• 9.375.336 stemmen

Gesproken taal: Deens

Releasedatum: 4 december 2025

• Bioscoop Vanaf zaterdag 31 januari in 13 bioscopen

Plot Det Andet Offer

Het verhaal speelt zich af in een onderbezette beroerte-afdeling. Daar wordt het onwrikbare vertrouwen van de ervaren neuroloog Alexandra op de proef gesteld wanneer een routinegeval uitmondt in een tragedie. Het ziekenhuis wordt overspoeld met schuldgevoelens en Alexandra wordt geconfronteerd met haar eigen feilbaarheid en worstelt met de diepgaande gevolgen van medische foutieve inschattingen.

avatar van mrklm

mrklm

De ervaren neurloog Alex [Özlem Saglanmak] maakt een onjuiste inschatting met fatale gevolgen waardoor tiener Oliver [Jacob Spang Olsen] te laat is voor medische hulp en in een coma belandt. Eerst krijgt ze te maken met kritiek van neurochirurg Esben [Olaf Johannessen] en met een collega [Anne Sofie Wanstrup] die wil dat Alex een ander probleem oplost. Wanneer ze Olivers ouders [Trine Dyrholm, Anders Matthesen] moet confronteren met de feiten worstelt Alex met schuldgevoelens. Intelligent, ontroerend medisch drama belicht op overtuigende wijze de emoties van alle betrokken, alsmede wat voor impact emoties en verwijten kunnen hebben in situaties waarin een kleine onvolkomenheid verwoestende gevolgen kan hebben. Dyrholm bewijst nog eens één van de beste acteurs van haar generatie te zijn.

avatar van stinissen

Gevoelige film Trine Dyrholm als moeder is erg overtuigend.

avatar van Capablanca

Capablanca

Uitstekend en aangrijpend ziekenhuisdrama. Doet qua geloofwaardigheid aan Heldin denken, maar met een geheel andere casus.

avatar van lang pee

lang pee

Elke arts heeft zijn eigen kerkhof. Dit was een fantastische film hoe een fout, die iedereen kan maken, maar bij een arts gaat het soms over leven of dood, een ganse familie hun leven om zeep kan helpen. Ook voor de arts is het zeer moeilijk te verwerken, en de arts zal het nog lang meedragen.

Wat hier wel niet aan bod komt, en waar ik het wel moeilijker mee heb is dat ziekenhuizen hun fout nooit toegeven, en alles doen om hun fout in de doofpot te stoppen.

Er deden veel toppers van de Deense cinema mee, natuurlijk was Dryrholm weer uitmuntend (beste actrice op de bol). Maar in deze film ging bij mij de Oscar toch naar de ook bekende Saglanmak.

Ik blijf mij altijd verbazen over het enorm aantal schitterende acteurs en actrices in dit kleine landje. Per aantal inwoners zijn er nergens zoveel toppers...

avatar van Seam

Seam

Mha, ik had gehoopt op iets meer interessants. Als leek kan ik me voorstellen dat het misschien heftig en schokkend was, maar zelf keek ik daar heel anders tegen. De film doet een hoop goed en realistisch, maar voor mij was het daarom juist wat saai. Dergelijke situaties komen vaak genoeg voor (afhankelijk van je eigen specialisme), dit was een situatie die niet zeldzaam is.

En helaas best ongeloofwaardig hoe de supervisor met de situatie omgaat. Voor een ervaren arts in het specialisme zijn het best onlogische karakterontwikkelingen. Naar verloop van tijd krijg je altijd met dergelijke situaties te maken en daar leer je vervolgens van. Als ze onervaren was, dan was het een ander verhaal. Maar nu voelde ik juist een disconnect met haar hoe verder we in de film kwamen.

Filmisch ook niet zo spannend, met weinig boeiend muziek en visuele stijl. Daardoor wel realistisch, maar in mijn vrije tijd zit ik niet zo te wachten op een realistisch beeld van werk.
Ironisch genoeg was ze wel wat slordig bij de betreffende patient, iets wat in mijn ogen ook terecht genoemd had mogen worden in de film. Dat had de film medisch gezien nog meer interessant gemaakt. Ze test het teken van brudzinski heel slecht voor een ervaren arts, hoewel de sensitiviteit sowieso erg matig is.

avatar van mcaelers

mcaelers

Waanzinnige film! Zoveel emotie, zoveel ethische dilemma's. Zat er 90 minuten volledig in.