• 9.370.360 stemmen

Anda Muchacho, Spara! (1971)

Western | 105 minuten

Genre: Western

Alternatieve titels: Dead Men Ride / El Sol Bajo la Tierra

Oorsprong: Italië / Spanje

Geregisseerd door: Aldo Florio

Met onder meer: Fabio Testi, Eduardo Fajardo en Massimo Serato

Gesproken taal: Italiaans

Plot Anda Muchacho, Spara!

Een revolverheld op de vlucht voor premiejagers die al zijn vrienden hebben vermoord, wordt opgevangen in een nederzetting van Mexicaanse goudzoekers. De goudzoekers worden uitgebuit door gewetenloze bankiers en nadat de revolverheld zijn wraak heeft volbracht, keert hij terug naar de nederzetting om de Mexicanen te leiden in een opstand tegen hun onderdrukkers.

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

Wilde deze toevoegen en nu blijkt dat hij er al opstaat onder een andere titel. Op de IMdb is het nu:

Anda Muchacho, Spara! (1971)

Revolverheld Roy ontsnapt uit een Amerikaanse gevangenis en gaat zich schuilhouden in een klein mijnbouwdorp aan de Mexicaanse grens. Zijn aankomst verstoort de plannen van een corrupt trio - Redfield, Lawrence en Newman, dat de onwetende mijnbouwgemeenschap al hun goud ontnomen heeft dat de mensen met hard werken hebben ontgonnen. Maar het drietal krijgt ruzie en Redfield besluit zijn twee assistenten te doden. Roy heeft hem echter gevolgd en ontdekt toevallig de plaats waar het goud verborgen ligt.

update:

ondertussen zie ik dat de titel is aangepast. Wellicht stond "El Sol Bajo la Tierra" op de IMDB als eerste titel toen deze film vroeger werd toegevoegd.

avatar van Wouter

Binnenkort op dvd in Duitsland. (Koch)

Ramon K

Heerlijke spaghettiwestern met een fantastische score van Nicolai.

Kan die eerste post niet verwijderd worden? Daarin staat namelijk een synopsis die te veel spoilers weggeeft.

En juist de tekst die op MM als synopsis aangenomen is klopt niet.

Ramon K

Dikke aanrader voor de spaghettiwesternfans dit! Ik verwacht hier nog een aantal hoge scores.

avatar van rokkenjager

rokkenjager

Ik laat je weten over een jaar of twee!

rokkenjager schreef:

Ik laat je weten over een jaar of twee!

Jij had toch al vaker in Duitsland besteld? Mooie Duitse dvd uit.

avatar van rokkenjager

rokkenjager

Beschik momenteel niet meer over een creditkaart. Daarnaast pindakaas ik tegenwoordig nauwelijks. Zal een van dezer dagen eens kijken hoe ik hem kan zien.

De openingsscéne heeft mijn interesse iig opgewekt.

Ramon K schreef:

Jij had toch al vaker in Duitsland besteld? Mooie Duitse dvd uit.

Wat is de Duitse titel?

Quentin

'Knie nieder und friss Staub' zie ik net, heeft ie wel Engelse ondertitels want 't staat niet op de site van Koch vermeld?

Ramon K

Zal 't vanavond even checken. Volgens mij wel, ook al staat het niet op de hoes vermeld. Cjamango moest ik wel met Duitse ondertitels kijken. Meestal ontbreken engelse subs enkel, wanneer er een engelse audiotrack aanwezig is.

Ramon K

Net even gekeken en de film heeft inderdaad Engelse ondertiteling. Zoals wel vaker bij Koch niet te selecteren in het menu maar wel tijdens de film.

Quentin

Thanks, ga zaterdag maar weer eens dvd's kopen in Duitsland .

avatar van wendyvortex

wendyvortex

Die Duitse titels zijn natuurlijk wel altijd prachtig: "Knie Nieder Und Friss Staub!".

Mooie spaghetti-western trouwens, lijkt wat minder tempo en actie te bevatten dan gebruikelijk in dit genre, maar hoog op sfeer.

Corrupte witte boorden die met grof geweld hun belangen beschermen, maar dan komt er een zwijgzame vreemdeling waarvan niemand weet waar zijn belangen liggen.

Corruptie, verraad, niemand is te vertrouwen, 105 minuten testosteron.

avatar van DVD-T

DVD-T

Heerlijke sfeervolle spaghetti western.

Het begin is al erg sterk en mysterieus, ondersteund door de prachtige muziek van Nicolai. En die mooie muziek blijft in de gehele film terug te vinden. Verhaal is best leuk, maar niet het meest interessante aan de film. Dat zijn de vele mooie shots die voorbij komen, en de sterke sounddesign. Daarnaast is het personage van Testi erg interessant en de setting is erg mooi. Wel veel referenties naar andere spaghetti's waar Fistful of Dollars erg vaak in me op kwam. Wel heel anders dan ik tot nu toe gewend ben van dit genre. En dan vooral het geweld, wat net als in Peckinpah's The Wild Bunch vrij expliciet en recht voor je raap in beeld is gebracht. Tempo is heerlijk te noemen en neemt de tijd om naar een prachtige climax toe te werken. Ben erg verrast door deze film. Een must see voor de fans van de Spaghetti's.

avatar van dave

dave

Een Italiaanse Western die schijnbaar nooit de wijde wereld heeft mogen aanschouwen en opgegaan is in de grote massa. Dit feit is bijna een ramp te noemen, want 'Dead Men Ride' is goud waard.

Na de eerste 'kijkbeurt' blijf je evenwel achter met een lege maag. Er zijn veel details die in vergetelheid verzuipen en de complexiteit van het verhaal vereist een aanzienlijke hoeveelheid aandacht. Om alles perfect in elkaar te laten passen en elke onbenulligheid eer aan te doen, was een herziening onvermijdelijk. Het gebeurt wel vaker dat het meermaals bekijken van een Italiaanse Western de oorspronkelijke indrukken op die manier opkrikt en verstevigd.

Eerst en vooral is het script erg interessant opgesteld en vallen alle losse eindjes als puzzelstukjes samen. Misschien is het geheel iets te moeilijk gemaakt, want je hebt aanvankelijk weinig anders te doen dan de gebeurtenissen proberen te plaatsen en begrijpen. Enige puntje van kritiek gaat echter uit naar het sporadische, soap-achtige gevoel dat sommige scènes kenmerkt. Later weet je dit gelukkig wel te relativeren. De fans van Leone zullen eveneens overrompeld worden met gelijkende beelden. Referenties naar 'A Fistful of Dollars' en 'Once Upon A Time in the West' zijn er in overvloed. Vooral het einde, waarop de hele geschiedenis uit de doeken wordt gedaan, zal belletjes doen rinkelen.

Fabio Testi doet het geweldig, ook al houdt hij doorgaans de lippen stijf op elkaar. Zijn toot en gestalte zijn kenmerkend genoeg. Een ietwat slank figuur met een mysterieuze aard die toch onmiskenbaar wat emotionele bagage meesleurt. De rest van de cast doet zeker en vast meer dan zijn best. Goed gecaste bad-guys en grappige tot serieuze nevenpersonages.

De muziek kon makkelijk door Morricone zijn geschreven, ware het niet dat louter ene Bruno Nikolai zich verantwoordelijk mag noemen. Een naam die ik nochtans enkel aan een of andere Django film koppel. Heerlijke deuntjes weliswaar, die gegarandeerd een meerwaarde bieden.

Superbe regie, verrukkelijke setting en geweldige shoot-outs maken het rijtje af. Uiteindelijk een verborgen pareltje dat, zoals mijn voorganger reeds terecht opmerkte, een must see is voor de fanaten.

4,00

avatar van simonvinkie

simonvinkie

Ik kijk erg veel westerns en ik probeer zo af en toe tussendoor ook wel eens wat spaghetti westerns te kijken. Zitten toch best een hoop goeie film in dat subgenre. Dankzij de pakketservice heb ik deze goeie western kunnen zien. Deze film barst van de sfeer. Het tempo was dan hetgene waar ik nog het meeste moeite mee lag. Vooral in het middenstuk ligt het toch behoorlijk laag, al was het einde dan wel weer erg sterk. De score is ook bijzonder mooi. Niet zo overheersende muziek, maar wel sfeerverhogende muziek. Fabio Testi speelt een boeiend en mysterieus personage, en dat doet hij goed. Verder de cast sowieso wel oké. Een twee kijkbeurt is misschien ook wel handig, omdat het inderdaad af en toe best moeilijk te volgen is.

Een prima spaghetti western verder. 3*

avatar van Madecineman

Madecineman (moderator films)

Leuke Spaghetti, leunt wel erg op Leone's Dollar Trilogie want zou er thematisch gezien zo deel vanuit kunnen maken. Volgens mij is de set uit deze film zelfs ook gebruikt in een van de Dollar films (A Fistfull of Dollars?). Maar buiten dat charmant en zeker interessant genoeg om stevig op eigen benen te kunnen blijven staan.

Moet zeggen dat ik wel wat moeite had met het onnodig moeilijk vertellen van het het plot maar dat kan ook liggen aan de combinatie van Italiaans sprekende cowboys met Duitse ondertitels (ja, ik weet er staan ook Engelse subs op de DVD, een retrograde ontdekking... )

Waar de film duidelijk een ander pad inslaat dan Leone is in de rol van de vrouw. Leone is daar in zijn Dollar films altijd erg onbeholpen in. Vrouwen zijn weerloos en zonder ruggengraat en bardame of hoer, dat is in deze film wel anders.

Leuk dat de prachtige Charo Lopez (de naam alleen al) als Jessica een sterke en belangrijke vrouwelijk rol neerzet, iets wat ik itt de klassieke Amerikaanse westerns in Spaghetti's maar weinig ben tegengekomen.

Al met al zeker de moeite voor de liefhebber.

avatar van John Milton

John Milton

Dead Men Ride bekleedt de allerlaagste positie (#50) op de lijst The Spaghetti Western Database's Essential Top 50 Films, en het vorige bericht hier op MovieMeter is alweer ruim tien jaar oud. Meestal geen goed teken. Ik was dan ook verrast de volle mep van Wendyvortex te zien staan en ook 4* van DVD-T.

En het moet gezegd: Dit lijkt een onterecht ondergesneeuwd werkje. Erg sfeervol, en met een fijne score van de mij onbekende Nicolai. Opgenomen op dezelfde set als Fistful of Dollars overigens, en Leone/Morricone voelen ook niet ver weg, gelukkig zonder als een goedkope imitatie aan te voelen, zoals La taglia è tua... l'uomo l'ammazzo io (1969) eerder deze week.

Geen stem van Brix?

avatar van Brix

Brix

• 19675 berichten

John Milton

Niet gezien, en de DVD blijkt moeilijk verkrijgbaar of heel duur.

Ik zal hem wel in gedachten houden.

De recensies zijn wel smaakmakend