• 9.371.740 stemmen

Met onder meer: Philippe Noiret, Jean Rochefort en Françoise Fabian

Gesproken taal: Frans

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot L'Ami de Vincent

Twee vrienden, Albert en Vincent, werken als dirigent en trompetspeler bij een blootrevue. Op een dag komt er een vrouw binnen die op Vincent schiet in de kleedkamer. Het moet een ex-vriendin geweest zijn, maar welke? Terwijl hij onderduikt voor zijn eigen veiligheid, vraagt hij zijn vriend om erachter te komen waar het om gaat.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Richard1189

Richard1189

De vrouw die schietend bij hem binnenstormt roept dat hij het leven van haar zus heeft verknald en verdwijnt weer. Vincent is zo'n enorme rokkenjager dat hij niet meer weet wie die zus zou kunnen zijn. Hij wordt bang voor nog meer aanslagen. De casting van Jean Rochefort als een enorme Casanova komt niet erg sterk over. Voor mij een miscast. Misschien had hij beter met Noiret kunnen ruilen. Er waren toch wel meer oudere jeunes premiers in die tijd?

Arme Philippe Noiret, hij is hier de vriend van notoire hartenbreker en egoïst Jean Rochefort.
Jean Rochefort speelt hier zo'n beetje een van de onsympathiekste hoofdrollen die ik me kan heugen.
Je denkt de hele film, laat die man toch stikken.
Philippe Noiret is echter een goedzak die zich makkelijk laat manipuleren.
Aanvankelijk is de zoektocht naar ex-en een vrij saai rechttoe rechtaan verhaal waarbij je Philippe Noiret een paar minuten een gesprek ziet voeren met een ex van Rochefort. Op naar de volgende...
Gelukkig komt er later wat meer diepgang in en komt de ware aard van Jean Rochefort naar boven via de verhalen van de ex-en. Het is wel erg pijnlijk allemaal. Veel beschadigde mensen komen voorbij.
Pluspunt is het grote aantal actrices dat de revue passeert tijdens de zoektocht, waarvan een aantal zeer aantrekkelijk. Jane Birkin heeft hier de meest treurige rol.
Het einde is zeer melancholisch en tegelijk ook ironisch. Zo'n 'vriend' ben je liever kwijt dan rijk. Eind goed, al goed.
Jammer dat Noiret pas tot dit inzicht kwam nadat zijn vriendin had gezegd dat een man ook zonder vrienden kan. Nou in ieder geval wel zonder zulke vrienden.

Het geeft een wat bittere nasmaak. Ik rond af naar beneden. 2*

avatar van scorsese

Redelijke film waarin een man zijn vriend vraagt zijn ex-geliefden op te zoeken na aanleiding van een schietincident. Op zich een prima opzet, ondanks dat het wel repetitief werkt. Maar voornamelijk niet echt geslaagd omdat de personages vrij oppervlakkig blijven allemaal. Vervelend wordt het niet, en vanwege het toch wel mooie einde nog net 3.0 sterren.