• 9.374.477 stemmen

Genre: Documentaire

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Martijn van Haalen en Bernd Wouthuysen

Plot De Stakende Stad

Op 25 februari wordt herdacht dat het 75 jaar geleden is dat de Februaristaking plaatsvond. Zaterdag 22 en zondag 23 februari 1941 pakken de Duitsers voor het eerst, als represaille, 427 willekeurige Joodse mannen op en voeren hen af naar een onbekende bestemming. Slechts twee mannen keren na de oorlog levend terug. Deze razzia is de directe aanleiding voor de Februaristaking drie dagen later. Tijdens de staking, die twee dagen duurt, schiet de bezetter met scherp, met negen doden en vele zwaargewonden als gevolg. Nergens anders in heel bezet Europa heeft het wegvoeren van de Joden tot zo'n massaal protest geleid.

avatar van Decec

Decec

komt vanavond om 20.55-22.00uur NPO 2

avatar van Rushe

Rushe

Fascinerende documentaire en een excellent voorbeeld van 'oral history'. De gesproken herinneringen van ooggetuigen worden fraai gecomplementeerd door oude foto's en oude filmbeelden waardoor een (naar het mij lijkt) historisch correcte weergave van de gebeurtenissen rond de staking in februari 1941 in Amsterdam geboden wordt.

avatar van Ben de Hoog

Ben de Hoog

Indrukwekkend document. Het tijdsbeeld is goed gevangen door woorden, beelden en foto's en was mij voelbaar. Ook heel leerzaam. Dat er bijna geen Duitser aan te pas kwam bij de vervolging. Men kreeg 7,50 gulden voor iedere gearresteerde jood.....