• 9.371.784 stemmen

Ann och Eve - de Erotiska (1970)

Thriller / Drama | 89 minuten

Genre: Thriller / Drama

Alternatieve titels: Ann and Eve / Anybody's

Oorsprong: Zweden / Joegoslavië

Geregisseerd door: Arne Mattsson

Met onder meer: Gio Petré, Marie Liljedahl en Nevenka Filipović

Gesproken taal: Zweeds

Plot Ann och Eve - de Erotiska

Een filmjournaliste vraagt zich af of ze door haar negatieve kritieken niet de zelfmoord van een regisseur op haar geweten heeft. Ze besluit met haar vriendin een autovakantie te houden door Zuid-Europa. Onderweg wordt ze verliefd op een andere regisseur die door haar beroep als journaliste, niets van haar wil weten.

avatar van Fransman

Fransman

Zweeds-Joegoslavische productie die gepresenteerd werd als een erotische thriller, maar stel je van de thriller niet te veel voor, en van de erotiek trouwens ook niet. Het is een weerbarstig verhaal met tal van zijlijntjes waarvan je niet weet of ze nu wel of niet bij de hoofdlijn horen. Die hoofdlijn is trouwens zelf ook nauwelijks te benoemen. Het gaat over film, laten we het daar maar op houden.

De film valt in huis met de moord op een filmregisseur door Ann (Gio Petré). Dat is geen spoiler, want dat zie je al voor de begincredits. Ze vlucht met een vriendin, de Zweedse seksbom Marie Liljedahl (Inga) naar de Joegoslavische Adriakust. Deze Eve staat op punt van trouwen en wil daar in Porec eens flink de bloemetjes buiten zetten. Ze neukt vervolgens met iedere man die ze tegenkomt, al krijgen we daar vrijwel niets van te zien. Er lopen daar een hoop opvallend zwijgzame jonge Kroaten rond met een onduidelijke dagbesteding. Miss Liljedahl loopt een beetje heen en weer in een dun broekje met haar kleine tietjes en dat is het dan wel. Van die die foeilelijke Petré krijgen we bijna helemaal niets te zien (gelukkig), op haar lelijke kop, haar lelijke borstjes en haar hairy armpits na.

Er is een hoop mis met deze film. Ik zag de versie van 104 minuten, en niet de hier genoemde en gehavende versie van 89 minuten, maar ook 'mijn' versie zat vol met lelijke en harde overgangen, die je het idee geven dat ook hierin flink geknipt moet zijn. Er zitten veel lange dialogen in over van alles en nog wat, onder meer over of een filmcriticus het recht heeft een film te intepreteren, en dat soort onzin. Onnodig te zeggen dat dit de voortgang van het verhaal erg ophoudt. Na een uur had ik het wel gezien, maar heb hem wel uitgekeken, tot en met het slot dat, hoe zeggen ze dat zo mooi, volledig van de pot gerukt is.