• 9.371.710 stemmen

Geregisseerd door: Florian Gottschick

Met onder meer: Anna Grisebach, Benno Fürmann en Vladimir Burlakov

Gesproken taal: Duits

Plot Nachthelle

De bevriende echtparen Anna en Stefan, en Bernd en Marc besluiten om samen een nostalgisch weekend door te brengen in het dorp waar ze zijn opgegroeid. Maar intussen is het plaatsje bijna een echt spookstadje geworden. De alomtegenwoordige mijnbouw heeft het groen in de regio immers aanzienlijk uitgeput en daarom verkochten een groot deel van de inwoners hun eigendom. Dit kan niet beletten dat de vier vrienden van plan zijn om er een gezellige tijd door te brengen. Maar Anna weet nog niet dat daar een oude schuld op haar wacht.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van gauke

gauke

In de eerste plaats geeft de poster het verhaal (nog het meest over het onbewuste, de gedachtes/dromen, verdrongen schuld en de gevoelswereld) van dit psychologische mysterie- relatiedrama niet weer en seksuele oriëntatie was absoluut geen hoofdthema. Storend vond ik dat een gebeurtenis uit het verleden verschillende keren aangehaald maar niet verklaard werd. De cast overtuigde, speelde zonder meer goed.

avatar van Fransman

Fransman

Lastige film om iets over te zeggen. Viertal dat elkaar kent uit hun jeugd gaat een paar dagen logeren in een oud huis in het oosten van Duitsland. Een man, een vrouw, en twee mannen. Het huis is van de familie van de vrouw geweest. Het is een spookdorp, waar iedereen is vertrokken. Op een oude vrouw na. Het viertal haalt herinneringen op. Het is duidelijk dat het gaat om traumatische gebeurtenissen. Maar wat precies wordt maar zijdelings en terloops aangestipt.

Hoe het precies zit met hun seksuele oriëntatie is ook niet helemaal duidelijk. Nog ingewikkelder wordt het als gaandeweg de vrouw zich in twee personen gaat manifesteren. Zijn het dromen, nachtmerries of verschijningen? En zijn de andere drie zich daarvan bewust? Mij is alleen niet duidelijk wat het toevoegt aan het verhaal, de gebeurtenissen.
De film is intrigerend, sfeervol, met uitstekend acteerwerk. Ik vind het niet erg dat niet alles duidelijk te verklaren is, maar laat in dit geval toch te veel vragen open. Wat is die Nachthelle precies? Een magisch licht?

Moest denken aan twee andere films: De Noorderlingen, van Alex van Warmerdam en Hide and Seek van Joanna Coates uit 2014, waarin ook twee stellen zich terugtrekken op het platteland en psychologische spelletjes met elkaar spelen. Inhoudelijk verschillend, maar qua sfeer zeker verwant. Maar ook een betere film.

avatar van fappie

fappie

• 2005 stemmen

Ik sluit me qua cijfer aan met de gasten hierboven. Ik had ook mijn vragen over de seksuele oriëntatie.
Ook vind het ik het altijd wel interessant om te weten hoe iemand van een heterorelatie naar een homorelatie gaat. Die vraag werd ook niet helemaal beantwoord. In ieder geval niet superduidelijk.

Acteerwerk was echter goed en de film is inderdaad sfeervol zoals Fransman zegt. Gewoon goed. 3,0 *

avatar van Mr. Chiel

Mr. Chiel

Na een half uur was ik er wel klaar mee. Saai en het ging naar negens naartoe. Kon echt niet boeien.

avatar van BlueJudaskiss

BlueJudaskiss (moderator films)

• 11900 berichten

Nee, voor mij was dit het niet. Hautain arrogante Kunst voor Ons Soort Mensen. Mooie pianomuziek, dat wel.

2,0,*

Echt zo’n film die helemaal nergens over gaat. Niks wordt uitgelegd of opgelost.

Het verhaal is psychisch incorrect en slaat kant noch wal.

Een groot vraagteken!

Zonde van m’n tijd.

0,5 ster

avatar van frans123

frans123

Lijkt mij aardig gaaaaaaap..Overslaan.Heb toch een hekel aan relatie-gedoe.Tnx mm-ers.