• 9.377.091 stemmen

Wild Palms (1993)

Drama / Mystery | 300 minuten (miniserie, 5 delen)

Genre: Drama / Mystery

Speelduur: 300 minuten (miniserie, 5 delen)

Geregisseerd door: Kathryn Bigelow, Keith Gordon, Peter Hewitt en Phil Joanou

Met onder meer: James Belushi, Dana Delany, Robert Loggia

Plot Wild Palms

Deze miniserie gaat over het leven in L.A. in de nabije toekomst. Harry Wyckoff (Belushi) raakt betrokken in een vreemd complot van een TV-magnaat die met een nieuwe revolutionaire uitvinding 'The New Reality', waarin drie-dimensionale beelden geprojecteerd kunnen worden, de wereld wil veroveren.

avatar van Inland Rabbit

Inland Rabbit

Een batshit-crazy soap, met voornamelijk invloeden van noir en cyberpunk, met vleugjes komedie en actie. Om het maar even kort te omschrijven, maar het dekt de lading eigenlijk niet. Een geheel eigen wereld wordt gecreëerd, waar virtual reality, politiek, cult-aanhangers/actiegroeperingen tegenover elkaar staan. Niet zozeer the good vs the bad, als wel een machtsspelletje tussen groepen met beiden een zeer eigen, compleet tegenstellende wereldvisie.

Persoonlijk heb ik het idee nogal wat te missen, doordat mijn beperkte kennis van oude, filosofische sci-fi, invloedrijke genre-schrijvers, poëzie en oude films niet heel groot is. Door de kennis die ik wel heb, viel dus te meer op hoe vaak de serie naar dat soort dingen refereert in dialoog en/of specifieke odes in scenes. Naarmate mijn kennis groter wordt lijkt de serie me wel aan kracht te winnen.

Het is waarschijnlijk geen toeval dat de serie een aantal Marxist ideeën bevat en voor de grap ook een film van de Marx brothers afspeelt en meermaals quote? Door de referenties naar T.S. Elliot moest ik meermaals denken aan Southland Tales, maar de vergelijking houdt daar niet op; Fluid Karma is een soortgelijke substantie en The Rock acteert ongeveer op een zelfde manier als Belushi hier doet. Ook de politieke omgeving van beide films is aardig gelijk. Safe to say dat Richard Kelly hier heel erg door is beïnvloedt?

Acteerwerk is van praktisch iedereen goed, echter vraag ik me af hoe de show was geweest als iemand anders de rol van Harry had ingevuld. Soms heb ik het idee dat Belushi echt niet weet wat hij aan het doen is. Dit past wel bij de sfeer van het geheel, maar toch vraag ik me af wat er was gebeurd als er iemand de rol had vervuld die het WEL had gesnapt? Naarmate de serie vordert keldert zijn acteerwerk ook, naar mijn mening. Maar misschien moest dat zo?

Verder genoten, misschien over 5 a 10 jaar nog eens herzien; wie weet wat ik er dan allemaal in terugzie?