• 9.370.299 stemmen

Geregisseerd door: Yasujirô Ozu

Met onder meer: Tokihiko Okada en Hiroko Kawasaki

Gesproken taal: Japans

Plot Shukujo to Hige

Kendo kampioen Okajima is erg conservatief: hij heeft een uit de mode zijnde baard, weigert westerse kleding te dragen, en houdt vast aan ouderwetse methoden wanneer het om vrouwen gaat. Wanneer zijn liefde voor een preutse, in kimono geklede secretaresse hem aanspoort zijn baard af te scheren en zichzelf wat moderner op te stellen, valt hij in de smaak bij een chique, hooghartige aristocrate en een harde, brutale, verwesterde zwendelaar.

Kiichi Okajima

Hiroko, Typist

Sono haha (Hiroko's mother)

Furyou, Modern Girl

Teruo Yukimoto

Sono imouto, Ikuko (Teruo's younger sister)

Sono haha (Teruo's mother)

Karei (a butler)

Teki no taishou

avatar van Baggerman

Baggerman

Deze film ben ik meer gaan kijken uit historisch perspectief. Om eens een 'stille' Ozu te zien. Maar wàt een plezierige verrassing, zeg! Ik dacht een saaie hap te zien, maar Ozu trakteert af en toe zelfs op ouderwetse slapstick! (wel op de bedachtzame Ozu-manier!).

Ook qua acteren best te pruimen, zelfs voor een stille film!!! Weinig overdreven gebaren zoals ik daaruit gewend ben. Hoofdpersoon Tokihiko Okada vond ik sympathiek overkomen en erg lijken op Toshirô Mifune. Okada was (na een beetje google-en) toen een superster en is helaas echter vroeg aan zijn einde gekomen: in 1934 al gestorven aan TBC.

Het verhaaltje is best aardig en lijkt tussen de regels door de toenmalige (moderne) Japanse vrouw een beetje wegwijs te willen maken in wat over te nemen van de Westerse normen en waarden.

avatar van Mochizuki Rokuro

Mochizuki Rokuro

Een lichtvoetig, zelfs niemendallerig verhaal. Maar Ozu maakt er door zijn elegante humor een fijne film van. Zeker moderner in toon en uitstraling dan veel ander werk uit begin 30-er jaren, hoewel Okada zich wel van stomme-film manieren bedient. Ozu's talent manifesteert zich dus nogal duidelijk: charmant, humaan en met een zeer eigen filmtaal.