• 9.375.349 stemmen

Trava: Fist Planet (2003)

Animatie / Avontuur | 52 minuten (miniserie, 4 delen)

Genre: Animatie / Avontuur

Speelduur: 52 minuten (miniserie, 4 delen)

Oorsprong: Japan

Geregisseerd door: Katsuhito Ishii en Takeshi Koike

Met onder meer: Sie Kohinata, Yoshiyuki Morishita en Kanji Tsuda

Gesproken taal: Japans

Plot Trava: Fist Planet

Twee huurlingen hebben de opdracht gekregen een cargo naar een afgelegen planeet te brengen. Op hun reis pikken ze echter een vreemd signaal op en de erecode gebied hen dit te onderzoeken. Ze vinden een jonge vrouw in een oud ruimtetuig en redden haar uit haar hachelijke situatie.

Gezien het recentelijk succes van Dead Leaves en Taste of Tea leek het mij wel leuk om ook deze op de site te hebben. Geregisseerd door T. Ishii (Koike staan enkel gecrediteerd omdat z'n stijl zo'n impact heeft), als kortfilm de vorige Dead Leaves.

Wat rustiger, erg vreemd tempo, droog, met stevige hectische uitschieters. Niet het razende dat een Dead Leaves is dus, wel erg erg cool.

Zonet herzien, en blijft toch een erg stoer filmpje.

De personages die praten zijn meestal erg relax, bijna druggy, de rest staan, buigt en kreunt hypernerveus. Erg coole combinatie van trippy gedoe met ultrarelax gebabbel.

Droog, komisch, grappig, geschift, toch anders dan Dead Leaves, maar zeker in hetzelfde hoekje te duwen.

En hulde voor Koike's stijl. Geweldig deformed, erg apart. De mensen die zich aangesproken moeten voelen zullen het wel al doorhebben zeker ?

avatar van Hemdale

Hemdale

Vrijwel niks aan Onderhond toe te voegen. Van begin tot eind super vermakelijk en humoristisch. Af en toe had ik wel een klein beetje dat Dead Leaves gevoel maar dat was niet overdreven, ik blijf Dead Leaves wel beter vinden maar dit is toch ook zeer cool. Ik ga mee met een 4,5*.

Chr.s

Ik met de andere heren mee in hun cijfer.

Minder geflipt als dead leaves, maar wel een visuele stijl die mij meer aansprak. Erg cool filmpje

avatar van tovenaar

tovenaar

Heel erg gaaf getekend, tel daar een vlot tempo, een aardig weird verhaaltje en een aantal droge conversaties bij op en je hebt de sleutel tot een zeer vermakelijk filmpje. Leuk ding!

avatar van Dopke

Dopke

Heerlijke serie! Dit was echt veel te snel voorbij :\

Chr.s

Kom kom, niet te zuinig Dopke 4* mag best.

Inderdaad te kort. Wie geld over heeft mag steeds de rest van het project financieren

avatar van Goodfella

Goodfella

Leuke onzin. Ik moest voortdurend denken aan een kamertje met animators die "zzzoooowwwnnnnggggg" en "ppkkkkggguuuiiioooo" geluiden maken

Waar haal je het vandaan

avatar van Dopke

Dopke

Chr.s schreef:

Kom kom, niet te zuinig Dopke 4* mag best.

Eerst Red Spectacles opwaarderen potverdrie

Chr.s

Dat is het me niet waard.

avatar van Roodkapje

Roodkapje

3.0 sterren. Het tempo en het verhaal waren een beetje de grootste afknappers. Het ligt natuurlijk gewoon aan mijn persoonlijke smaak, maar ik had de indruk dat de vele dialogen diende voor de opvulling van de beschikbare tijd. De animatie en de mood die in het filmpje hangt was wél goed. Tenslotte is het niet omdat het ietswat experimenteel is dat het per definitie goed is. Dead Leaves vond ik wel een paar keer beter.

avatar van danuz

danuz

Geweldig geanimeerde, opgefokte animatieshort. Erg jammer dat dit project niet afgemaakt is, ik wil Fist Planet Het geheel kwam jammer genoeg nogal rommelig op me over (misschien ook door onderbreking van aftitelingen per episode). Hierdoor werd ik steeds uit de 'trip' geslingerd.

Het voelde allemaal iets te inconsistent, erg jammer.

Misschien nog eens proberen, en dan de aftitelingen eraf knippen of iets dergelijks. In ieder geval zeer gaaf geanimeerd en zeer bizarre karakters.

Uiterst vermakelijk filmpje.

In tegenstelling tot Dead Leaves geen aanhoudende geweldstroom maar een mooi contrast tussen rustige(re) scenes en plotselinge explosies van dynamiek.

De droge dialogen worden voorzien van stemmen en gezichtsuitdrukkingen die soms erg stoned aandoen. De gevechtsscenes zijn bijzonder mooi gestileerd en de animatie is strak en hypersnel, naar het onoverzichtelijke toe. Erg goed gecombineerd.

Oogt erg fraai maar eigenlijk is het ook een vrij nietszeggend filmpje. Het mist die compactheid van een Dead Leaves. Is nauwelijks een verwijt natuurlijk maar dit project verdient een doelmatigere opzet en uitwerking. 4*

maar dit project verdient een doelmatigere opzet en uitwerking. 4*

Het zou dan ook het begin van een langere reeks worden/zijn. Jammer genoeg besliste het budget daar anders over, en is er niet meer dan dit te bewonderen. Toch benieuwd wat een langere reeks had kunnen bereiken.

remorz

Ja, daar doelde ik ook op Doodzonde dat de reeks niet afgemaakt is. Nu heeft het nog een verhaal dat alle kanten opgaat, iets waar een animatiereeks mee wegkomt. Bekijk je het als film, schiet het toch wat tekort.

Ach wellicht pompt Ishii zijn ideeën van de reeks nog eens in een compacte feature length Fist Planet. Zou zijn.

remorz schreef:

Als hij dan dezelfde (droge) stijl aanhoudt wel ja. Hoop dat hij terug naar zijn oudere stijl keert, en Nice no Mori gewoon nodig was om een hoop uit z'n systeem te schudden.

Onderhond schreef:

Was eerlijk gezegd wel een beetje verbaasd over je lage waardering van Funky Forest (audiovisueel hoogstaand, vrijwel verstoken van enige narratief, hoog tempo en een overload aan fantasievolle absurditeiten; toch redelijk jouw straatje dacht ik). Snap je aldaar genoemde punten ook wel, maar toch.

Van wat ik tot nu toe van Ishii gezien heb (moet enkel Party 7 nog) lijkt het me een man met een duidelijke handtekening maar wil hij toch bij ieder project iets anders; een tweede Funky Forest zou me verbazen (ook al opperde hij in een interview het idee er een reeks van te maken).

Wat betreft Fist Planet lijkt het me inderdaad het fijnst (en het meest logisch) op dezelfde voet door te gaan (zou zo'n 'onaf' project niet gaan knagen?). Budget zal inmiddels minder een probleem zijn lijkt me.

remorz schreef:

Ik was ook verbaasd ja, daarom ook niet in het minst enorm teleurgesteld. Alleen wil ik visueel hoogstaand en zeker "hoog tempo" wel tegenspreken. Vind ik sowieso niet echt het geval bij T. Ishii. Stoorde mij gewoon enorm aan de humor, iets wat buiten mijn normaal beoordelingspatroon valt (heb ik ooit wel eens eerder gezegd denk ik ).

Zeker Trava dan, die vooral door de komisch/droge voice acting een erg onderkoeld effect heeft. Het schril contrast met de excentrieke stijl van Koike is best apart. (hoewel het dan toch weer een beetje wringt met Dead Leaves in het achterhoofd). Heb ondertussen wel weer zin om deze film nog een keertje te herzien

Onderhond schreef:

Alleen wil ik visueel hoogstaand en zeker "hoog tempo" wel tegenspreken.

Die dansscenes op het strand vond ik echt . En de film had misschien vooral de illusie van een hoog tempo door de snelle, ruwe cuts en korte scenes; bij mij nagenoeg hetzelfde effect.

Vind ik sowieso niet echt het geval bij T. Ishii [ ]. Stoorde mij gewoon enorm aan de humor. Ik val wel voor dat droge, ietjes in de achtergrond, absurde gevoel voor humor dat terug te vinden is in meerdere Japanse films. Daartegenover staat in schril contrast die "komische duo sketches". Nice no Mori is toch eerder een film die ik in de laatste categorie vind vallen, terwijl zijn andere films zich veeleer in de eerste categorie bevinden.
Vind ik je 4* voor Getting Any? nogal vreemd, daar staat dat soort humor immers centraal. Bij Naisu no mori wordt het tenminste nog in een mooi jasje gestoken.

Eens. Al vind ik beide stijlen genoeg zelfstandig, Dead Leaves heeft de lat verdomd hoog gelegd.

remorz schreef:

Getting Any? vind ik veel droger dan Nice no Mori. Nice no Mori is visueel inderdaad beter verpakt, maar ik heb het gewoon niet voor flauwe humor in combinatie met extreme overacting en erg los acteerwerk. Getting Any? is naast enorm flauw ook kurkdroog. Dan werkt het voor mij wel.

Wat betreft het verschil tussen Trava en Dead Leaves, uiteraard mogen beide stijlen naast elkaar bestaan. Alleen, als ik één van de twee naar een onbewoond eiland zou moeten meenemen, zou het makkelijk kiezen zijn.

Onderhond schreef:

Het verschil tussen droog en flauw vind ik niet altijd even duidelijk en is natuurlijk erg subjectief. Vind beide benamingen wel van toepassing op zowel Getting Any? als Naisu no Mori . En waar jij overacting ziet, zie ik zichtbaar plezier en enthousiasme onder een losse regie. Een kijkverschil waar ik wel mee kan leven

Prachtig criterium.

Toplijstjes maken voor mij is dan ook steeds erg eenvoudig

Wat betreft de lijn tussen droog en flauw geef ik je gelijk, maar droog en "zichtbaar plezier en enthousiasme" kan ik moeilijk rijmen. Ik denk dat daar voornamelijk het verschil in zit.

Maar verder zitten we de laatste tijd goed op één lijn, dus ook ik heb weinig problemen met het kijkverschil

avatar van Wadjoe

Wadjoe

Helaas haalt Trava: Fist Planet het niveau van Dead Leaves voor mij niet. Had enigszins wel verwacht en gehoopt op een 'Dead Leaves 2'.

Het enige wat me kon m'n aandacht erbij kon houden waren de werkelijk hilarische dialogen en omgangsvormen tussen Trava en Shinkai. Qua actie en verhaal (met name het einde) vond ik het allemaal flink tegenvallen.

Moet zeggen dat de visuele stijl van Dead Leaves me veel meer aansprak hoewel de verschillen klein zijn. Zo vond ik de personages hier niet echt tof vormgegeven.

avatar van Goto

Goto

Geinig filmpje dat zeker. De animatie is sterk, lekker strak en veel kleur. De makers van Dead Leaves hebben hier ook vast goed naar gekeken. De soundtrack is lekker vrolijk, paar lollige nummertjes. Ook de dialogen zijn soms erg leuk, lekker melig.

Toch was ik niet echt overtuigd. De hysterie van een DL is nergens te bekennen. En echt geweldig wil het verder ook nooit worden. Het is ook jammer dat het project nooit is afgemaakt. Misschien dat het dan beter tot z'n recht was gekomen.

Best leuk allemaal maar het niveau van een DL of zelfs FLCL word niet gehaald.

avatar van kinjutsu

kinjutsu

Niet zo gecharmeerd door dit filmpje.

Eens met Wadjoe, de animatie stijl sprak me niet aan, en de actie scenes lieten veel te wensen over (stukken die overgeslagen werden).

Andere stukken die overgeslagen werden spraken me dan weer wel aan. Zoals bijvoorbeeld het opstijgen van het schip in 1 van de laatste scenes.

Met deze van mn to-see list nu alle Ishii's gezien. Moet zeggen dat de man me niet altijd weet te vermaken, maar wel een erg originele stijl heeft.

avatar van Inland Rabbit

Inland Rabbit

Niet af en vooral dat vond ik jammer. Ik geef toe, het was allemaal de grootste onzin, dus animatie was wel veel belangrijker dan verhaal. Echter had ik hier het idee alsof ik een boek zat te lezen, waarvan ik bij de helft alweer naar de bieb moest om hem terug te brengen.

Verder weinig te klagen. Ultra maffe personages, met ditto dialoog. Lekker consistent weirde animatiestijl en wat versnellingen in de actiescenes. Vond dit sowieso niet zo'n rustig filmpje, maar dat komt meer omdat de dialoog wel relaxed was, maar toch nog vrij snel af en toe.

Deed me inderdaad nog het meest aan een tragere Dead Leaves denken. Lekkere onzin dus.

Voor onzin met coolness factor heb ik altijd tijd. Jammer dat het niet af is. Kost toch een half punt.

avatar van kinjutsu

kinjutsu

Hmm apart, het is nog maar iets meer dan een jaar geleden maar ik kan me vrijwel niets van deze short herinneren... Alleen dat het Dr. Zoidberg achtige personage de hele tijd gediscrimineerd werd. Ik moet hem maar eens opnieuw kijken voordat de nieuwe Katsuhito Ishii vs. Takeshi Koike genaamd "Redline" verschijnt. Hij zal in de loop van de week wel op de site verschijnen, ik heb hem net toegevoegd.

avatar van Black Math

Black Math

Kan de vergelijking met Dead Leaves helaas niet doorstaan. Veel minder opgefokt en minder grappig. Er gebeurt te weinig en er wordt teveel gesproken. En die dialogen vond ik ook niet zo grappig, maar dat ligt misschien meer aan mijn gevoel voor humor. De stijl van het filmpje is daarentegen wel weer behoorlijk gaaf. Over het algemeen dus een beetje een tegenvaller, maar zeker ook geen slecht filmpje.