menu

L'Atlantide (1932)

mijn stem
2,92 (6)
6 stemmen

Duitsland
Sciencefiction / Fantasy
95 minuten

geregisseerd door Georg Wilhelm Pabst
met Brigitte Helm, Pierre Blanchar en Jean Angelo

Een Franse luitenant ontdekt in de Sahara een mysterieus rijk dat geregeerd wordt door een beeldschone vorstin die knappe jongemannen tot haar minnaars maakt en hen daarna laat doden. Een met de held bevriende kapitein is het beoogde volgende slachtoffer.

zoeken in:
Nog maar 1 stem voor deze Pabst klassieker met Helm en Blanchard gebaseerd op een al even gekende silent klassieker van Feyder ? Een remake kun je het niet geheel noemen, aangezien deze film slechts 90 minuten duurt en het origineel maar liefst dubbel zo lang, en daar heb ik even geen zin in.
Er is trouwens iets vreemds aan de hand: er zijn 3 Atlantides van Pabst, een Franse, Duitse en Engelstalige, waarbij hierboven als land van herkomst Duitsland wordt genoemd, maar Blanchar en Angelo speelden toch slechts in de Franse versie... die ik dus heb gezien wat logisch is gezien het origneel en het boek, ik weet niet welke de ander heeft gezien .
Hoe dan ook: hoewel toen net als het origineel een enorme box office hit, nu een ernstig gedateerde vroege talkie met alle onhebbelijkheden die daarbij horen, dwz. het is eerder gefilmd als een silent, waarbij de spaarzame dialogen de plaats innemen van tussentexten, waardoor alles absurd onnatuurlijk en quasi-diepzinnig overkomt, al was dat laatste gedeeltelijk de bedoeling: gebaseerd immers op een romannetje van de kleinburgerlijke exotist en semi-mysticus Pierre Benoit.
De fotografie was wel fraai met veel close-ups en het geheel werd geschoten in de Sahara wat mooie sfeerbeelden oplevert, maar het geheimzinnige rijk van Atlantische koningin Helm kam nogal belachelijk en campy over- denk aan die volkomen onschuldige cheetah b.v. , het dieptepunt was echter de french cancan scène van een knulligheid die je niet verwacht bij DBDR of DTEV regisseur Pabst.
Het acteerwerk was mede door de geluidsbeperkingen niet wat je noemt geweldig, en Helm kon sowieso niet teveel zinnen in het Frans uitspreken zonder ridicuul te worden.
Het grootste manco van de film was imho een gebrek aan ritme, juist door het contrast tussen de fotografie in silent stijl en het gebruik van geluid. Een euvel waar zovele films uit die periode onder te lijden hadden, je kunt het de makers misschien niet echt toerekenen.
De hele Atlantide collectie is trouwens te koop op DVD voor...140 EUR, krijg je wel het boekje erbij .
p.s.: dat hele verhaaltje rondom Atlantis is natuurlijk quatsch: Plato vertelt dat Iemand vertelt dat Timaios vertelt dat Solon heeft verteld dat de Egyptische priesters hem hebben verteld enz. Een dolletje, dus.

avatar van kleez
Film kun je hier gratis zien:
Matinee Classics - Classic Movies - The Mistress of Atlantis (1932) - matineeclassics.com

En betreft Atlantis, er zit wel iets meer achter dan laatste quote @ hierboven!

avatar van Flavio
2,5
Flavio (moderator)
Er zit toch wel lichtjaren verschil tussen Pabst's stomme films en zijn vroege talkies. L'Atlantide is vaardig gemaakt maar de plot is mager en het acteerwerk houdt ook niet over. Dan blijven mooie beelden uit de Sahara en af en toe knap camerawerk over, en dat is niet genoeg. Het begin en einde zijn nog het best, het lange middenstuk is op een enkele bijzondere scene (de schaakscène en het verdwalen in een kashba-achtig labyrint) na nogal saai en rommelig, en ik verloor gaandeweg mijn interesse, tot het lot van beide Franse militairen me weinig meer kon schelen.

Gast
geplaatst: vandaag om 23:33 uur

geplaatst: vandaag om 23:33 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.