Genre: Mystery / Komedie
Releasedatum: 7 mei 2026
Beleef deze film nu bij Pathé! TIPOn Demand:
Vanaf 28 juni in 39 bioscopen
Plot The Sheep Detectives
"A new breed of mystery."
George Hardy is een herder die van zijn schapen houdt en ze alleen fokt voor hun wol. Elke avond leest hij hardop een moordmysterie voor, waarbij hij doet alsof zijn schapen het kunnen begrijpen. Hij vermoedt niet dat ze het niet alleen kunnen begrijpen, maar dat ze daarna urenlang ruzie maken over wie de dader is. Als George onder mysterieuze omstandigheden dood wordt aangetroffen, beseffen de schapen meteen dat het een moord was en denken ze alles te weten over hoe ze het moeten oplossen.
George Hardy
Beth Pennock
Priest
Butcher
Jotil (crew bioscoopreleases)
Vanaf 7 mei 2026 in de bioscoop (Sony Pictures Releasing via Universal)
mrklm
Als blijkt dat dorpsagent [Nicholas Braun] totaal niet geschikt is om de dood van vriendelijke schaapherder George [Hugh Jackman] op een fatsoenlijke wijze te onderzoeken, doen schapen Lily [Julia Louis-Dreyfus] en Mopple [Chris O’Dowd] een poging om de zaak op te lossen. Daarbij maken ze gebruik van kennis die ze hebben opgedaan tijdens de vele keren dat George hen voorlas uit detectiveromans. Poging om de magie van Babe te doen herleven, mislukt omdat Balda visuele effecten gebruikt om schapen dingen te laten doen die ze niet kunnen. Ook vanwege de vele karikaturale personages is het mysterie niet bijster interessant, maar er is wel een verrassend ontroerende ontknoping. Prima voer voor kinderen; ouders kunnen hun tijd wel beter gebruiken.
ArcovandenBroek
De film moest nog beginnen en het leukste moment kwam al voorbij, verder kijkt de films prima weg.
De leeuw in het MGM logo deed een schaap na.
Goeie film waarin een kudde schapen op zoek gaan naar de moordenaar van hun herder. Een typische, Britse whodunit (afgezien van de pratende schapen dan). Vermakelijke personages zowel in de mensen- als in de schapenwereld. Ingevuld door een fijne (stemmen)cast. De pratende schapen zijn duidelijk cgi, maar het ziet er toch goed uit. Onderhoudend van begin tot eind en best grappig. Met gemak 3.5 sterren.
Graaf Machine
Leuke en sympathieke familiefilm, met verrassende wendingen.
chevy93
Bijzonder sympathieke film. Klassieke whodunit met originele insteek, veel humor en ontroerend slot.
MrHorror
Bespreking The Sheep Detectives van The Sheep Detectives - ikruikversemosterd:
"Ik had weinig vertrouwen in The Sheep Detectives, een bezopen schapen-lossen-een-moordmysterie-op met Wolverine (Hugh Jackman is wat mij betreft voor altijd vastgeklonken aan dit personage) als herder die zijn kudde iedere avond een detectiveverhaal voorleest. Na een dramatische gebeurtenis (de beroemde mutant is hier minder onsterfelijk dan in X-Men) gaan de schapen zelf speurneuzen en ontdekken ze zo de grote boze wereld buiten hun eigen veilige weide.
Ja. Túúrlijk. Gaat de uitnodiging voor memes en grapjes nou echt werken? Heeft het potentieel melige The Sheep Detectives kans van slagen?
Tot mijn grote verrassing is het antwoord daarop honderd procent “ja, zeker weten”.
Zo zijn de schapen die graag zelf een moordmysterie willen oplossen ingesproken door toppers als Patrick Stewart, Chris O’Dowd, Bryan Cranston, Bella Ramsey en Julia Louis-Dreyfus, is het spannende detectiveverhaal prima voor zowel het jeugdige als volwassen publiek en is de mutant met uitschuifbare klauwen en aluminium botten helemaal op zijn plek als schapenherder met een afkeur voor vlees.
The Sheep Detectives had met zijn aandoenlijke schaapjes gemakkelijk het pad van de flauwe jeugdfilm kunnen kiezen maar neemt een net iets andere route en gaat voor net wat meer diepgang dan je zou verwachten. En leuk om Jackman in deze rol te zien."
blurp194
So God is a big invisible lamb beaver made of bread?
Yes. And they eat him on Sundays.
De whodunnit is echt mijn genre niet - die stoffige en gezapige bedoening van de zoveelste BBC-serie, of nog erger, een serieuze film naar hetzelfde verhaal. Om het maar even in de context te houden, zelfs een schaap weet hoe het afloopt, meh.
Ik had dus niet echt bijster hoge verwachtingen bij deze film. Dan is de verrassing des te fijner als het allemaal geniaal leuk blijkt te zijn, als de paar menselijke acteurs precies op hun plaats zijn, en die uit de computer komen haast nog beter. En niet alleen dat, het verhaal klopt, de timing klopt, het bruist, het leeft, het is grappig en bijdehand en onderhoudend, en soms allemaal tegelijk. De film speelt heerlijk met de traditionele whodunit, is zowel zelf een schoolvoorbeeld van dat genre als een persiflage er op.
Een hele rij beroemde acteurs die de stemmen verzorgen, maar het is me geen moment opgekomen om er op te letten hoe en wat - de schapen zijn karakter genoeg om niet de persoon erachter te horen, maar het schaap zelf. Een beetje in de richting van dat je je van Paddington in die films ook niet als eerste afvraagt wie zijn stem dan wel deed, en dat is overigens niet het enige punt waarop je die vergelijking maken kan.
Enige puntje van kritiek dat ik kan bedenken is dat, jawel, Emma Thompson irriteert met haar rol. Nooit gedacht dat ik zoiets zou kunnen opschrijven, maar het is echt waar. Ze heeft een bijrol, maar kennelijk dringt dat niet heel goed tot haar en tot de regie door. Wel de enige A-lijst acteur die het in person tot de titelrol volhoudt, Jackman heeft eigenlijk nauwelijks meer dan een cameo te doen.
SergioMalick
- 1956 stemmen
Redelijke geitenfilm die qua toon en levenslessen heel veel op een pixar-film lijkt, alleen dan niet geanimeerd. Pratende dieren blijf ik ingewikkeld vinden, maar na een half uurtje went het op zich wel, alleen echt fijn wordt het ook nooit. De dader van het murder-mystery had ik helaas al vanaf het begin geraden jammer genoeg, terwijl ik normaal echt geen goede puzzelaar ben qua dader. Het gedeelte (het slotstuk) hierna over rouw was het sterkste.
Mijn klein kinderen en m'n dochter vonden hem heel goed. Persoonlijk vond ik het wel gaan ben ook niet zo gek op AI schapen die spreken. Verder wel goed gedaan en er is voor dit soort films een grote markt. En dan moest ik hem ook nog kijken met Nederlandse audio.....