• 9.370.282 stemmen

El Asesino Invisible (1965)

Sciencefiction | 85 minuten
Nog geen stemmen

Genre: Sciencefiction

Alternatieve titels: Enmascarado de Oro contra el Asesino Invisible / Man in the Golden Mask vs. the Invisible Assassin / Neutron Traps the Invisible Killers

Oorsprong: Mexico

Geregisseerd door: René Cardona

Met onder meer: Ana Bertha Lepe, Guillermo Murray en Jorge Rivero

Gesproken taal: Spaans

Plot El Asesino Invisible

Een geleerde ontdekt samen met zijn assistent en zijn dochter een middel om onzichtbaar te worden. Als de geleerde wordt vermoord verdwijnt met hem het geheim van zijn formule... of toch niet?

Ze bestaat niet meer : Ana Bertha Lepe...ze zat in meer films dan Loe Reet, maar haar heengaan vorige week veroorzaakte hier weinig roering. Ze blijkt merkwaardig genoeg de protagoniste van deze film te zijn, waarvan we zouden denken dat het hier weer een luchador film betroffe. Is gedeeltelijk ook zo gelukkig, maar die thematiek komt hier tussen de talloze muzikale optredens wat minder dan we zouden willen uit de verf.

De ingrediënten uit de LL Z- cinema zijn hier natuurlijk wel weer aanwezig : professor Arenas heeft een apparaatje uitgevonden waarmee je onzichtbaar kunt worden, de goede man verzekert dat deze uitvinding de wereldvrede zal bevorderen...hoe in godsnaam vertelt ie er niet bij, krijgt ook niet de gelegenheid om het te zeggen want hij wordt even later vermoord. Kort daarop waart een invisible man rond in Mexico, die zoals in de traditie gebruikelijk zijn onzichtbaarheid vooral gebruikt om boosheid te bedrijven. Zijn voornaamste slachtoffer is Lepe, die hij permanent stalkt. Gelukkig is Lepe- die hier zichzelf speelt- zo snugger om bij ieder vermoeden van zijn aanwezigheid psychotisch om zich heen te schieten ! Haar vriendje- inspecteur Murray nota bene- vindt het allemaal prima.

Waar past de gemaskerde held eigenlijk in dit verhaal ? Nou eh...niet. De makers hadden waarschijnlijk eerst een invisible man bedacht , maar ze begrepen schijnbaar pas te laat dat een luchador die tegen lucht moet worstelen tamelijk idioot overkomt in beeld, we zien dit ook maar 1 keer. Verder nog wat LL sequenties waarvan 2 van de 3 zinloos, en voor de rest moet de held zich vooral beperken tot cheerleaden. Wat Rivero die hem zou vertolken betreft : ik denk dattie hier amper in beeld is, zijn naam staat ook niet op de credits. Hij draagt allicht een masker, in enkele close- ups kun je zien dat het hem is, maar meestentijds wordt hij denk ik vervangen door een body double. Natuurlijk speelde hij in veel LL films ook als luchador in de ring, maar hij leek hier wat breder te zijn dan normaal. Bovendien issie gedubd door de zelfde dubber als Santo.

Het is echter vooral een Lepe show met tig optredens, ze paaldanst zelfs even en is- oh la la en in de schaduw weliswaar- duidelijk naakt te zien onder de douche.

En de baddies ? Iedereen begrijpt dat Agosti- assistent van Arenas- de invisible man moet zijn, maar op het eind is er nog een tamelijk absurde twist die deze vanzelfsprekendheid voor de allernaiefste kijkers een beetje ondermijnt. Op dat einde ook het beste shot uit de film: de spiegeling van de dader in het Lynxoog, verrassend effectief in wat verder weer een totale z- film is ook qua production values. De ffx van de invisible man zijn vergelijkbaar met de gekende Whale klassieker , op zich niet heel slecht dus maar deze film kwam wel dertig jaar later.