• 9.373.034 stemmen

Ancora Dollari per i MacGregor (1970)

Western / Drama | 99 minuten

Genre: Western / Drama

Alternatieve titel: More Dollars for the MacGregors

Oorsprong: Italië / Spanje

Geregisseerd door: José Luis Merino

Met onder meer: Peter Lee Lawrence, Malisa Longo en Carlos Quiney

Gesproken taal: Italiaans en Spaans

Plot Ancora Dollari per i MacGregor

In het gebied tussen Mexico en Arizona gebruikt premiejager Forsyte zijn vrouw Gladys om bandieten in de val te lokken. Hij overvalt hen en int dan de prijs die op hun hoofd staat. Als Forsyte dit spelletje ook probeert met Saxon schiet deze Gladys neer voor hij in kan grijpen. Forsyte wordt gevolgd door een vreemde die al zijn bewegingen gadeslaat. De vreemdeling heeft ook het laatste drama gevolgd. Om $ 50.000 te kunnen innnen moet Forsyte naar een dorpje, waar hij kennismaakt met de vreemdeling. Samen gaan ze op stap om zijn zus te wreken.

Ze bestaan ook : niet- komische seventies spaghetti's die wanhopig probeerden aansluiting te vinden bij de nieuwe tijdgeest...de meesten poogden dat via politiek correct gewauwel over de kwaadaardigheid van de Blanke Man en de goedheid van hun slachtoffers, deze gaat meer de mystiek/ semi- esoterische, om niet te zeggen bizarre kant op van het vage tijdperk.

Niet zo vreemd dat Merino later verder ging als vervaardiger van wazige horrorpulp, waaronder enkele films met Naschy. Het resultaat hier is tamelijk schizofreen te noemen :

de film begint als een tamelijk typische spaghetti over 2 bountykillers die een nogal odd couple vormen, meer bepaald Quiney als Forsyte die zijn vrouw Gladys als blond lokaas voor outlaws misbruikte, met voor de hand liggend resultaat. Deze krijgt gezelschap van new kid in town Lawrence, een naamloze vreemdeling van wie we op het eind leren dat hij nog een extra motief heeft voor zijn bezigheden. Zoals u begrijpt heeft het iets met wraak te maken, en we leren ook het waarom van de titel. Die titel verwijst naar de 2 magnificent 7 geinspireerde spaghetti's van Giraldi die ik niet heb gezien, maar verdere overeenkomsten schijnen er niet te zijn.

Na dit standaard begin echter slaat de film na een minuut of 40 geheel om en krijgen we een wazig verhaal waarin hex Yuma-Longo een belangrijke rol speelt, deze blauwogige indiaanse huist in de schorpioenenvallei die ook onveilig wordt gemaakt door outlaw Rosi- Steward ( sic, schijnbaar een samentrekking van Seward en Stewart ) . Waarom deze schurk een prijs van 50000 dollar op zijn hoofd heeft wordt niet duidelijk, deze pot smoking neuroot leek me niet in staat om veel kwaads aan te richten. Och ja : natuurlijk runt hij wel een mijn met behulp van een Sadistische Mexicaan waarin arme indianen genadeloos worden gegeseld en uitgebuit.

Veel ruimte voor knalwerk is er dan niet meer, na de niet overdreven maar redelijk gedoseerde body count in het begin. Op het eind keren we weer terug naar gekend spaghetti terrein en zullen de 2 antihelden het tegen elkaar moeten opnemen om- jazeker- te bepalen wie het onvermijdelijke goud zal krijgen. Dan ook volgt de clou over de identiteit van Lawrence, die hierboven trouwens al staat aangegeven dus misschien kunt u die laatste regel van de synopsis beter overslaan.

Het is in ieder geval geen Trinita klucht, maar geheel geslaagd kun je dit niet meteen noemen : het standaardspaghettiwerk is redelijk maar niet bijzonder, de pogingen tot seventies esoteriek met a-typische framing en focus- voor het genre dan toch- gecombineerd met wat wazige symboliek ( b.v. die zgn. gevaarlijke slang die me een hazelworm leek te zijn ) en de bizarre figuren van Rosi en hex Longo vielen tamelijk in het water.

Deze wel in Almeria opgenomen film die werd voorzien van een score door Martelli die af en toe Bacharesk overkomt, is slechts op DVD uitgebracht in Spanje zonder onderschriften. De Belgische poster leert ons echter dat deze prent ook hier gedraaid moet hebben !