• 9.370.978 stemmen

Geregisseerd door: Andrey Kudinenko

Met onder meer: Aleksandr Kolbyshyov, Anatoly Kot en Aleksandr Malokanov

Gesproken taal: Wit-Russisch en Russisch

Plot Okkupatsiya. Misterii

Mysterium Occupation bestaat uit drie novellen die door elkaar heenlopen en qua toon en sfeer op elkaar aansluiten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft de Witrussische plattelandsbevolking zwaar te lijden onder de terreur en bezetting van de nazi's, maar tegelijk ook onder de door Moskou geïnstrueerde partizanen, die voor het grootste deel bestaan uit ongeregelde bandieten.

avatar van j_u_u_l

j_u_u_l

Ooit is op het iffr gezien, enige wat ik er nog van weet is dat ik 'm echt heel erg langdradig, saai en SLECHT vond.

avatar van MisterPink

MisterPink

Aanvankelijk was ik verheugd dat ik een versie met een Poolse ondertiteling had gevonden. Die blijdschap was van korte duur. De drie verhalen zijn een belediging voor de partizanenbeweging in Belarus tijden de Tweede Wereldoorlog. De Sovjetpartizanen opereerden grotendeels zelfstandig zonder contact met Moskou en waren geen ongeregelde bandieten of onervaren jongens zonder enige toneelopleiding maar soldaten van het Rode Leger die vanwege de Duitse omsingeling afgesneden waren. Om voorraden en proviand in te slaan werden er wel dorpen geplunderd en mogelijke collaborateurs zonder vorm van proces geëxecuteerd. De boeren vormden als gevolg daarop milities met hulp van de Duitse bezetter en de collaborerende politiediensten.

Voor een goed beeld bekijk dan Defiance (2008) over de Joodse Bielski partizanen in Belarus.

Het SLECHTSTE van dit gedrocht waren echter de beeldcomposities. De cameraman kan geen afstand houden en wil bij elke scène er hijgerig bovenop zitten. Een enkel aardig shot van een kat die een trap afloopt daargelaten.