• 9.370.279 stemmen

Chuma v Aule Karatas (2016)

Alternatieve titel: The Plague at the Karatas Village

Oorsprong: Kazachstan

Geregisseerd door: Adilkhan Yerzhanov

Met onder meer: Aibek Kudabayev, Nurbek Mukushev en Konstantin Kozlov

Gesproken taal: Kazachs en Russisch

Plot Chuma v Aule Karatas

Als een jonge burgemeester aankomt in Karatas, een afgelegen dorpje in Kazachstan, treft hij een groot deel van de bevolking ziek aan. Hij herkent de symptomen meteen als pest-gerelateerd. De zieken houden echter vol griep onder de leden te hebben en worden daarin bevestigd door de lokale machthebbers, die al decennialang het geld voor vaccinatieprogramma’s in eigen zak steken en de dodelijke ziekte laten voortwoeden. De nieuwbakken burgervader komt eerst in verzet, maar wordt allengs meegezogen in een moeras van corruptie en machtsmisbruik.

Querelle

Bonte film van piepjonge Kazachse regisseur. De synopsis spreekt voor zich en is ook wel uit de film te halen, maar de vorm is extreem expressionistisch: acteurs hebben soms maskers op, blijven veel in dezelfde pose staan, lachen en staren dwangmatig. Af en toe valt er een rekwisiet naar beneden, en niet op een getimed moment, maar gewoon omdat het kan. De belichting bestaat uit warme harde kleuren op een donker decor van muren, poorten, pleinen en onder water gelopen kelders. En de muziek is hallucinerend.

De regisseur vertelde vooraf dat de film vooral bedoeld was als vorm experiment. Dit kafkaiaanse verhaal, leent zich daar ook goed voor, maar een beetje geforceerd kunstmatig kwam het wel op me over. Dit soort films werken toch het beste als zo'n vreemd wereldje vanzelfsprekender overkomt.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Volgens IFFR-site wel: Adilkhan Yerzhanov | IFFR

Was het zaallicht wel aan? Op deze foto schat ik 'm 40

Querelle

Je had erbij moeten zijn

avatar van Richardus

Richardus

Vooral de belichting zorgt voor aardig wat bijzondere plaatjes, het absurdisme maakt het allemaal wat knullig. Visueel wel mooi experiment