Vleesdag (2025)
Gesproken taal: Nederlands
Releasedatum: 25 september 2025
Bekijk via Prime Video
Plot Vleesdag
Mirthe is dierenactiviste. Zij gaat om actie te voeren samen met een groep gelijkgestemden de boel saboteren op een varkensfokkerij. Daar is de boerenfamilie echter niet blij mee, waarna de situatie vreselijk uit de hand loopt
Heftige, bijzonder bloederige horrorfilm van nederlandse bodem over een groepje dierenactivisten die 's nachts een varkensfokkerij proberen te saboteren. Dit loopt op bevredigende wijze volledig uit de hand. Goed gespeeld en vooral goed gemaakt, met een simpel maar doeltreffend script, prima camerawerk en eersteklas make-up effecten. Duidelijk beïnvloed door frans genrewerk als Haute Tension en Frontière(s) maar zeker zo effectief. Regisseur Martijn Smits, bekend als regisseur van een reeks kinderfilms, gaat er hier volledig voor.
ibendb
Vleesdag heeft een uitstekend concept en heeft voor de gore-fanaten zeker voldoende te bieden. Toch kon het mij niet volledig overtuigen met een verhaal dat te dun is en een hoopje extremistische activisten die hun uiterste best doen het bloed vanonder de nagels te halen. Stereotypes over wappies en boeren worden overvloedig uit de kast getrokken en dit werkt alleen maar op de zenuwen. De film heeft wel een vlot tempo maar heeft uiteindelijk te weinig substantie om écht uit de startblokken te komen. Maar het is een verdienstelijke poging om volwaardige horror naar de Nederlandse bioscopen te brengen.
Een film als Vleesdag heb ik niet nodig om me ervan te overtuigen geen vlees meer te eten, ik doe het al een jaar of vijf niet meer. Het is wel erg verfrissend dat deze boodschap naar voren geschoven wordt en hopelijk anderen ook laat zien dat het anders kan. Maar ik blijf erbij: het is mijn dieet, niet dat van jullie dus ik ga niet beginnen preken.
joolstein
Uiteindelijk toch iets teveel een Nederlandse film die maar weinig blijvende indruk achterlaat. Op de poster prijkt een quote van Jan Doense dat ‘Vleesdag’ met afstand de bloederigste “Nederhorrorfilm” ooit zou zijn. Misschien wel want die lat lig niet zo heel hoog, echter natuurlijk ook gewoon marketingstunt. Dat betekent overigens niet dat het geen goede film is!
Dierenrechtenorganisatie versus de varkenshouder beide hebben hun eigen motieven, geen van beide kanten is echt "goed". Enigszins vergelijkbaar met The Devil's Rejects. Het is niet moeilijk te begrijpen dus het wordt allemaal snel en efficiënt opgezet, echter zijn de eenvoudige dialogen en het letterlijk benadrukken wat er op het spel staat, iets wat typische Nederlands lijkt. Al doen de acteurs nog zo hun best, daarmee sta je 1-0 achter.
Waar de film wel punten ophaalt is de splatter-effecten. Er zijn op een boerderij/slachthuis voldoende gereedschappen aanwezig om de rode lichaamssappen op het beeld te toveren. Misschien niet zo extreem als de marketing deed vermoeden, maar liefhebbers van gore kunnen nog steeds hun lol op! Alhoewel ik van de strenge leeftijdskeuring van achttien jaar en ouder, ook niet veel snap...Tja voor mij een beetje een gemengde filmervaring, vooral door het te houterige script en de dialogen. Maar zeker tof dat iemand het toch weer probeert met een Nederhorror en er ook gedeeltelijk goed in slaagt.
schumacher
Eindelijk nog eens een Nederlandse topfilm.
Volledig mijn ding dit, love it.
Hoe vettiger, hoe prettiger.
Groeten uit Vlaanderen.
mcdaktari
Het is inderdaad een keer een echte slasher uit Nederland en de film kijkt lekker vlot weg. Het duurt niet al te lang voor het feest begint, maar het grootse minpunt vond ik toch wel dat er enkele acteurs in mee deden die behoorlijk slecht acteerde.
perceived
Keek best uit naar deze film, maar wat een tegenvaller was dit zeg. Waarom? Erg matig (en wellicht te serieus) geschreven met enkel onsympathieke bordkartonnen karakters en bekaaide dialogen. Vlak en zo cliché als de (varkens?)pest. Bovendien vond ik het verhaaltje weinig spannend of boeiend om te volgen. De acteurs zijn ook niet al te best (gecast) en het camerawerk vond ik ronduit lelijk. 3/10*
Kondoro
"Dit is mien huus"
Lachen, ja. Maar Vleesdag laat mij wel echt met een dubbel gevoel achter. Van Nederhorrors verwacht ik sowieso maar heel weinig, alleen toen ik deze voorbij zag komen was mijn interesse wel echt gewekt! En tot mijn grote verbazing was hij dus ook al te zien op Amazon Prime, dus vanmiddag direct maar de keuze gemaakt deze samen met een kameraad van mij te kijken, toch wel met de nodige voorbereiding; want van een Nederhorror moet je nou eenmaal niet te veel verwachten, helaas hebben we deze angst zelf gecreëerd, al is het Nederlandse aanbod qua horror films sowieso barslecht.
Vleesdag vond ik qua naam trouwens al wel echt heel slecht hoor, een naam die wel ontzettend kazig is man. En eigenlijk laat dat wel doorschemeren dat het ook weer behoorlijk cliché kan gaan worden. Qua concept vond ik deze film juist wel weer erg tof, hoewel sommige personages echt heel erg irritant waren was het leuk bedacht, al zou het nooit echt "top" gaan worden hoor. Het viel me vooral op dat qua acteerwerk ik deze film toch wel heel slecht vind man, en dat gaat denk ik ook nooit beter worden. Of het trouwens persé hun acteerwerk is, of dat ik het gewoon allemaal heel fout vind klinken in het Nederlands, dat is iets waar ik niet niet echt over uit ben.
En dan de tweestrijd. Aan de ene kant dus de ontzettend slechte acteerprestaties, een onwijs cliché verhaal (wel leuk dus) én dialogen die je neusgaten uitkwamen, om van te janken bijna. Echt goed klinkt dat allemaal nog niet, en dat was ook niet goed. Maar de film kent daarom heen wel een verdomd fijne gore. De eerste Nederlandse film die ik heb gezien, waar de gore eigenlijk prioriteit krijgt en waar de regisseur ook zeker niet bang is eindelijk een beetje bloed te laten vloeien. Het moest nog wel een beetje opgang komen, maar éénmaal daar werd het wel echt heel lekker hoor.
Het einde is ook verrassend, en wat dat betreft best goed gedaan. En hoewel Smits het boekje blijft volgen van de slasher genre (of misschien toch meer een wraakfilm), en daar oprecht ook leuke twists en eigen invullingen aan geeft, weet hij toch ook niet dusdanig een klapper te maken dat de film je frontrust achterlaat, gebeuren er dingen die té cliché zijn of gewoon onnodig; een leuke middag kun je hier dan wel weer mee hebben.
cales77
Film doet wat het moet doen. Bloed. Macaber slachthuis,
Duurt niet te lang.
Concept let activisten goed bedacht en helemaal van deze tijd.
lobo0901
Bijzonder slechte film. Veel geroep en gekrijs, veel bloed om te choqueren maar idioot verhaal. Korte samenvatting : psychotische "activisten" moorden boerengezin uit die gewoon hun werk doen. Het hoofdpersonage ontsnapt letterlijk 100 keer aan de dood, het wordt na een tijdje belachelijk. Gelukkig wordt ze op het eind nog koud gemaakt.
mcdaktari
Film doet wat het moet doen. Bloed. Macaber slachthuis,
Duurt niet te lang.
Concept let activisten goed bedacht en helemaal van deze tijd.
Zo, doen we dat met die activisten
Waku
Best vermakelijke horror slasher van vaderlandse bodem. De gore scenes zien er "smakelijk" uit. Helaas valt het acteerwerk van de vrijwel onbekende cast tegen. Maar dat is vaak een heikel punt bij nderlandse produkties. 3*
Vicksel82
Heerlijke slasher wat een beetje on Hollands aan voelt, veel gore en kills.
Voor mij misschien wel de beste Nederlandse Horrorfilm die ooit is uitgebracht
orbital
Waarom dit niet gewoon woensdag gehaktdag heet weet ik niet, vleesdag klinkt nergens naar. Hij is wel enigzins bruut voor een NL film, maar tegelijk ook veiligjes, de meest brute moorden komen slecht in beeld en zoals al eerder gezegd, acteerwerk is zozo.
Doom4
"Dit is mien huus"
Mee eens, alleen ik kan niet door de dialogen heen kijken, het dialect en sommige acteerscenes. 2,75 ster.
Doom4
Goede poging,
Het dialect, bepaalde dialogen en acteerscenes waren hilarisch. Voor de rest was het wel een ok film.... Kleine voldoende.
filmkul
Redelijke horror gore uit eigen land. Het verhaal is niet hoogstaand maar dat mag binnen het genre. De uitwerking is best geslaagd. De opbouw is het sterkst. Er wordt langzaam aan naar een climax toegewerkt waarbij het bloed ook steeds rijkelijker gaat vloeien. De film verveelt ook geen moment, maar valt iets te veel in herhaling. Visueel dik in orde met een sfeervolle locatie. Ook de gore ziet er goed uit. Het acteerwerk is verder okay. 3.0/3.5
mrklm
Mirthe [Caro Derekx] heeft stiekem gefilmd in de slachterij waar ze werkte en deelt die beelden met radicale dierenactivisten onder leiding van Nasha [Emma Josten]. Mirthe sluit zich bij hen aan voor een inbraak in de slachterij op de boerderij van Jonas [Bart Oomen]. Dat leidt tot een confrontatie, ook met Jonas’ zonen Jacco [Derron Lurvink] en Jonathan [Sweder de Sitter]. Horrorfilm met een dubieuze moraal en een hopeloos schmierende cast. Oomen is de uitzondering en geeft dit in ieder geval nog een beetje venijn, ook al wordt het pas leuk in de finale, een sterk staaltje grand guignol dat voor fans van splatterhorror voor de broodnodige compensatie zorgt.
MSJ_msj
Gewoon slecht. Ze roept waar zijn de anderen terwijl ze precies weet wie er al dood is of weg is.
Het hele idee van de vreselijke bio industrie wordt om zeep geholpen door een zogenaamd wild varken te laten zien die iemand aanvalt. Nou geloof me, varkens die daar zitten kunnen niet meer rennen.
De activisten zijn zielige oenen, jammer want ik had gehoopt dat ze eigenaren een flinke lesje hadden geleerd. Echte activisten zijn gelukkig niet zo stom. Wat een slechte film.
Spartaan1986
Vermakelijk en doet niet onder voor de meeste Amerikaanse 'soortgenoten'. Er zaten wel een aantal scenes in die behoorlijk ongeloofwaardig waren en waar je een goede fantasie voor moet hebben maar het grootste deel van de film was best meeslepend en boeiend. Het acteerwerk was net aan voldoende en het slot was ietwat komisch en maakte het geheel prima af.
Sergio Leone
Zeer matig.
Zeer belabberd geacteerd bloedvergieten. Het concept is nog wel tof - de activisten zijn een leuke tegenpartij met hun irritante gedoe. Het is alleen niet zo verrassend. Kat - en muisspelletje dat al eens de rollen wil omdraaien. Spannend is het hoe dan ook nooit. Dan maar kijken naar een inventieve moord hier en daar en dat kan er wel mee door. Aan liters bloed mankeert het evenmin.
Krug
Erg vermakelijke anti activisten film.
Mijn verwachtingen waren laag, omdat de meeste NL films van de afgelopen decennia niet al te best zijn, maar deze keek prima weg en was ook niet te lang. Fijn om ook onbekende(re) acteurs te zien(ze kwamen mij iig niet bekend voor). Verder is het niet een nieuw concept, maar toch erg leuk gedaan en de gore effecten waren goed.
De toffe slot scene maakte deze film compleet. Van mij mogen er wel meer van dit soort NL horror producties worden gemaakt.
Straks maar langs de slager voor een (h)eerlijk stukje vlees.
maxcomthrilla
Jaaaaaa, fantastische horrorfilm van Nederlandse bodem! Pure gekheid.
Dat alles zich vrijwel allemaal binnen 1 dag afspeelt draagt bij aan de intensiteit van de film. 4*
Deep Dreams
Dit is echt wel een goeie film hoor! Tempo zit goed vanaf begin... genoeg gore.. tja lekkere film....zeker de moeite om te bekijken!!!!
John Milton
Vleesdag was de keuze voor de nieuwjaarstraditie van Miss Milton en mij: tegen 01:00 uur, wanneer het vuurwerkgeweld af begint te nemen, het nieuwe jaar inluiden met meer bubbels en een NEDERHORROR. Dat doen we echt al heel wat jaren. En die mag fout zijn, of slecht. It often is
Vleesdag is zeker niet slecht. Goed zou ik hem ook niet willen noemen, maar hij is vakkundig gemaakt. Dat er geen zwart-wit goodies and baddies zijn, vond ik ook een plus. JM is vega sinds zijn 8ste, en fervent tegenstander van de bio industrie, maar ik heb ook weinig op met radicaal activisme. Dus dat maakte dit een leuke zit, onder de beneveling van een tweede fles bubbels.
Glacius
Had potentie, maar schiet helaas door de matige editing en preutse keuzes qua camerawerk tekort. Ja, de film is bloederig, maar hoe het in beeld wordt gebracht is vaak wat te zwak om te choqueren. Of je houdt het subtiel, en laat het aan de fantasie over van de kijker of je laat het expliciet in beeld zien. In het maken van dat soort keuzes, daar heeft de regisseur geen kaas van gegeten, want waar hij het expliciet wil doen laten lijken, bestaan een aantal kills uit niet meer dan bloed gespetter, terwijl we closeups zien van de slachtoffers of killers. Dat doet amateuristisch aan. Zal waarschijnlijk een budget ding zijn, ofzo...
Ook voelt en doet het wat ongeloofwaardig aan, de manier waarop de personages handelen. De momenten waarin er geworsteld/gevochten wordt, ziet het veelal wat knullig uit. Het acteerwerk is wel oké voor Nederlandse standaarden.

'The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes' weg bij Netflix en nu een succes op Videoland

Goed beoordeelde dramaserie 'Rivals' krijgt een tweede seizoen dit jaar: wat weten we erover?

HBO Max-kijkers vol lof over eerste aflevering 'A Knight of the Seven Kingdoms'

Netflix breidt komend jaar het Koreaanse aanbod flink uit