet helemaal. Het is een eigentijds drama. Na twintig jaar huwelijk en twee kinderen is de relatie ingedut. Fröbe heeft een vriendin en wil scheiden maar Ullrich wil niet, waarna Fröbe, uiteindelijk hardere middelen gaat toepassen maar zichzelf daarbij in het verderf stort. De film had gemakkelijk in kleur gekund, al heeft het op bepaalde momenten ook wel wat film noir-achtigs.

Waarom aan het eind de wederopbouw erbij moet worden gehaald, is me ook niet helemaal duidelijk. Want het voegt niets toe, aan de relatie en scheiding. En de film gaat inderdaad halverwege achteruit, mede door ongeloofwaardigheid. En Ullrich ziet er in de flashback nauwelijks jonger uit. 3.0

avatar van stinissen

Je moet wel stemmen