• 9.377.381 stemmen

Drama / Thriller | 45 minuten

Genre: Drama / Thriller

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Mike van Diem

Met onder meer: Willem Nijholt, Maeve van der Steen en Coen van Vrijberghe de Coningh

Gesproken taal: Nederlands

• YouTube Bekijk via YouTube

Plot Alaska

Korte psychologische thriller, verteld vanuit drie perspectieven, gaat over een buitenlandse werknemer van een slachthuis die er met de vrouw en het geld van zijn baas vandoor wil gaan.

Alaska is Mike van Diems eindexamenfilm aan de Nederlandse Film en Televisie Academie. De film werd in 1989 bekroond met een Gouden Kalf voor Beste Korte Film en won een 'Studenten-Oscar' in Los Angeles.

avatar van Wouter

Beste eindexamenfilm die ik ooit zag.

avatar van Quido

Quido

Een film met een diepe, onheilspellende sfeer, geniaal sound design, sfeervolle muziek en prachtig donkere locaties. Gecombineerd met de sterke regie, sublieme stille rol van Nijholt en de uitstekend uitgekiende structuur maken van deze eindexamenfilm een klasse apart.

Mike van Diem had talent, schepte met deze film extreem hoge verwachtingen en legde de lat voor zichzelf wel erg hoog. Maar met Karakter bewees Van Diem dat hij geen eendagsvlieg was en mocht voor de tweede keer een Oscar in ontvangst nemen. Zijn kieskeurigheid wat projecten betreft valt wellicht te betreuren, maar aan de andere kant is het misschien ook alleen maar goed. Hij zoekt de projecten doelgericht uit en is tot nu toe uiterst succesvol geweest. Hopelijk komt er ooit nog iets moois op zijn pad. Het zou zonde zijn als hij niet meer van zijn talent met het publiek kan delen.

avatar van Hannibal

Hannibal

Ik vond het een nogal verwarrende film, en greep na 20 minuten naar de DVD hoes om even te checken waar de film nu eigenlijk over gaat. Achteraf bleek dat niet nodig, want uiteindelijk wordt het toch duidelijk. Een bizar verhaal, maar goed bedacht.

Aardig filmpje met een goed verhaal, niet echt onder de indruk...

Ontzettend goede 'halve speelfilm' die aanvoelt als 90 minuten.

De film begint een beetje als b-film en je denkt, waar gaat dit heen. Vanaf het tweede verhaal komt er meer verdieping in de film. Wat een prachtige blik van Maeve van der Steen steeds. Haar gezicht staat constant op onweer.

Het script van Mike van Diem heeft een plot om u tegen te zeggen; het zit zeer ingenieus in elkaar, en toch is het goed te volgen. Ik heb er van genoten en er zitten erg veel leuke details in de film verwerkt die slaan op gebeurtenissen elders in de film.

Mooie rol van Willem Nijholt ook. Jammer dat hem niet meer filmrollen gegund zijn.

avatar van FisherKing

FisherKing

Het is idd wel allemaal goed te volgen, maar het gaat me allemaal te vluchtig, en dat trek ik dan weer op de reguliere film.

Ik vind het te kunstmatig, er ontbreekt "sfeer".

Moeilijk uit te drukken. Prachtig spel van Willem Nijholt. 4*

avatar van Dustyfan

Dustyfan

Deze film maakte niet zo veel indruk op me. De manier van vertellen is opzich aardig, maar niet bijster bijzonder. Naar mijn smaak mist het verhaal kop en staart, en blijf ik me afvragen: "hoezo?" en "waarom?"

De film doet verder kaal, koud en afstandelijk aan en heeft een groot gebrek aan sfeer. Ook heb ik geen bijzondere beelden of bijzondere muziek of iets dergelijks kunnen ontdekken, om de waardering op te vijzelen en ik blijf steken bij 2*, met name verdiend door Willem Nijholt.

Kilheid is sfeer. Dat je (/jullie) liever wat anders had gezien had snap ik, maar je kunt niet zeggen dat de film geen sfeer heeft.
De sfeer is ijskoud en afstandelijk. Alles in de film is doods. Het slachthuis, de inrichting van het huis van de hoofdrolspelers. De personages zijn allemaal afgestompt van het leven dat ze leiden (/lijden) en door de gebrekkige manier van communiceren met elkaar. Het is allemaal heel formeel en liefdeloos.
Het is een depressieve boel en de vrouw van de baas wil er niet voor niets tussenuit knijpen. Zij is uitermate ongelukkig. Kijk naar haar oogoopslag,.... Wat doet het werken in een slachthuis met mensen...
Nogal wat genres worden door elkaar gemixt; tragikomedie, thriller en b-film. Ik vind het erg goed gedaan.

avatar van FisherKing

FisherKing

Jawel, goed gedaan, die 4 staat er niet voor niks, maar ik zie liever wat warmte, wat glimpsen van hoop, wat redenen om, ondanks dat het een short is, wat meer betrokken te raken met de hoofdpersonen, persoonlijke voorkeur, that's all.

Nu is het te kil, voor mij. en interesseert het me verder te weinig wat er met eenieder gaat gebeuren. Ik krijg tevens een soort gevoel van een lange film, die essentiële delen mist. Op zich ook knap, daar niet van.

avatar van Dustyfan

Dustyfan

kappeuter schreef:

Kilheid is sfeer.

Daar heb je inderdaad gelijk in. Maar omdat het bij uitstek een sfeer is die ik vervelend vind en die mij afstoot, is het een sfeer die ik niet meebeleef, zodoende wordt 'sfeer' tot 'geen sfeer' voor mij. (Net zoals wanneer je zegt dat het 'geen weer' is, als het uitermate rotweer is. )

Die afstotende werking van deze sfeer, heeft bij mij tot gevolg dat het me niet meer boeit wat de personages beleven en te leiden (lijden) hebben. En dan blijft er in dit geval behoorlijk weinig film over.

Dat het knap gedaan is, wil ik wel in meegaan. Maar dat vind ik toch echt te weinig voor een voldoende.

avatar van Stephan

Stephan

Knap gemaakte korte film met als basis een andere grote film die dezelfde vertelstructuur had. Ben de titel even kwijt.

Beste examenfilm? Bijna. De beste examenfilm vind ik: De finales, van Joram Lürsen. Dat die nooit meer over zijn prille succes heen gekomen is, is jammer. Van Diem groeide enorm na zijn eindexamen met Karakter als resultaat. Verder heeft hij volgens mij behoorlijke faalangst gekregen, gezien het feit dat hij geen films regisseerd. Maar ja... Twee projecten die allebei een oscar verdienen... dan kan het alleen maar achteruit.

avatar van Koekebakker

Koekebakker

Vond het een knappe, sfeervolle film, sterk geacteerd en beheerst geregisseerd. Over het algemeen ook een mooi scenario. In ieder geval een film die uitnodigt tot herzien.

Maar mijn hoge verwachtingen werden niet helemaal ingelost. Vooral het begin vond ik het niet helemaal lekker lopen. Achteraf denk ik dat het de bedoeling was het verhaal uit verschillende perspectieven te vertellen (alledrie opeenvolgend) en zo het geheel te tonen, maar dan zou het mij beter lijken als de drie perspectieven ook afzonderlijk samenhang zouden hebben. Vooral het eerste deel vond ik daarvoor te warrig. Dat kwam geforceerd op mij over.

Wanneer is een thriller eigenlijk psychologisch? Ik zou zeggen als de kijker inzicht krijgt in de beweegredenen van mensen. Dat vond ik hier niet echt van toepassing.

Maar goed, al met al wel een mooie film. Helemaal knap als je bedenkt dat het een studentenfilm is.

Hannibal schreef:

Is ie op dvd dan?

Heb 'n nog ergens op VHS, maar zou een dvd wel willen hebben.

Gekocht. (Bij Occident)

Quentin

Staat overigens (kort geleden iig) voor 5 euro in de winkels van VanLeest.

avatar van gotti

Uitstekend. Intelligente vertelstructuur; uitstekende cast en een beklemmende, kille sfeer.

avatar van mister blonde

mister blonde

Quentin schreef:

Staat overigens (kort geleden iig) voor 5 euro in de winkels van VanLeest.

Aangezien dit bericht alweer twee jaar oud is; welke box was/is dat en is die nu nog te krijgen?

Kalverliefde Box 2 (korte films)

Bij de grote internet shops uitverkocht of heel duur, vandaar deze link.

Quentin

Niet meer te krijgen bij Van Leest of FRS, dit is de box en de goedkoopste site die ik kan vinden (lijkt me dat ze OOP is en dit de laatste restanten zijn);

Online DVD shop DVDigital.nl, goedkoop DVD Speelfilms bestellen en muziek DVD's kopen

Ik was je net voor Quentin. Bij de site die ik link maar € 9,90.

Quentin

Ah mooi, zou sowieso snel zijn want de box is denk ik nergens meer bij te bestellen.

avatar van mister blonde

mister blonde

Ok, thx!

avatar van Quido

Quido

Tijdens het NFF - dat komende week start - volgens mij ook nog te koop, maar vast duurder dan de €9,90 uit de link van kapp.

avatar van robertus65

robertus65

Zwijgzame eentonige film en verwarrend gebracht, kwam niet echt spannend over.

avatar van baspls

baspls

weet iemand waar deze film te vinden is?

Quentin

Enkel in bovengenoemde DVD-box, die inmiddels out of print is.

avatar van perceived

perceived

Korte maar krachtige film die goed in elkaar zit, met geloofwaardig acteerwerk en een ingetogen doch b(r)oeiend sfeertje.

Het feit dat het "slechts een eenvoudige" eindexamenfilm is, maakt dat ik de film een halfje hoger waardeer.

avatar van Woland

Woland

Voor degenen zoals baspls die hier (in ieder geval twee jaar geleden) naar op zoek waren, de box is te koop op bol.com voor een tientje: bol.com | Kalverliefde Box 2 (Dvd) | Dvd's

avatar van perceived

perceived

Thanks voor de toffe tip Woland! Was niet op zoek maar heb er meteen eentje besteld voor nog minder dan 8 euro, incl. verzendkosten...