• 9.451.621 stemmen

Rise of the Conqueror (2026)

Actie / Avontuur | 119 minuten

Genre: Actie / Avontuur

Oorsprong: Oezbekistan / Verenigde Staten / Kazachstan

Geregisseerd door: Jacob Schwarz

Met onder meer: Christian Mortensen, Mahesh Jadu en Yulduz Rajabova

Plot Rise of the Conqueror

In het Centraal-Azië van de 14e eeuw, terwijl het Mongoolse Rijk uiteenvalt en rivaliserende facties het land verscheuren, keert de onbevreesde krijger Timur terug uit ballingschap. Beroofd van al zijn bezittingen, moet hij een duister lot onder ogen zien en zijn oude loyaliteiten opgeven om de Zijderoute te beschermen en de versnipperde koninkrijken te verenigen. Met behulp van superieure militaire strategieën en pure wilskracht smeedt hij uit de chaos het machtige Timuriden-rijk, dat zich uitstrekte over het huidige Afghanistan, Iran en Centraal-Azië.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van schumacher

schumacher

Oei oei, was niet zo goed & dan duurde die zolang?

Het sleepte gewoon niet mee, de aktie was nog cava ,maar dat redde absoluut de film niet.

avatar van joolstein

joolstein

Het is altijd geweldig om meer te leren over historische gebeurtenissen en personen...zeker diegene waar je onbekend mee ben. Iedereen weet waarschijnlijk wel wie Dzjengis Khan.is, maar niet veel mensen weten dat na deze beroemde krijgsheer, er de Turks-Mongoolse emir Timoer Lenk, de stichter van het Timoeridische rijk was.

De film is niet een echt biografie van Timur, Sowieso niet van begin tot eind...het laat enkel de opkomst van hem zien. Echter doordat men hem ook beschouwt als een Oezbeekse held is zijn personage te veel geromantiseerd in vergelijking met de geschiedenis. Natuurlijk kijken we geen documentaire, maar deze emotionele, bedachtzame vredelievende man is natuurlijk gewoon historische fictie. Gek genoeg laat men wel de Slag om Tasjkent of de Slag in de Modder zien...wat één van de weinige nederlagen was van Timoer en zijn broer Hoessein.

Natuurlijk bevat het wel enkele gebeurtenissen en details over zijn leven; de rol bij de Centraal-Aziatische geopolitiek van de Zijderoute in de veertiende eeuw, het gebruik van een vorm van Perzisch schaak genaamd Shatranj om de invloed van de Perzische cultuur in de regio te verbeelden. Maar dat de Turks-Mongoolse emir Timur bekendstond om zijn wreedheid, Die doorgaans opdracht gaf tot de executie van gevangengenomen soldaten wordt compleet uit de film gelaten. Enfin Timurs leven was reden genoeg om te verfilmen, al vond ik de extra emotie niet prettig.

De cinematografie is redelijk geslaagd, nooit te donker zodat we niets kunnen zien. Het brengt Samarkand prachtig tot leven met zijn beelden uit die tijd van Centraal-Azië, de steppesfeer en de algemene productiekwaliteit was van zeer kwaltateit! Maar als je het over de historische tekortkomingen heb dan zit de film er vol mee. Echter kijk je naar het algemene verhaal, dan is het best genieten van deze film over Amir Temur. Zoiets als de blockbuster-film "Bravehart: over de Schotse krijger Sir William Wallace die in deze film ook werd genoemd.

Tja de historische figuur Tamerlane (zoals hij in Europa wordt genoemd) kreeg een wat versimpelde nette bewerking van zijn geschiedenis. De krijgsheer, die bekend stond als een brute veroveraar die torens van schedels bouwde, wordt nu een man die oorlogen wil beëindigen, vrede wil herstellen, en die om het gewone volk gaf. Waarbij er meer spektakel van geweldige vechtscènes was (zonder gebruik te maken van studio's of computeranimatie (CGI) Zelf had ik liever gezien dat men probeert de levenswijze en de omstandigheden die hen tot het handelen hebben gedwongen te begrijpen. Maar slecht was de film zeker niet!

avatar van mcdaktari

mcdaktari

schumacher schreef:

Oei oei, was niet zo goed & dan duurde die zolang?

Hij duurt zeg maar 2 uur, dat is toch niet echt zo lang. Dat duurt ongeveer bijna elke film wel tegenwoordig. Maar als het niet goed is dan kan 2 uur wel lang zijn ja.