• 9.372.182 stemmen

Terrorister - En Film om dom Dömda (2003)

Documentaire | 85 minuten

Genre: Documentaire

Alternatieve titel: Terrorists: The Kids They Sentenced

Oorsprong: Zweden

Geregisseerd door: Lukas Moodysson en Stefan Jarl

Met onder meer: Lukas Moodysson en Stefan Jarl

Gesproken taal: Zweeds

Plot Terrorister - En Film om dom Dömda

In juni 2001 braken er zware rellen uit tijdens de Euro top in Göteborg, Zweden. In deze documentaire gaat het over de veroordeelden. Wat is de gehele waarheid? Kritische stemmen stellen vandaag dat de rechteloosheid in de straten van Göteborg tijdens de rollen, minder waren dan de rechteloosheid tijdens de processen van de relplegers. Wie waren de activisten die naar Göteborg waren gekomen? Wat dachten ze en wat is hun beeld van de wereld? Deze vragen willen de twee regisseurs (Moodysson en Jarl) te weten komen en ze interviewden dan ook de activisten. 60 werden er veroordeeld voor in totaal 45 jaar gevangenisstraf.

Zichzelf, interviewer

Zichzelf, interviewer

Bij Lukas Moodysson:

De volgende film van Lukas Moodysson zal hoogstwaarschijnlijk een documentaire worden. Hij zal deze film samen maken met ene Stefan Jarl. Hij heeft volgens het Swedisch Film Institute SEK 800.000 (ca € 90.000) voorschot gekregen voor deze film. Het project heeft de titel "Världen idag (de wereld van vandaag)" Meer gegevens ontbreken nog.

sydney schreef:

Die ene Stefan Jarl is een vrij bekend documentaire maker (in Zweden dan) met oa films over regisseur Bo Widerberg en acteur Thommy Berggren.

Samen gaan overigens Scenario en Regie doen. Ben benieuwd wat dit gaat opleveren...

sydney schreef:

Het gaat over angst en verwarring vroeg in de ochtend.

Over een kater ?

sydney

ja, of het gaat over dingen zoals:"waar heb ik in godsnaam mijn tandenborstel gelaten!?".

avatar van Yak

Yak

Dat vraag ik me nou nooit af. Wel waar mijn schoenen zijn, of de huissleutel.

sydney schreef:

Meer gegevens ontbreken nog.

Lukas Moodysson info

sydney

Meer informatie over de nieuwe film van Lukas is te vinden op deze site (in het zweeds). 27 juni gaat hij in Zweden in premiere.

De film (84 min) heet terroristerna en gaat over de linkse oproerrellen tijdens de EU top in Zweden. Voor zover mijn Zweeds reikt kan ik uit de tekst opmaken dat er 10 personen worden geïnterviewed die betrokken waren bij de rellen.

De film werd door Lukas Moodysson samen met de bekende Zweedse documentairemaker Stefan Jarl gemaakt. Lukas voelde zich zeer vereerd om met hem samen te werken.

English forum

sydney schreef:

Dat is een dichterlijke vrijheid die de journaliste maakt. Ik denk dat het meer gaat over de onrechtvaardigheid en onbillijkheid waarmee de zgn Anti-globalisten worden aangepakt. Aan de andere kant kan het wel tot een andere conclusie leiden. Ben wel erg benieuwd waarmee Jarl en Moodysson komen.

FisherKing

Helaas in de pers niet zo goed besproken...

FisherKing

Politieke film waarin het erg strenge politieoptreden besproken wordt.

Erg eenzijdig, slechts 1 kant wordt belicht. 2.5 sterren. En die terroristen zaten overigens ook in de bioscoopzaal.

sydney

Handig om goed zweeds te spreken als je deze film gaat zien. Ik kon echter de hoofdlijnen volgen. De film was echter te saai omdat het voor 95% bestond uit het interviewen van personen. Documentaires op National Geographic zijn vele malen interessanter dan deze film. Mijn eerste onvoldoende voor Lukas Moodysson (2,5*). Maarja, Stefan Jarl was ook regisseur.

FisherKing

Al dat gevraag ook van : Wat betekent dat enzo.

Om de donder niet.

FisherKing

Stefan Jarl deed het meest van de interviews en Lukas Moodysson hanteerde daarnaast ook nog eens de camera (korte stukken) Een teveel- praat- docu ook wel.

avatar van landrover

landrover

Meestal als er nog geen releasedatum is, is die ook nog niet vrijgegeven, dus hoe kan er al 2 mensen deze documentaire hebben gezien...?

Twee wannabee-Zweden op vakantie in Zweden.

avatar van gotti

Gewoon negeren, die lui...

gotti schreef:

Gewoon negeren, die lui...

Tuurlijk

Eerlijk gezegd denk ik dat deze docu binnen de Zweedse landsgrenzen blijft. (tenzij VPRO en/of VARA eens wat meer tijd gaan besteden aan documentaires)

kappeuter schreef:

Twee wannabee-Zweden op vakantie in Zweden.

:lol:

avatar van gotti

Hopelijk hebben die twee wannabee-Zweden wel een idee hoe ze deze docu het land uit kunnen smokkelen.

avatar van Zelva

Zelva

Filmhuis Arnhem:

Terrorister

vrijdag 14 mei 15:30u., gratis voorstelling!

Stefan Jarl en Lukas Moodysson; Zweden 2003 85 min., eng. ondert.

Alleen in het kader van de campagne ‘steun Maarten’ (info: www.steunmaarten.org) mag de Zweedse documentaire Terrorister in Nederland vertoond worden. Makers Stefan Jarl en Lukas Moodysson (bekend van Together en Lilja 4-ever) stelden als eis dat de toegang gratis zou zijn.

Eenmalige voorstelling!

FisherKing

Er wordt bij die Maarten-site net gedaan of Zweden een rigide Dictatuur is, en een kansloze doodstraf zal volgen.

Maar op een of andere manier past het wel bij de teneur van deze docu.

avatar van Zelva

Zelva

Wel erg belachelijk, ja.

sydney

Ja erg belachelijk. Het rechtssysteem in Zweden wordt afgedaan als onrechtvaardig en idd dictatoriaal. Er zijn twee kanten van het verhaal. Er waren ordeverstoringen! Dat is een feit en die ordeverstoringen komen er niet zomaar. In de deze docu wordt maar 1 kant belicht. Per definitie onjuist om dan deze film in het filmhuis te tonen. Als je niet verder denkt kom je gehersenspoeld naar buiten. En iedereen roept elkaar na: Zweden is een dictatuur.

Lukas Moodysson had zich nooit moeten begeven in het web van de onderzoeksjournalistiek. Een weg met vele gevaren zo blijkt.

avatar van lovergirl

lovergirl

hoe noemt het meisje die in de fim speelt?? naam van in de fim en echt naam aub...

mercitjes xxx

avatar van Legan

Legan

Terrorister begint zeer strak met sfeerbepalende en beelden bedoeld natuurlijk om de kijker alvast in de juiste mood en opinie te krijgen. Ik zie het probleem dat anderen hebben met het eenzijdige totaal niet. Hoewel de 'tegenpartij' niet aan het woord komt, is ook hun kant van het verhaal voor mij wel duidelijk.

Je krijgt wat info over de geïnterviewden komt de achtergrond en de reden van hun acties en veroordelingen te weten, hun opinies wat betreft globalisering, kapitalisme, etc... Een hoop gepraat maar nooit saai, o.a. omdat het meerdere personen betreft en er chronologisch wordt verteld. Objectief, nee. Maar zoals ik al eerder zei, komt dit soort 'manipulatie' al voor sinds het begin der tijden en is het allom aanwezig. Kijk alleen al maar naar Het Nieuws.

Visueel gezien prima met natuurlijk een uitstekend begin. Echter inhoudelijk gezien vertelt het mij niets nieuws. Dit soort inzicht in de personen, hun acties, de rechtstaat (overdreven straffen in bijv. 'meer irrelevante' zaken en lagere straffen bij 'ernstigere' zaken als bijv. kindermisbruik), de politie (beïnvloeding bij ondervraging door suggestieve vragen), etcetera is mij al bekend en eigenlijk van toepassing op ieder land, ras, ...

De onderstaande comment dat 'Zweden hierdoor als een dictatuur overkomt als je niet verder denkt' is gewoon totale onzin. Wat mij betreft een prima (doch niet echt interessante) docu.

Het is trouwens niet aan te raden om de docu zonder ondertiteling te zien. Je mist daardoor de aansluiting met het verhaal en de personages en tevens krijg je dan het 'teveel gepraat' en 'dictatuur' gevoel. Gelukkig op internet te vinden met engelstalige ondertiteling als je goed zoekt (en nee, geen torrents).

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)