Günese Yolculuk (1999)
Gesproken taal: Nederlands en Turks
Releasedatum: 29 april 1999
Niet beschikbaar op Amazon Prime
Plot Günese Yolculuk
Een verhaal van twee jongemannen die uit heel verschillende streken naar Istanbul zijn getrokken en daar vrienden worden: Mehmet uit een dorpje uit het westen, Berzan uit het oosten tegen de grens met Irak. Mehmet speurt bij de waterleiding ondergrondse lekken op, terwijl Berzan een stalletje met muziekcassettes drijft. De onderlinge strijd tussen Turken en Koerden wordt de beide jongens pijnlijk duidelijk.

Yak
Mooie film, hij sleepte zich alleen een beetje te langzaam voort. Maar gawd! wat is Turks toch een mooie taal!

Diesel
Berzan uit Koerdistan tegen de grens met Irak.
koerdistan
Laat me niet lachen.
Dit is Turkije en tegen de grens met Irak zie ik nergens koerdistan staan. Ach, het zal wel een foutje zijn van de toevoeger, ik corrigeer het wel even.
(edit: correctie geaccepteerd)

Je kunt toch ook in een korte inhoud zetten Juan uit Baskenland tegen de grens met Frankrijk of desnoods Gerrit uit de Achterhoek tegen de grens met Duitsland? Ik zie het probleem niet.

Queto Yurlunyur
Koerdistan, de zelf-uitgeroepen onafhankelijke staat van de Koerden, wordt door Turkije niet als zodanig erkend; daarom is onlogisch te spreken van 'Koerdistan in Turkije' (al wordt de term in het nieuws soms wel gebruikt).
(hier een kaartje van wat de Koerden graag als Koerdistan zien)

Weet ik wel, maar gezien de aard van deze film (duidelijke verwijzing naar conflict tussen Turkse Koerden en Turkije) vind ik een verwijzing naar (Turks) Koerdistan (of desnoods "het gebied in het oosten waar veel Koerden wonen") wel zo duidelijk. Lijkt me van belang voor de film dat één van de hoofdpersonen blijkbaar uit dat gebied komt.

Diesel
In het oosten tegen de grens met Irak wonen sowieso bijna alleen maar koerden, het komt dus vrijwel op hetzelfde neer als het gebied in het oosten waar veel Koerden wonen.

Yak
Het verhaaltje dat ik bij deze film heb gebruikt komt rechtstreeks van Homescreen. Maar verder heb ik wel vrede met de aanpassing, hoor.

Queto Yurlunyur
Vannacht op de ZDF, van 00:05 tot 01:50 (video ruim instellen i.v.m. eventuele uitloop vorige programma's). In het Turks met Duitse ondertitels.

Diesel
Niet aan mij besteed dit. Weinig boeiend verhaal, oninteressante personages, zeer matig acteerwerk en neppe bullshit romantiek.. 0,5*

Anatolia
Hm tsja. Vond het ook maar een 'koude' en saaie film. Belabberd geacteerd inderdaad.
Het was wel te verwachten (en ook nodig) dat er een film gemaakt werd over de hongerstakingen. Jammer dat we het uiteindelijk met deze moeten doen...
Alhoewel je Yol van Yilmaz Güney ook wel in hetzelfde kader kan plaatsen natuurlijk...

Anatolia
Ja, ik lees net dat die acteurs amateurs zijn. Dan kan ik nog wel wat door de vingers zien.
Maar het blijft erg simplistisch ogen. Bovendien waren ook beeld- en geluidskwaliteit bedroevend slecht. Ik kon vaak niet verstaan wat er gezegd werd.
Ben ik trouwens de enige die niet verder dan de beginpagina van de officiële site komt?

chiquita
Je behoort op het plaatje te klikken. Op de pagina die je dan te zien krijgt staat rechtsboven een menu.

Anatolia
Ja, het lukt mij dus niet om op het plaatje te klikken.
Maar bedankt voor de link.
(Ik zocht trouwens naar het budget van deze film: iemand gevonden?)

DOA
(Eyh Anatolia en Diesel)... ik vond het ook geen goede film, maar niet door de acteurs, die vond ik juist goed en het geluid vond ik ook erg goed. Wat ik niet goed vond is dat het realistisch overkwam als je eenmaal aan het kijken bent maar uiteidelijk kom je toch tot de conclusie dat het overderven is... Ik geloof er niets van dat de Koerden zoveel onrecht word aangedaan als word laten zien in dit film...
v.b.: 2 Koerden worden geslagen en achterna gezeten omdat ze niet toeteren na een wedstrijd waarin het Turkse voetbalelftal heeft gewonnen.
Ten eerste snap k niet waarom ze niet toetere.. maarjah... en da nog gaan ze daarvoor in Turkije niet iemand inelkaar slaan..
DENK ik... Dit is alleen mijn mening het kan ook wel dat ze wel iemand voor zoiets onzinnigs inelkaar slaan... En het feit dat ze elke 10 min. in de auto worden gecontroleerd door militairen is ook grote onzin...
Voor het (volgens mij) goede acteren en mooie geluid 2,5* + 0* voor het verhaal.

Anatolia
Nou ja, er zit een (al dan niet grote) kern van waarheid in natuurlijk DOA. Maar je hebt gelijk dat er bepaalde onwaarheden als zijnde de werkelijkheid worden tentoongesteld.
Die rode kruizen op de deuren bijvoorbeeld: die methode is maar één keer in een oosters dorpje toegepast (waar het leger zich ook gewoon erg voor zou moeten schamen! daar niet van). Maar hier lijkt het net alsof het een routine bezigheid is van leger en politie.
En over die voetbalsupporters: ja, waarom zou het niet kunnen dat een paar extreem-nationalistische jongeren een relletje begint tegen een minderheid?
Buiten dit alles, zou je het als een hele grote vooruitgang moeten zien dat deze film gewoon in Turkije te zien was. Het onderwerp is echt bespreekbaar geworden en Yesim Ustaoglu zou een goede bijdrage kunnen leveren aan de discussie. Maar dan moet ze wel met iets beters komen...

Ik kan er niet precies mijn vinger opleggen, maar het maakte allemaal niet echt genoeg indruk. Beetje een doorsnee filmhuis-politiek-sociaal-drama, maar de film slaagde er niet echt in om me echt mee te doen leven. Niet echt slecht, maar minder dan gehoopt.
P.s. Die paar zinnetjes Nederlands van twee toeristen waren wel een grappig detail.

Turkeyloverz
weer een turkse film? het is me opgevallen dat er elke zaterdag een turkse film wordt uitgezonden op ned 3

RolfWolf
Ik heb er het oosten tegen de grens met Irak van gemaakt.
Deze 'correctie' lijkt op - wellicht onbedoelde - politieke censuur. Koerdistan is namelijk behalve een provincie van Iran wel degelijk ook de benaming van een grote Aziatische regio waartoe ook een deel van oostelijk Turkije behoort.
Winkler Prins:
Koerdistan [geschiedenis] of Kurdestan, historisch-geografisch gebied in West-Azië, ca. 275 000 km2, sinds 1918 verdeeld over Turkije, Perzië (Iran), Syrië en Irak. De historische kern van het gebied wordt gevormd door de huidige Turkse prov. Hakkari, het antieke Korduene. Koerdistan was, getuige vondsten te o.m. Jarmo, reeds in het 7de millennium v.C. bewoond, maar kreeg zijn huidige etnische structuur pas door de Perzische invallen van ca. 800 v.C. Het gebied werd in de 16de eeuw verdeeld tussen het Turkse en het Perzische Rijk.
Oplossing: verander het oosten tegen de grens met Irak in Turks Koerdistan. Dit doet ook meer recht aan het onderwerp van deze film, zoals starbright boy al opmerkte.

chiquita
Dat is onzin. Jouw optie is een juridisch incorrecte oplossing.

Doodsoorzaak 'Suits'-acteur Billy Miller bekendgemaakt, Getuigen onthullen details over dood John Lennon in nieuwe docureeks | MovieMeter Recap

Amy Winehouse-biopic 'Back to Black' heeft Nederlandse releasedatum gekregen

Netflix-CEO Ted Sarandos relativeert impact van Hollywood-stakingen: 'Wij hadden er weinig last van'

De tien best beoordeelde films van de jarige Jeroen Krabbé (79)

The Stoning of Soraya M.
Drama, 2008