• 9.370.982 stemmen

Met onder meer: Fátima Maria Clemente, Carlos Eduardo Rocha en Maria Ignez Kato

Gesproken taal: Portugees

Releasedatum: 6 mei 2004

Plot Justiça

In 'Justiça' geeft Maria Ramos een beeld van het Braziliaanse rechtssysteem. Ze volgt de drie belangrijkste betrokkenen bij een strafproces: een rechter, een pro deo advocate en een jonge verdachte. Ze blijken alle drie op hun manier de gevangenen van een bureaucratisch rechtssysteem. Plaats van handeling is Rio de Janeiro, een metropool met vijf miljoen inwoners, waar het verschil tussen arm en rijk groot is. Deze sociale ongelijkheid, die typerend is voor de gehele Braziliaanse samenleving, is de oorzaak van veel criminaliteit. In haar documentaire laat regisseuse Ramos zien dat de geweldplegers veelal jonge mannen zijn, zonder enig toekomstperspectief. Uit hun zwijgzame gedrag en gekwelde blikken spreekt een gevoel van onmacht. Zij zijn de representanten van een nieuwe generatie die opgroeit in armoede en gedoemd is tot een leven gedicteerd door de heersende rechtsorde.

avatar van starbright boy

Wat aan de lange kant, maar toch behoorlijk interessante documentaire over het justitieel systeem in Brazilië. Rechters en advocaten met idealen die ze maar heel beperkt kwijt kunnen.

Ramos maakt er een vooral registrerende documentaire van. Het lijkt alsof de gefilmden zich nauwelijks bewust zijn van de camera. Geen interviewsetting, geen commentaarstem, zelfs geen muziek. Ramos laat het oordeel volledig aan de kijker over.

Waarschijnlijk was de documentaire beter geweest als Ramos zich had beperkt tot het best uitgewerkte verhaal (jonge vader in gestolen auto).

De Nederlandse Documentaire JUSTIÇA van regisseuse Maria Ramos heeft op het International Documentary Film Festival, Visions du Réel in het Zwitserse Nyon de prijs voor de beste film gewonnen (le Grand Prix de Visions du Réel). De prijs bestaat uit een bedrag van 15.000 Zwitserse Francs. De internationale jury, bestaande uit Chistian Frei (Zwitserland), Werner Penzel (Duitsland), Nicolas Philibert (Frankrijk) en Diane Weyermann (USA) motiveerde haar unanieme beslissing als volgt: Met haar intens scherpe blik, toont Maria Ramos ons, in een zeer zuivere beeldtaal, een onverbiddelijk gerechtelijk apparaat, waarin alle betrokkenen - rechters, advocaten, en vanzelfsprekend de verdachten - zelf gevangenen zijn.

Het festival in Nyon behoort samen met die van Marseille en Amsterdam tot de beste documentaire festivals ter wereld.

Vanaf 6 mei is de film in 15 Nederlandse filmtheaters te zien. Distributie: DocuZone in samenwerking met het Filmmuseum.

JUSTIÇA wordt veel gevraagd door filmfestivals over de hele wereld.

In juni is de film te zien in Sint Petersburg (Rusland) op het festival "Message to man". Ook zal de film vertoond zal worden in Engeland tijdens het Sheffield International Festival, 11-17 oktober 2004.

Maria Ramos won eerder met haar documentaire DESI de publieksprijs tijdens het IDFA 2000 en een Gouden Kalf voor beste documentaire in 2001.

bron: MVSP

avatar van FisherKing

FisherKing

Da's goed nieuws. Is Maria Ramos Nederlandse ?

Ze komt oorspronkelijk uit Brazilië. Sinds 1990 woonachtig in Nederland. Zie korte bio en cv.

avatar van FisherKing

FisherKing

Aha, Thanks!

avatar van Phoenix

Phoenix

De eerste film waarbij ik tegen de slaap moest vechten in de bioscoop. Wát was deze saai zeg. Uit beleefdheid voor de beide producers die achteraf nog een praatje kwamen houden (wat ook niks voorstelde btw) ben ik blijven zitten.

Het onderwerp op zich sprak me al niet aan maar als er dan 3x hetzelfde herhaald wordt (voor elke verdachte een proces, en dan later nog 1, en daarna nog het vonnis... werd er helemaal gestoord van). Daar bovenop is de film nog eens afschuwelijk ongeinspireerd gedraaid. Het is net of ze wat camera's neer hebben gepleurd, 6 maanden op vakantie zijn gegaan, terug zijn gekomen en wat hebben gemonteerd.

Dan zit je ook nog eens met je benen tegen de stoel voor je omdat mensen achter je niks kunnen zien als je rechtop zit...

Bah, ergste film die ik ooit heb gezien.