menu

Springen (1985)

mijn stem
1,86 (40)
40 stemmen

België
Komedie
105 minuten

geregisseerd door Jean-Pierre De Decker
met Mark Verstraete, Herbert Flack en Maya van den Broecke

Het bejaardentehuis Sempa Vivax is niets te gek om de oude dag plezierig te maken. Een nabootsing van een Derde Wereldoorlog is maar één van de festiviteiten. Het is dan ook de laatste rustplaats van rijke en excentrieke mensen. Als een politicus een plaatsje wil, zien ze een mogelijkheid de dreigende onteigening af te weren. De directeur ziet wel wat in de kleindochter van de politicus.

Trailer

https://www.youtube.com/watch?v=s3UlXTYUdGA

Wanneer je deze, als ook andere ingevoegde media op de site wilt zien, dan moet je hier even toestemming voor geven.

Met het tonen hiervan wordt er mogelijk door een andere partij cookies geplaatst en/of wordt je ip-adres geregistreerd, zonder dat MovieMeter hier invloed op heeft. Lees ons privacybeleid voor meer informatie over hoe MovieMeter met je privacy omgaat.

zoeken in:
avatar van kappeuter
kappeuter (crew)
Deze moet heel slecht zijn. Op een zondagmiddag ooit eens gezien geloof ik, maar er is niks blijven hangen. Wat zeggen de Vlamingen hiervan? Wat ik lees op internet was het wel een enorm bioscoopsucces.

1,0
Nabootsing van WO III? Ik heb wat gemist geloof ik...

avatar van kappeuter
kappeuter (crew)
Ik neem aan dat ze WOII bedoelen. Heb het even veranderd.

avatar van speedy23
1,0
kappeuter schreef:
Deze moet heel slecht zijn. Op een zondagmiddag ooit eens gezien geloof ik, maar er is niks blijven hangen. Wat zeggen de Vlamingen hiervan ? Wat ik lees op internet was het wel een enorm bioscoopsucces.


Zo'n groot succes zal het niet geweest zijn, ik heb er nog nooit van gehoord...

avatar van speedy23
1,0
kappeuter schreef:

Ik neem aan dat ze WOII bedoelen. Heb het even veranderd.


Het is inderdaad een 'interpretatie' van wat eventueel WOIII zou kunnen worden.

En nu ik hem gezien heb, is het enige wat ik nog wil doen is deze 'film' zo snel mogelijk vergeten...

2,5
ik vond hem zo slecht nog niet, best wel goe gelachen

1,0
Springen van regisseur Jean-Pierre De Decker zou hoofdzakelijk gaan over de gebeurtenissen in het bejaardentehuis Sempa Vivax, maar gaat gaat helaas het merendeel van de tijd over de platvoerse avontuurtjes van de eigenaar Axel Woestewey.

Recht voor zijn raap: Axel neukt alles wat los en vast zit en bedriegt zijn vrouw waar ze bij staat. Zijn onnoemelijk dikke vrouw overigens waar hij, naar eigen zeggen, alles voor over had om haar zo dik te laten worden. Hij zou zelfs nog een bredere spiegel kopen, mocht ze nog dikker willen worden! (Om maar even aan te tonen hoe aardig en hoe humoristisch deze man (lees: film) is.)
Zijn vrouw kan er ook wat van. Nadat Axel later dan normaal thuiskomt geeft zij ons de grappige mededeling: "Ik dacht al dat je kanker had" ...

Het is pijnlijk niet grappig. De flauwe en platvoerse humor doet denken aan films als De Gulle Minnaar. Als je dan ook nog tijdens een interview met een van de acteurs te horen krijgt dat het allemaal bloedserieus bedoeld was, wil je zelf door de grond zakken uit schaamte.

Het had best leuk kunnen worden als men zich geconcentreerd had op de bejaarden die allemaal hun eigen wensen hebben. Wat meer absurde situaties en personages en wellicht had ik me dan nog kunnen vermaken. Maar er gaat geen scene voorbij of je wordt getrakteerd op een misplaatste grap of op de loszittende handjes van Axel. Tel daar ook nog eens bij op dat de film vol zit met reclame en dat sommige scenes belachelijk slecht geacteerd zijn en een lage waardering ligt binnen handbereik.

Wel alle lof voor Bridge en Vintagefilms voor de prachtige dvd van de film. Beeld en geluid zijn mooi opgepoetst en er staan een paar interessante extra's op de dvd.

avatar van Pieter Montana
2,5
Komaan,zo slecht is hij toch niet? Het acteerwerk is wel inderdaad ondermaats met al die griezelige oudjes en Maya van den Broecke. Voor de rest valt het allemaal wel mee. Herbert Flack zit goed in z'n rol als playboy die z'n toevlucht zoekt bij een olifant. Opzich is het wel een origineel idee in het tehuis om WO II na te spelen of een rechtszaak van één van de bejaarden nog eens te reconstrueren. Ook een mooie soundtrack.

Absoluut geen slechte film.

2.5*


Robbe De Hert als buitenwipper

avatar van Tarkus
2,5
Best aardige film.
Herbert Flack is goed in zijn rol als playboy-directeur, maar dat mag niemand verwonderen.
En ook een typisch leuke rol voor Mark Verstraete (Bekend van 'De Kotmadam').

avatar van Quentin
2,0
kappeuter schreef:
Ik neem aan dat ze WOII bedoelen. Heb het even veranderd.

Het gaat toch echt om een simulatie van WOIII.


2,5
Vrij matige film, wel aardig om eens gezien te hebben, maar het gaat natuurlijk helemaal nergens over.

avatar van gauke
0,5
Een uiterst zwakke en slecht gemaakte absurde tragikomedie over een luxe bejaardentehuis voor zeer vermogende ouderen, die de meest bizarre wensen vervuld wilden zien. De hilarische gebeurtenissen moesten klaarblijkelijk op de lachspieren werken (geen moment die van mij) en de voorgeschotelde seksscènes waren wanstaltig. Ook de cast speelde buitengewoon ondermaats.

2,0
Ondermaatse film met een onmogelijk plot, meerdere scènes die geen enkele zin hebben, zelfs niet zo best camerawerk en acteurs die absoluut geen indruk maken, tenzij misschien Herbert Flack die wel oogt als directeur-playboy.
Zag een fragment van deze film enige jaren geleden en had het best daarbij gelaten.

avatar van Metalfist
2,5
Semper Vivax

Het is altijd fijn om nieuwe regisseurs te ontdekken en met Springen ben ik aan één van de minder bekende Vlaamse regisseurs aangekomen: Jean-Pierre De Decker. Iemand die indertijd met zijn debuutfilm meteen wat schandaal opwekte en dan ben ik altijd wel geïnteresseerd. Springen is niet zo makkelijk op DVD te vinden, maar gelukkig bood de Vlaamse filmcollectie van Het Laatste Nieuws van x aantal jaar geleden weer soelaas. Inclusief 2 toffe extra's uit het VRT archief trouwens!

Jammer dat de film niet zo interessant is als Ingrid De Vos die bij Mike Verdrengh ligt te verkondigen hoe ze de rushes heeft bekeken en dat het toch zo'n intrigerende film is geworden. Op papier kan ik haar geen ongelijk geven in ieder geval: een productie van Roland Verhavert met Herbert Flack (die in de jaren '80 alomtegenwoordig en gewoon erg goed was) in de hoofdrol, een helpende hand van Stijn Coninx in het scenario (en ook als regie-assistent), de montage die in handen van Ludo Troch is gekomen en mijn geliefd enfant terrible van de Vlaamse cinema heeft nog een piepkleine bijrol als portier van een nachtclub. Het eindresultaat laat zich echter vooral kennen in de herhaling. Hoewel het idee om de wensen van een stel oude mensen in te willigen nog voor een aantal leuke ideetjes zorgt (de openingsscène met Wereldoorlog III is wel tof gedaan qua budget), is het op den duur teveel van hetzelfde en zakt de film in elkaar wanneer er een einde - of gewoon iets van plot - aan gebreid moet worden.

Jammer trouwens dat dit de laatste film van Jef Cassiers is geworden. De acteur die vooral in de jaren '60 furore maakte met onder andere Het Manneke, Kapitein Zeppos en Johan & de Alverman zou uiteindelijk maar 57 jaar worden en heeft hier een redelijk grote bijrol als Mijnheer Clement, de enige bewoner van het rusthuis die er niet graag is. Herbert Flack probeert als flamboyante en rokkenjagende directeur de boel nog wat overeind te houden en lukt daar nog wonderwel in en ook het rolletje van Mark Verstraete (die bij het grote publiek nog steeds bekend is van De Kotmadam) is nog de moeite. Verstraete schmiert er weliswaar danig op los, maar om de een of andere reden werkt het wel. Het is dan ook jammer dat de rest van de cast compleet in elkaar zakt vanaf het moment dat ze een woord moeten uitbrengen. Toffe soundtrack nog wel van Dirk Brossé, ik wist helemaal niet dat die zich had bezig gehouden met muziek voor films.

Een kleine schandaalfilm waar vandaag de dag niet veel meer van overschiet (van het schandaal toch, al zou het volgens De Vos vooral de poster zijn geweest die over de tongen ging. Moeilijk te beoordelen in ieder geval. Het is het soort film waarbij eens iets anders werd geprobeerd en daar mag je De Decker niet op afrekenen maar het is toch wel veel hit or miss. Flack en Verstraete redden de boel en sleuren een nipte voldoende uit de branding.

2.5*

avatar van Kuck-x
3,5
De film mag dan (in Nederland) weinig bekend zijn, het boek waarop het is gebaseerd is dat kennelijk nog minder. Niemand hier heeft het erover. Ik doel op 'Uit het raam springen moet als nutteloos worden beschouwd' (de volledige titel komt in de slotscène voorbij naast de brandblusser) van Fernand Auwera. Ik las het boek in 1983 voor het eerst en enkele jaren geleden nog eens. Doorheen het bekijken van deze film speelde het door mijn hoofd omdat diverse scènes me helder voor de geest zijn blijven staan. Deze film volgt het verhaal uit het boek behoorlijk getrouw. Ik had mij Bellina nog iets voluptueuzer voorgesteld - maar ja, vind maar eens zo'n actrice. Pipo en Axel zijn voor mij perfect gecast. Ik had te doen met de eenzame olifant (ik hoop dat ze buiten de film soortgenoten om zich heen had). De locatie spoort met mijn voorstelling uit het boek en is goed gebruikt. Het onwerkelijke acteren van de zwaar overschminkte bejaarden vind ik een mooie toon van absurditeit toevoegen aan een toch al absurde tragikomedie. Die seksscènes zie ik maar in het licht van de tijd. Zou de film vandaag zijn gemaakt was er vast niet veel van te zien geweest. Geef ik dan, omdat ik zowel van het leuke boek als van deze verfilming genoten heb, toch maar een eigenwijze 3,5 ***.

Gast
geplaatst: vandaag om 03:33 uur

geplaatst: vandaag om 03:33 uur

Let op: In verband met copyright is het op MovieMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.