Iris (1987)
Genre: Thriller
Nederland
Geregisseerd door: Mady Saks
Met onder meer: Monique van de Ven, John Kraaijkamp Sr. en Titus Tiel Groenestege
IMDb beoordeling: 6,5 (216)
Gesproken taal: Nederlands
- Niet beschikbaar op Disney+
- Niet beschikbaar op Google Play
- Niet beschikbaar op meJane
Plot Iris
Een vrouwelijk veearts (Monique van de Ven) moet veel vooroordelen overwinnen voordat zij door een plattelandsgemeenschap wordt geaccepteerd. Met name de relatie die zij aangaat met de zoon van een invloedrijke herenboer wordt haar niet in dank afgenomen; niet door de bekrompen boerengemeenschap, maar ook niet door haar ex-vriend uit de stad.
FisherKing
Nou; zo slecht is deze film ook niet: Een leuke rol van Monique van de Ven (wel wat routinematig) en een aardige rol van John Kraaykamp ! 3*
Quido
Is ook niet zo'n slechte film, maar mij persoonlijk spreekt het verhaal niet zo aan. En om hier nou van een thriller te spreken???
beetje overdreven vind ik zelf.
BOND31
Aardige Nederlandse thriller met een min of meer verrassende afloop. Van de Ven is zoals gewoonlijk erg overtuigend in de titelrol van de veearts. Ze leeft zich erg in de rol in.
robertus65
Ven laat de mannelijke bevolking van het dorpje het hoofd op hol jagen, en wordt als veearts tegengewerkt door de dorpsdictator Kraaijkamp (in rolstoel). Begint als dokterromannetje, maar wordt steeds spannender. Heel behoorlijke film, met goede rollen van Kraaij en Ven.
Mescaline
Behoorlijk slechte film. het acteren op zich ging nog wel maar het verhaal is gewoon oersaai, er gebeurt bijna niks in en van die wraak komt weinig terecht. deze film kan ik niet meer geven dan 1 ster, echt waardeloos
Jean Rene
Een rampzalige vrouwenfilm vol met super man-onvriendelijke cliches.
Quido
Nog maar eens herzien. Binnenkort (medio maart) verschijnt het vervolg - de zevendelige gelijknamige serie uit 1992 - op DVD.
AGoos
erg aardige film, met een goede rol van van de ven,,,het personage van de waarzegster/toekomstvoorspelster had er uit gemogen...
Brix
- 19379 berichten
Vandaag te zien op TV Nostalgie Net om 12:30 uur .
Herhaling om 16:36 uur
Brix
- 19379 berichten
Zojuist gezien, op Nostalgie Net.
Redelijke film, maar vooral door sterke invulling van Monique van de Ven, die geen moeite teveel was om haar rol als dierenarts overtuigend te spelen.
Geweldig wat ze hier doet.
Kraay goed als altijd, uitstekende acteur.
BlueJudaskiss (moderator films)
Thriller? Plattelandsdrama eerder, met op het eind een paar aardige scenes. Dierenleed had voor mij absoluut niet gehoeven.
TyLo0
he bah die scene van het castreren van de biggetjes had voor mij echt niet gehoeven
Bigjerry
Echt ongelooflijk hoe snel we klaar staan met de scherpste kritiek als het om films van Nederlandse makelij gaat! Ik vind Iris een gedegen film met goed acteerwerk in het algemeen. Natuurlijk zitten er zwakke plekjes in (die rol van de ex van Iris is slecht en ook nog eens nagesynchroniseerd door Hein Boele....) Maar Van de Ven doet het uitstekend, haar huishoudster (Scherjon) is geloofwaardig en Hollands, en Johnny Kraaijkamp weet ook in deze rol helemaal te overtuigen. Kleinere rolletjes, zoals die van Marja Habraken, zijn ook erg goed getroffen. Maar ja, het is Hollands he, en dan roepen we 'spruitjeslucht' en dan haken we af en gaan we snel weer een culty Amerikaanse flutfilm kijken..... echt heel jammer.
gauke
Een vooral goed geacteerd drama, spelend in een plattelandsgemeente, over een vooruitstrevende vrouwelijke veearts die een groei naar volwassenheid doormaakte en in haar werk werd tegengewerkt door bekrompen, jaloerse en argwanende boeren. De beelden waren wel donker (maar dat kon aan mijn kopie liggen).
Phantasm
Dit kun je niet echt een thriller noemen, maar verder is de film wel leuk om een keertje te bekijken.
Robi
Film over een vrouwelijke veearts (Monique v/d Ven) die zich op het platteland vestigt en daar moet proberen om zich een plaats te verwerven. En zo leren we al snel de belangrijkste inwoners van het dorp kennen en heeft ze ook nog een opdringerige vriend die haar terug naar de stad wil hebben. Op zich bouwt de film nog wel redelijk op, maar verder is het verhaal maar matig uitgewerkt. Het gebeurt bijvoorbeeld nogal eens dat er personen in de film voorkomen die aanvankelijk een belangrijke rol lijken te hebben, maar die later in de film nauwelijks meer voorkomen en dus toch niet zo belangrijk blijken te zijn. Dat maakt de film rommelig en ook wat ongeloofwaardig. Het komt allemaal wat afgeraffeld over. En zelfs Monique van de Ven was niet altijd even overtuigend, hoewel er ook best mooie scenes in zaten. Nee, deze film had beter moeten zijn. Ik geef hem 2.5, maar het had ook nog minder kunnen zijn als ik er langer over nadenk.
Realtimes | Publishing Network
Social media