De Ordening (2003)
Met onder meer: Angela Schijf, Roeland Fernhout en Dora van der Groen
6,3 (204)
Gesproken taal: Nederlands
Plot De Ordening
Stella, een afgestudeerd studente journalistiek, neemt een archiefbaantje bij de nog steeds extreem rechtse weduwe van de oud NSB-er Ewald de Heus Verolmen, die haar memoires op schrift wil stellen. Met een journalistieke primeur in haar achterhoofd neemt Stella de baan aan. Heel precies ordent ze het archief van de gehate dame en haar overleden echtgenoot, zonder te oordelen over goed en kwaad. Halverwege de zomer komt de mysterieuze Andreas op bezoek bij de weduwe. Hij zegt de kleinzoon te zijn van haar vroegere minnaar, die tijdens de oorlog joodse kunstcollecties confisqueerde. Stella valt voor Andreas. Ongewild raakt ze verwikkeld in een duister complot, dat zijn ontknoping in Zwitserland heeft. Naar de gelijknamige roman van Kees van Beijnum.
Webby
Ik vond hem nog wel aardig. Al had ik er wel meer van verwacht na alle goede kritieken in de media.
Einde is zeer mooi, maar toch ook ingetogen. 3 * en
Welke media waren positief dan? De mensen die ik sprak waren allemaal nog minder enthousiast dan ik.
Webby
Dat waren dan vooral de media rond het FF in Utrecht vorig jaar. Toen wilde ik hem daar al zien, maar het kwam er niet van.
Maar misschien waren dat ook vooral de publicaties rond het festival die positief waren, niet de onafhankelijke media...
Edit: en m'n tv-gids rade het mij aan
sydney
Ik ken geen positieve kritieken van de media. Ik ben de film gaan bekijken n.a.v. de hoge stemmen hier bij MM. Achteraf gezien begrijp ik daar niets van.
columbo
Eindelijk...één van de betere films van eigen bodem.
Acteerwerk? kon beter, maar toch niet slecht gespeeld.
Het verhaal kan ik weinig commentaar op geven, het boek was goed en aangezien het gebasseerd is op een waargebeurd verhaal. Ben ik toch wel te spreken over de verfilming.
columbo
Smaken verschillen...aangezien ik een liefhebber ben van "oorlogsverhalen" en de verfilmingen daarvan, heb ik wel slechtere verfilmingen gezien.
sydney
hmmm. dat iemand 4,5* geeft voor deze film is in mijn ogen onbegrijpelijk, maar nog daar aan toe. Om deze film 'een van de betere films van eigen bodem.' te noemen is imho overdreven... niet?
Ik ook niet. Waarschijnlijk hadden ze op het festival veel middelmatigs gezien en was dit een verademing. Maar als ik zo de reacties lees vind ik ze ook moeilijk serieus te nemen. vd Groen wordt geroemd, maar die speelde toch echt wel eens beter. Schijf was ok, maar beste acteerprestatie ooit?! Kom zeg. Not by a longshot. En de muziek (die wel erg haar best moet doen om nog wat spanning te suggereren) is hier en daar adekwaat, maar op een gegeven moment weten de componisten het ook niet meer. Ge-emmer is het gevolg.
Het scenario is niet sterk, de uitvoering hooguit adekwaat, maar ook dat niveau wordt niet overal vastgehouden.
sydney
Het gaat mij ook vooral om het scenario, dat ik uitermate zwak vind. Het verhaal is van een ongekende middelmatigheid. Angela Schijf en andere acteurs speelden redelijk, maar ook zij waren niet constant in hun prestaties.
Vrij matige film. Scenario vliegt werkelijk alle kanten op en geen één deel van het plot wordt fatsoenlijk uitgewerkt. Angela Schijf is fijn om naar te kijken en acteert zeer behoorlijk in deze film.
Verder begrijp ik niet wat de bedoeling van dit verhaal zou moeten zijn.
Diesel
...heb ik wel slechtere verfilmingen gezien.
Phooze
De film was redelijk boeiend, maar niks bijzonders. 3 sterren.
Toch begreep ik iets niet in de film
Wat heeft 'Andreas' met dat boek gedaan? Verstopt? vernietigt? Afgeleverd bij een extreem rechts klooster in de bergen? Wat?
Met name naar het einde toe wordt de film steeds minder interessant. De cast is over het algmeen ook niet opzienbarend (Schijf was in Van God Los stukken beter; ook Fernhout hebben we wel eens beter gezien in Suzy Q. bijvoorbeeld).
Een matige score voor de eerste film in de telefilm reeks. 2,5*
Webby
(Schijf was in Van God Los stukken beter)
Zoveel beter vond ik Schrijf in VGL ook weer niet. VGL vind ik een fantastische film, maar Schrijf vond ik wel een minpuntje.
Kessels
Kortgeleden heb ik het boek De Ordening gelezen. Mooi boek, en ik had me dan ook enorm op deze film verheugd, al kon ik me niet voorstellen hoe het complexe verhaal uit het boek in een film van anderhalf uur kon worden samengevat. Uiteindelijk is dat ook niet gelukt. Noch de verhouding van Stella met de weduwe, noch die met Andreas komt goed uit de verf. In het boek wordt de verhouding tussen de weduwe en haar overleden man langzaam maar zeker duidelijk, en dat zegt alles over het karakter van de weduwe en waarom ze zich nog steeds zo gedraagt zoals ze zich gedraagt. In de film ligt het er al van het begin af aan duimendik bovenop. En wat ziet Stella in die Andreas? Het zou iemand moeten zijn met een zodanige persoonlijkheid dat je onmogelijk om hem heen kunt. Wat dat betreft is Roeland Fernhout volstrekt niet op zijn plaats, hoeveel indruk hij ook heeft gemaakt in andere rollen. Ook de spanning die in het boek zit, vind je in de film niet terug. Het is al snel duidelijk waar het allemaal naartoe gaat en het obligate happy end overtuigt totaal niet.
Jammer van de gemiste kans om eens wat dieper in de psyche van de Zwarte Weduwe te duiken.
narva77 (crew films)
Gisteravond een stukje gezien (niet helemaal). Zag er redelijk uit, maar niet buitengewoon goed. Angela Schijf is wel mooi om te zien.
Mooi shot vond ik in Zwitserland; als de avond valt, en je ziet versnelt hoe het donker wordt in de bergen. Mooi kleurgebruik.
Geloof echter niet dat ik veel heb gemist...
Diesel
Het valt me op dat veel MM users gisteravond hebben gekeken naar deze film, de stemmen teller stond gisteren voor de uitzending nog maar op 2 stemmen en nu staat die al op 26.
mdj
Ben het met Kessels eens dat het zeer jammer is dat niet dieper op de psyche van de Zwarte Weduwe is ingegaan. Het is nu een liefdesverhaal geworden tegen een ongebruikelijke achtergrond. Door de originaliteit van die achtergrond (voor zo'n verhaal) is het nog wel een aardige film en natuurlijk door Van der Groen en Fernhout, maar ik had op meer diepgang gehoopt. Sommige dingen zijn ook wel flauw zoals in het begin dat Stella niet Bertolucci's Il Confirmista wil zien maar met een zwarte man ervan door gaat terwijl ze even later de keuze maakt om voor de weduwe van de beruchte NSB-er te gaan werken. Waarom de Mattheus er steeds weer bijkomt weet ik niet, de personages leken me geen van allen types die iets met Bach hebben dus dat vond ik tamelijk ongeloofwaardig overkomen. Het einde is slecht gekozen. Interessanter was geweest als Stella in het notitieboek van Andreas foto's van hem en de vriend waarmee hij op reis door Europa was gezien had waaruit bleek dat hij een relatie met die jongen had en zijn liefdesbetuigingen aan haar allemaal '100% fantasie' bleken te zijn geweest om met zijn eigen woorden te spreken
Macmanus
Zag er allemaal mooi uit, maar dat was het dan wel.
De muziek was regelmatig misplaatst.
Voor de rest was het saai met degelijk acteerwerk.
2 sterren. (de VARA gids was erg positief dus dat beloofd weinig goeds voor de rest van de telefilms)
Gorro
De film staat nu ook op www.uitzendinggemist.nl. Ook een aantal telefilms van eerder jaren zijn daar nog te vinden.
Cloaca is wel oké hoor!
tovenaar
Hebben Fisherking en Kappeuter wel dezelfde film gezien op het Nederlands Film Festival?!
renske
Ik heb niet vreselijk goed gekeken naar deze film - af en toe namelijk gezapt met wat andere zenders. Maar het viel me gelijk op dat Stella Verstarren (hoezo deze symbolische nadruk op sterren trouwens? Want zover ik weet betekent de naam Stella eveneens 'ster') zo'n beetje elke scène een nieuw jurkje (of rokje met charmant vestje) aan mocht. Het zag er leuk uit, maar waar betaalt ze het allemaal van? Het archiefbaantje is n.b. 7 euro per uur! Ook geen vetpot. En dan wonen in de Staalstraat in A'dam naast een filmwinkeltje. En een beste vriendin hebben die er vanuit gaat dat ze wel op de redactie terecht komt van een landelijke kwaliteitskrant. Dit is een wereld die ik niet herken.
Het zijn details maar, wat ik wel vaker heb met details: enorm opvallend. Net als inderdaad dat Bachgezing. Huh? Ze leken daar echt helemaal niet op hun plaats.
Toen heb ik waarschijnlijk allerlei plotdingen gemist want eerst had ze iets met die donkere jongen, toen werd ze op onverklaarbare wijze aangetrokken tot Andreas en aan het einde weer tot haar buurman (wat ik wel kan snappen want dat is een onbetwistbaar lekker ding) en dan toch weer tot Andreas. Meid, wat wil je nou toch? Een beetje professioneel alstjeblieft. Ook al haar journalistieke ideeën (hoewel ook weer niet zoveel) kreeg ze van haar buurman of van Andreas.
Nee, haar personage snapte ik van geen kant. De muziek is me gek genoeg niet opgevallen. Misschien was ik niet mezelf toen ik De Ordening zag.
Godsamme, Stella Verstarren de student in de Staalstraat. Het klinkt als een sterk allitererend jeugdboek. Als ze nou gaat trouwen met die Andreas, wil ik haar kamer in de Staalstraat wel overnemen. Is verdomme één van mijn lievelingsstraten in A'dam.
Ik zal in ieder geval eerlijk zijn en niet stemmen.
93.9
Zaten hele mooie stukken in en dat voor een tvfilm noemenswaardig!
Verder ook helaas veel zwakkere momenten
Bijna een grote opluchting na Drijfzand en Deining. Een heel flink stuk beter. Fascinerend uitgangspunt, redelijk uitgewerkt, behoorlijk geacteerd.
Flinke minpunten zijn de overheersende muziek en het wat geforceerde einde. Dat hing er nogal aan.

Drie Netflix Originals om te kijken na 'Blind Sherlock'

Bruce Springsteen-biopic 'Deliver Me From Nowhere' nu al te zien op Disney+