• 9.372.317 stemmen

Oorsprong: België / Duitsland / Nederland

Geregisseerd door: Rudolf Mestdagh

Met onder meer: Axelle Red en Matthias Schoenaerts

Plot eLLektra

Het hoofdpersonage Sam (Gert Portael) vindt reële troost en geraakt daarbij verlost van haar virtuele troost, drugs. Haar reële troost is een zestienjarig meisje Ellen (Catherine Kools), dat via SMS verschillende mensen met zware tegenslagen met elkaar in contact brengt, opdat ze opnieuw zin krijgen in het leven.

avatar van Wouter

Geregisseerd en geproduceerd door de Belgische co-producent van Het Zuiden

avatar van Soeperman87

Soeperman87

Deze wil ik zien!

Maja, waar & wanneer?

avatar van magnolia_

magnolia_

IN België komt die uit op 13 oktober 2004. Met wat geluk zal dat in Nederland ook wel zo zijn hoor

Webby

In de bios agenda van het film festival in Utrecht staat ie ook. http://www.belbios.nl/nff

Alleen die kaarten daar kopen kan niet, beetje vaag.

Nee de film is op het laatste moment om onbekende redenen uit het programma geschrapt.

Webby

Ja daar kwam ik net ook achter. Erg jammer, had hem al graag gezien.

Webby

Hij moest in premiere gaan in Gent deze week, mocht van de producent niet in Nederland gebeuren tijdens het film festival...

avatar van bioscoopzaal

bioscoopzaal

De eerste recensies zijn helaas niet zo lovend. Ook De Standaard gaf een waardering van nul op vier:

ELLEKTRA

Een Vlaamse openingsfilm zat er dit jaar niet in op het filmfestival van Gent. "Ellektra'' van Rudolf Mestdach werd verwezen naar de stek van vooropener. Een vuurdoop voor een publiek van duizenden zou dit eigenzinnige, maar inhoudelijk knullige drama ook maar moeilijk doorstaan.

WIE denkt dat het prettig is om Vlaamse films af te kraken, dwaalt. Vlaanderen is klein. Het is niet leuk om over mensen die je kent te moeten schrijven dat ze een miskleun hebben afgeleverd. We hebben dus ons best gedaan om het positieve te zien in Ellektra , het langspeelfilmdebuut van de meermaals bekroond kortfilmer Rudolf Mestdagh. Het was moeilijk. Fotografie en belichting door Danny Elzen zijn van topniveau, maar als enige verkoopsargument is dat nogal mager.

Het alfa en omega van een goede film blijft een sterk verhaal. De scenaristen, Mestdagh en Daniël Lamberts, verknoeien een potentieel interessante premisse tot een bespottelijke medley van psychologisch drama, politiefilm en grand guignol . De eerste veertig minuten tonen ons in een Altmaniaanse short cuts -structuur het droeve wedervaren van een zestal personages, die door een ongeval of misdaad hun wereld zien instorten. Een stripteasedansers wordt verminkt, een disc jockey verliest zijn gehoor, een journaliste verliest haar dochter, een pianiste haar vingers, enzovoort.

Een jong meisje dat zich Ellektra noemt naar het drama van Sophocles, stuurt hen sms'jes met het voorstel om te helpen als ze ,,er genoeg van hebben''. Maar de doortastendheid van de aan lager wal geraakte journaliste en een paar flinke ingrepen van het Lot brengen enkele van deze ongelukkige mensen bij elkaar.

In een samenvatting klinkt dat misschien intrigerend, maar in de uitwerking hangt het verhaal met haken en ogen aan elkaar. De motieven van de personages blijven in het duister, de deussen ex machina vallen uit de lucht zoals kikvorsen in het door Mestdach als voorbeeld genoemde Magnolia, de ontknoping is zo bij de haren gesleurd dat achteraf alleen een groot ,,Wat is dit?''-gevoel blijft hangen. Ellektra wordt bevolkt door wandelende karikaturen die een freakshow vol artificiële accenten opvoeren. Twee dieptepunten - zo bespottelijk dat je gaat twijfelen of het bewust is - zijn de Oost-Europese stripteaseuse Cynthia (Marie Bos, die gelukkig al snel haar tong verliest) en de Brusselse maffiabaas Aimé. Die laatste wordt vertolkt door Serge-Henri Valcke, die als Nederlander wellicht niet kon weten hoe onbestaand het hem in de mond gelegde patois wel is.

Een compliment voor de andere acteurs - onder meer Gert Portael, Matthias Schoenaerts en Catherine Kools - dat ze zich in deze janboel nog redelijk overeind houden. Ook Axelle Red valt op in haar acteerdebuut als de verminkte pianiste Anna. In de gewone bindscènes is ze vaak onverstaanbaar. Maar zodra ze zich emotioneel moet laten gaan, houdt zij met haar rauwe overgave zelfs de slechtst geschreven scènes overeind. Technisch acteren is dit niet en het lijkt allemaal heel erg ,,method'', maar het is merkwaardig echt binnen het kader van een zo fake verhaal. Haar slotscène met Matthias Schoenaerts is een van de weinige geslaagde stukjes poëzie in deze film.

Op technisch gebied is Ellektra een zeer hybride film. Mestdach is niet bang om uit te pakken met een eigen stijl en knipoogt naar grote voorbeelden als David Lynch en Alejandro Gonzalez Iñarritu. Zijn lef siert hem. Toch is zijn bewust schokkerige montage geen zegen voor deze toch al ingewikkelde vertelling. De overgangetjes zijn gezocht, zijn aanpak krijgt al snel iets maniëristisch. Af en toe een fraaie scène of een goede visuele vondst weegt niet op tegen een algemene indruk van ambitieuze onbeholpenheid.

Bron: De Standaard, 6/10/2004

avatar van cornelis

cornelis

Webby schreef:

mocht van de producent niet in Nederland gebeuren tijdens het film festival...

Mocht niet van de distributeur.

avatar van Wouter

Precies. De regisseur en de producent (zelfde persoon) wilde juist graag.

Webby

JA idd, sorry. Ik had het mailtje niet bij de hand op m'n werk waar het verhaal op stond.

een Vlaams drama

Spijtig toch. Vantevoren leek me dit wel een interessante / goede film.

avatar van FisherKing

FisherKing

Jammer.

Webby

Medio 2005 komt ie in Nederland uit.

Bron: Oene Kummer Nieuwsbrief

avatar van robertus65

robertus65

Afschuwelijke film , meer woorden heb er eigenlijk niet voor. Er is een hoop ellende te zien, maar het hoe en waarom is mij niet duidelijk, waardoor er nauwelijks door te komen is. Kleine rol van Ellen ten Damme en de onlangs overlden Bert André. Sergi Henri Valcke speelde hier weer eens als echte Belg.