• 9.396.873 stemmen

The Long Road to the Director's Chair (2025)

Documentaire | 70 minuten

Genre: Documentaire

Alternatieve titel: Den Lange Veien til Registolen

Oorsprong: Noorwegen

Geregisseerd door: Vibeke Løkkeberg

Gesproken taal: Noors

Plot The Long Road to the Director's Chair

Filmmaker Vibeke Løkkeberg keert terug naar het First International Women’s Film Seminar dat in 1973 in Berlijn werd georganiseerd door Claudia von Alemann en Helke Sander - een van de allereerste feministische filmfestivals. Bijna vijftig jaar later herontdekt Løkkeberg het destijds verloren gewaande beeld- en geluidsmateriaal en vormt het tot een filmische tijdreis langs gesprekken, ontmoetingen en momenten van collectieve aandacht. Wat zichtbaar wordt is een sfeer van solidariteit, openheid en vastberadenheid: vrouwen die ruimte opeisten in een door mannen gedomineerde film- en televisiewereld. Tegelijk confronteert deze terugblik ons met de vraag welke strijd nog altijd niet gestreden is en welke hoop onderweg verloren dreigde te gaan.

avatar van Hannibal

Hannibal

Indrukwekkende en belangrijke docu met beelden van interviews uit de jaren 70 die in 2026 helaas nog steeds actueel zijn. Vrouwelijke filmmakers en actrices worden altijd nog minder serieus genomen, en moeten daardoor harder werken om aan de bak te komen. De smurfin-theorie (haar enige eigenschap is 'vrouw' zijn met alle stereotiepe eigenschappen) werd in de jaren '70 nog niet zo genoemd, maar bestond toen ook wel degelijk. Er is gelukkig wel wat vooruitgang maar we zijn er nog niet!