Red Dust (2004)
Met onder meer: Hilary Swank, Jamie Bartlett en Chiwetel Ejiofor
Gesproken taal: Afrikaans en Engels
Releasedatum: 14 april 2005
Plot Red Dust
"Nothing is more dangerous than the truth."
De film is gebaseerd op het boek van Gillian Slovo en volgt een Zuid-Afrikaanse politicus, die de hulp inroept van een (van oorsprong Zuid-Afrikaanse) aanklaagster in New York, om een zaak te winnen voor de South Africa Truth and Reconciliation Commission. Het handelt om een politiek activist die tijdens zijn gevangenschap gemarteld zou zijn en zijn medegevangene die spoorloos is verdwenen.
Alex Mpondo
Anna Hoffman
Duty Officer
District Judge
Waku
Aangrijpende film over de onderdrukking van de zwarte bevolking gedurende jaren 80.Regisseur Tom Hooper heeft geen bloedige beelden nodig om de verschrikkingen
van de martelpartijen duidelijk te maken gedurende de twee uur durende film.De verhalen tijdens het proces van het slachtoffer Alex Mpondo ( die overigens in de film geen slachtoffer genoemd wil worden)zijn al vreselijk genoeg.
Red Dust is een film die zeker zet tot nadenken.
Toch is het jammer dat films met dit thema vaak slechts een keerzijde van de medaille laat zien. De brute martelpartijen van de blanke onderdrukker komen uitgebreid in beeld terwijl er zelden produkties zijn die
de moordpartijen tussen de zwarte bevolking onderling aantonen.Uiteindelijk was het ANC ook niet echt een loepzuivere organisatie.
Hoe dan ook blijft Red Dust een intrigerende fim en toont Hillary Swank wederom aan waarom zij een terechte oscar waardige actrice is.
kremer68
In de stijl van hotel Rwanda erg indrukwekkende film,zonder meer een aanrader.
Voor ons ook mooi omdat we zelf het land hebben gezien en zo de film denk ik beter begrijpen.
Softrunner
Goede indrukwekkende film, inderdaad in de trent van Hotel Rwanda...
4.5* is het zeker waard
Een aanrader!
Megan_74
Een mooie indrukwekkende film die mijn aandacht de hele film heeft vastgehouden en dat komt niet zo vaak voor.
Hotel Rwanda moet ik nog steeds kijken, toch maar volgend weekend eens kijken dan.
pikas
Een aanrader.
In de contect van ... zijn het mooie opnamen.
Goede prestaties van de acteurs.
Het verhaal, spreekt voor zich.
Een film die beslist gezien mag worden.
Deze krijgt van mij dan ook en welverdiende ****
minketijsen
Echt een toffe film over onderdrukt afrika, de balne worden ook eens aangepakt, van de schrijvers van Hotel Ruwanda, dit is echt een aanrader voor iedereen die van drama houdt
Mug
de balne worden ook eens aangepakt, van de schrijvers van Hotel Ruwanda
de wat? en nee, niet van de 'schrijvers' van Hotel Rwanda. Het heeft ook helemaal niks met (Hotel) Rwanda te maken. Tevens is deze film een bewerking van een roman (en niet een waargebeurd verhaal). Een zeer aardige bewerking, dat wel.
Overigens is er nog niemand officieel berecht (via een rechtbank, niet via de Truth and Reconciliation Commission) voor 'apartheid'.
JanReintjens
Een van de betere films, meeslepend , en er wordt goed geacteerd.
Geeft ook een beeld van het Zuidafrica van nu en de dilema's waarmee men daar nu te maken heeft.
Echt een aanrader!
4,5 sterren
Mug
Geeft ook een beeld van het Zuidafrica van nu
De South African Truth and Reconciliation Commission is niet meer operationeel sinds begin 2003...
Hannibal
Deze film heeft mij goed wakker gehouden, niet alleen tijdens de film maar ook lang daarna. Ik vind het walgelijk wat mensen elkaar aan kunnen doen, maar helaas is het wel realiteit. De vrijlating van Nelson Mandela in 1990 was werkelijk waar één van de mooiste dagen in mijn leven. Helaas zal het generaties lang duren voor dat de zwarte en blanke bevolking in Zuid-Afrika normaal naast elkaar kunnen leven, als dat überhaupt al gaat gebeuren.
Over de film: Ik dacht eerst dat er iets mis was met mijn DVD speler, omdat de film een rood/gele gloed vertoonde, maar blijkbaar zit dat in de film. Ik vond dat effect vooral in het begin nogal storend. Het werd wel gedeeltelijk goed gemaakt door de beelden van prachtige Afrikaanse landschappen.
Het verhaal was anders dan ik had verwacht, ik heb vergelijkingen gelezen met Hotel Rwanda, maar ik kan die vergelijking niet ontdekken. Is Hotel Rwanda een spannende thriller met een dramatische input, deze film is niets anders dan een rechtbankdrama.
Zeer goed en overtuigend geacteerd, en Marius Weyers
was wederom geweldig! Ik ben een groot fan van die man.
Toen aan het einde van de film Alex Mpondo vergeving gaat vragen bij de ouders van Steve Sizela was ik geëmotioneerd, en moest een dikke brok in mijn keel wegslikken...
Trance
Ik ben helemaal niet gek op politiek gerichte film maar deze film boeide vanaf het begin tot het eind. Zeer indringende film, goed acteerwerk. Een sterke film met een dieptreurig verhaal wat erg overtuigend over kwam.
MarkFish
Het is een politieke film, maar het draait toch wel om de persoonlijke drama's die mensen hebben meegemaakt en de trauma's die ze daar aan over hebben gehouden. Niemand is ongeschonden uit die tijd gekomen en dat vind ik ook heel sterk naar voren gebracht.
Zeer goed geacteerd, die Ejiofor kan veel. In Four Brothers speelt die een echte Amerikaanse arrogante pimp/dealer, maar dit gaat hem ook erg goed af.
helleke
Heel mooie en aangrijpende film waar je van begin tot eind geboeid blijft naar kijken.
Knappe acteerprestaties van zowel Hilary Swank, Jamie Bartlett als Chiwetel Ejiofor.
Verdient zeker 4 sterren.
tevelenco
Goed en aangrijpend rechtbankdrama.
Waarbij de spanning langzaam wordt opgebouwd en naarmate de film vordert steeds meer gebeurtenissen aan het licht komen.
Dit alles wordt erg mooi en sfeervol in beeld gebracht.
En ook de akteerprestaties waren dik in orde.
Zeker een aanrader als je van dit genre houdt.
matthijs_013
Ik vond het niet zo'n geslaagde film. (gezien mijn leeftijd) Politiek interesseert me weinig en een rechtzaakdrama van 2 uur... Ik had naar het plot moeten kijken voor ik deze zag. Gelukkig waren er uitstekende acteerprestaties en toch enkele mooie scènes.
helleke
Een 2e x bekeken.
Wat is dit toch een aangrijpend drama over de apartheid die er vroeger heerste in Zuid-Afrika.
De acteerprestaties waren ook weer top,zowel van Hilary Swank,Jamie Bartlett,Chiwetel Ejiofor en Ian Roberts
Een verdiende 4 sterren.
Schiedammer
Gewoon een goede degelijke film niets meer en niets minder. Alles was gewoon ok. Verhaal was mooi,beelden waren ok en het geluid ook. Kortom 3*.
TheRisingSun
Boeiende film!
Misschien niet meteen een film die je overdonderd in visuele zin of anderzins, maar alleen gekeken naar het verhaal moet dit haast wel aangrijpen.
Met twee bekwame hoofdrolspelers - Swank (2 voudig winnares van een Oscar) en Ejiofor (acteur in opkomst, wordt (of is inmiddels) een erg goede naar mijn mening) - wordt het verhaal erg goed neergezet. Al is misschien de karakterontwikkeling een beetje aan de regisseur voorbij gegaan, aangezien je al snel in de rechtzaal terecht komt. Een kleine introductie van beide karakters was voor Hooper voldoende om de personen bekend te maken in de film. 't Ging Hooper waarschijnlijk meer om het tragische verhaal te vertellen van Mpondo (Ejiofor) en zijn vriend Sizela die op beestachtige wijze waren gemarteld en mishandeld! Uiteindelijk misschien ook wel terecht. Al was een wat bredere introductie van Ejiofor's personage misschien wél beter geweest voor het nog beter kunnen inleven in zijn martelgang.
Het verhaal waar het dan ook om draait wordt op een intrigerende manier verteld doormiddel van een rechtzaak tussen Mpondo en Dirk Hendricks, de man die Mpondo en Sizela zou hebben gemarteld en mishandeld. Via enkele snelle flashbacks krijg je wel een klein beeld wat er gebeurd zou zijn, al kom je tegen het einde van de film pas echt te weten wat er nou werkelijk door wie is gedaan.
Sterke film, die aan het aantal stemmen te zien, te weinig is gezien!
Gert P
Mooie film alleeen jammer dat het beeldformaat op dvd is aangepast.
Donkerwoud
Mooie film over de patstelling waar men zich na de apartheid in heeft bevonden. Gruwelijk doch ook mooi.
GinolaEHV
Prachtige film over een verscheurd land en de nog steeds gaande strijd tussen wit en zwart in het algemeen en tussen een mishandelde zwarte en een misdadige blanke oud-politieagent.
Ben sowieso altijd geïnteresseerd in films die gerelateerd zijn aan het Apartheidsregime, zoals ook 'Deacons For Defense' (die in m'n top-10 staat).
Deze film is net als 'Deacons For Defense' erg goed. Verhaal is interessant, steekt goed in elkaar en blijft de hele tijd boeien. Tot het einde van de film weet je niet wat er nu precies gebeurd is.
De manier waarop fragmentarisch duidelijk wordt gemaakt wat er toentertijd heeft plaatsgevonden is leuk gedaan. De flashbacks zijn een goede keuze.
Acteerwerk is voorts prima. Swank en Ejiofor (nooit van gehoord) vertolken hun rol prima.
Wat ik trouwens altijd leuk vind om te horen, is als er Afrikaans gesproken wordt. Wel typisch dat in dit soort films de mensen die Afrikaans spreken altijd blank zijn (was ook zo in 'Stander'). Lijkt alsof Afrikaans een racistische taal is, terwijl het grotendeels doot zwarte mensen gebruik wordt.
Maar ja, al met al een zeer goede film: 4,5*.
jordybeukeboom
Grappig dat BBC en NL3 deze film zo kort na elkaar uitzenden
bild
Het verhaal boeit en is erg aangrijpend. Het aangrijpendse is natuurlijk de martelbeelden die in flashbacks te zien waren. Het acteerwerk is zeer goed en er hangt een goede dramasfeer. Ook de muziek is geweldig goed, net zoals het enorme realisme.
orbit
- 12092 berichten
Film waar je als vanzelf wordt ingetrokken, goede rollen en typecasts.. verder natuurlijk weinig af te dingen op dit dramatische verhaal.
lutimp
Toont nog maar eens wat apartheid doet.Film is een doordenker!
Prima acteerwerk.
Mads Smikkelsen
Waargebeurde horror, mooie film, goed uitgediept en goed geacteerd.
Leno
Mooie film met een sterk en goed bedacht verhaal. Het verhaal rondon de vermissing van die jongen stelt in het klein voor waar de hele film om draait: een nieuwe stap (het verleden achter je laten). Je verwacht dat de film draait om schuld en vergeving, toch is dit niet het geval. Het land wil verder, tevens de hele bedoeling van die waarheidscommissie. Dit wordt mooi weergegeven. De ouders van de vermiste jongen willen gewoon verder met hun leven. Wanneer ze eenmaal weten wat er is gebeurd kunnen ze dat. Een nieuwe stap in hun leven.
Deze insteek heeft wellicht een burgeroorlog voorkomen, desondanks zijn er verschrikkelijke dingen gebeurd. Het verhaal vliegt wat dat betreft nergens uit de bocht en weet dit gegeven subtiel te brengen.
De cast mag er overigens ook zijn.
Politiek geladen film die niet enkel een zoveelste statement inneemt, maar ook voldoende spanning met zich mee draagt om het boeiend te houden. Vrij goeie acteerprestaties, mooi Afrikaanse beelden en dito muziek. Een film waar je in mee getrokken wordt. Prachtig.
93.9
Grappig dat BBC en NL3 deze film zo kort na elkaar uitzenden
Heeft weer te maken met het voetbal.
Is er ineens interesse voor Paul Simon, Daniel Sahuleka en dit soort fims...
Ach ja, anders hadden we helemaal nooit deze films op tv gezien.
Aanvallen ole ole ole

Oscars 2026: alle nominaties van de Academy Awards op een rij