• 9.370.349 stemmen

Tuareg - Il Guerriero del Deserto (1984)

Avontuur / Actie | 95 minuten

Met onder meer: Mark Harmon, Luis Prendes en Ritza Brown

Gesproken taal: Italiaans

Releasedatum: 24 januari 1985

Plot Tuareg - Il Guerriero del Deserto

Gacel Sayah (Mark Harmon) is de leider van een nomadenstam. Één van zijn mensen wordt vermoord en een andere wordt gevangen genomen door een groep militairen. Gacel Sayah en zijn groep zweren wraak.

avatar van Wouter

Is dit een VHS- of DVD-hoes?

avatar van Wouter

Weet iemand of de Amerikaanse dvd de moeite waard is?

Ravenstein

Dit zou naar het schijnt een goede Italiaanse actiefilm zijn, één van de beste van deze regisseur. Maar houden van dit soort pulp is wel een vereiste.

Ik heb hem nog niet gezien, maar ben wel fan van dit soort jaren '80 Italo thrash.

avatar van stinissen

Deze is beslist de moeite waard.

Ravenstein

Gisteren heb ik de film kunnen vinden in Videotheek LP in Willebroek (een zeer goede videotheek voor mensen die houden van jaren '80 Italiaanse actiefilms, want daar hebben ze er wel redelijk wat van liggen).

Deze film was een verrassing, laat ik dat meteen al zeggen. De meeste actiefilms uit die periode zoeken het in post-apocalyptische settings met bendes die elkaar naar het leven staan en niet kijken op een sadistische gruweldaad meer of minder.

"Tuareg" speelt zich af in het heden, in de Sahara met een traditie-gevoelige nomade huisvader op een kameel als hoofdfiguur, een rol zeer degelijk vertolkt door Mark Harmon (inderdaad die van films zoals The Presidio en Summer School).

Het verhaal heeft, ondanks het vele en probleemloos moorden van de hoofdfiguur, nog een redelijk menselijk karakter omdat de "slechten" toch sympathie kunnen opbrengen voor de motivaties van Gacel Sayah (Harmon) en sommige personages iets meer diepte hebben dan gebruikelijk in het gros van jaren '80 actiefilms van Castellari en consoorten. Dit terzijde moet ik wel zeggen dat Gacel Sayah wel heel gemakkelijk op killing spree vertrekt: gewoon omdat ze zijn gast zijn komen weg halen...

Door de voorlaatste zin klasseer ik Tuareg tussen een grote hoop films waartussen men ook ondingen kan vinden zoals Lightblast, Rush, Warrior of The Lost World en Delta Force Commando en daardoor kan ik misschien een vertekend beeld geven over de film.

Tuareg beschikt over een meer dan behoorlijk budget (het blijft echter wel low-budget, niet vergeten dat dit een film is van Enzo G. Castellari), de woestijn vormt een dor, maar mooi decor en het geheel wordt mooi in beeld gebracht. De goede (maar repetitieve) muziek van Riz Ortolani (Anzio, Cannibal Holocaust) geeft de film iets "groots" en ouderwets.

Er had voor mij iets meer breinloze actie mogen in zitten, maar ik was zeker niet teleurgesteld door het resultaat. Ook nog een pluim voor het verrassende einde.

avatar van Wouter

Is dit niet een betere poster dan die videohoes, kapp?

Ravenstein

Ziet er inderdaad beter en past beter bij de film dan de affiche die hier te zien is en die eerder doet denken aan een Rambo-Rip Off.

avatar van ghostman

ghostman

Wat een fantastische actiefilm blijft Tuareg toch!

****/*****

ghostman schreef:

Wat een fantastische actiefilm blijft Tuareg toch!

****/*****

Ik zie je stem niet.

Ravenstein schreef:

Keoma is zijn beste film (van wat ik tot nu toe gezien heb).

Dit is een uitstekende film, goede soundtrack. Ik vond wel dat er meer over-de-top rambo-achtige explosies in mochten

Wouter schreef:

Weet iemand of de Amerikaanse dvd de moeite waard is?

Ik heb hem, het is denk ik gewoon een goede VHS-kopie die op DVD is gezet. Zo duur is ie niet, dus een aankoop waardig voor de liefhebber.

Quentin

Zag de film in 4:3, maar volgens mij is ze in widescreen een stuk sterker. Iemand ergens een (obscure / bootleg) dvd in breedbeeld gevonden?

avatar van Wouter

Ik hou me daar ook onbevolen voor.

Quentin

De eindscène (spoilers!) ziet al stukken beter uit in widescreen:

Quentin

Widescreen versie gevonden, geen topkwaliteit (TV-rip) maar tenminste de originele aspect ratio.

Quentin schreef:

Welk ratio was het? Ik zag vanochtend de film op 35 mm en die kopie was 1:1,85. Volgens IMDB is de film 2 perf gedraaid en waren er ook 1:2,35 prints.

Voor Castellari redelijk evenwichtige en ingehouden regie, misschien daardoor ook wat saai - want het script is niet geweldig interessant.

Quentin

Er komt een officiële Duitse dvd-release met Engelse geluidsband.

Quentin

De kerel in deze video heeft duidelijk mental issues, maar hij bespreekt de nieuwe Duitse dvd wel in detail: TUAREG - DIE TÖDLICHE SPUR (DT DVD) / Playzockers DVD Check Nr. 453 - YouTube. Beeldkwaliteit is dus ruk, en de Engelse versie is 4:3 (Duitse dub 16:9, maar ingekort).