• 9.377.648 stemmen

Satudarah: One Blood (2015)

Documentaire | 90 minuten

Genre: Documentaire

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Joost van der Valk en Mags Gavan

• Prime Video Bekijk via Prime Video

Plot Satudarah: One Blood

Satudarah, de motorclub die veelvuldig in het nieuws is wegens vermeende criminele activiteiten, is een geheime wereld vol rituelen en codes. ‘Ouderwetse’ idealen zoals viriliteit, broederschap, trouw, moed en spiritualiteit staan er hoog in het vaandel. De film laat zien hoe de nieuwe generatie leiders – Angelo, Olla, Mima en Bota – Satudarah binnen enkele jaren ombouwen van een onbekend Nederlandse clubje tot een internationaal conglomeraat. Deze ontwikkeling gaat niet zonder problemen.

avatar van Donkerwoud

Donkerwoud

In tegenstelling tot hun vorige documentaire over de Haagse Crips komt de filmische aanpak stukken beter tot zijn recht. Niet langer zien de hoofdrolspelers eruit als afgewezen acteurs voor een gangsterfilm, maar hier wordt een bijzonder uitgebreid beeld geschetst van de organisatiestructuur van een grote criminele organisatie. Het weet daarbij mooi de aantrekkingskracht en de tragiek te verbeelden van mannen die zich buiten de wet plaatsen om onderdeel te kunnen zijn van iets wat groter is dan zijzelf.

Veel criminaliteit krijg je overigens niet te zien. Buiten een gewelddadige terechtwijzing van een geroyeerd lid en een spannende vergadering met de Bandidos wordt de aanwezigheid van snode zaken alleen maar geïnsinueerd. Nieuwsbeelden en geluidsfragmenten moeten toch tonen dat het in werkelijkheid geen vrolijk motorclubje is. Ergens voelt het als een goedkope stijlkeuze om het onvermogen te maskeren om daadwerkelijk te tonen waar deze spiraal van geweld toe leidt. Maar misschien kun je dat niet verwachten van een documentaire met een onderwerp waar zo moeilijk toegang toe te krijgen is.

avatar van Kondoro

Kondoro

Satudarah - One Blood

Ik ben persoonlijk iemand die (bijna) nooit docu's kijkt. Vaak zijn dit onderwerpen wat mij niet uitmaakt dus dan vind ik het allemaal wel mooi zo. Nu moet ik toegeven dat ik ook geen fan bij van MC's maar, ik vind het wel interessant om te zien hoe hun in elkaar steken. Zo ben ik erg fan van de populaire serie Sons of Anarchy en ook films met MC's weten mij wel te vermaken. Ook vind ik die grote brom motoren wel vet maar ook de sportmodellen kunnen mijn aandacht trekken. Ik kwam deze docu toevallig tegen toen ik op NPO via mijn smart televisie aan het scrollen was. Omdat, ik mij verveelde. Hij leek me wel leuk maar, is me ietsjes tegengevallen. Ik vind de scene's vaak wel goed maar sommige werden me ook een beetje teveel van het goede. Je kunt merken in zo'n docu dat er verraad in het spel zit, agent undercover in Duitsland etc. Maar ook de broeder liefde die, die mannen hebben in hun club. Maar, je ziet hier genoeg redenen waarom ik nooit in zo'n club zou gaan!

avatar van filmkul

filmkul

Sterke documentaire. Het geeft een goede kijk in deze voor velen onbekende wereld. Natuurlijk zien we niet alles, maar de docu geeft een aardig beeld en veel kun je invullen. De mannen laten zich wel van hun stoerste kant zien en weten wanneer de camera draait. Ook mooi dat ze niet alleen in Nederland filmen maar ook in andere delen van de wereld. Het is niet zomaar een ‘motorclubje’, maar een wereldwijde organisatie. 4.0