• 9.373.663 stemmen

Geregisseerd door: Francisco Macián

Met onder meer: Fernando Sancho, Pat Johnson en Pedro Díez del Corral

Gesproken taal: Spaans

Plot Memoria

Professor Ulop is gespecialiseerd in het veld van de neurofysica. Hij is bezig met proeven om herinneringen te transplanteren. Met de hulp van zijn assistent en diens geliefde presenteert de professor zijn eerste bevindingen aan een ethisch panel. Dit panel keurt zijn gebruik van het medicijn B2, om geheugenoverdracht te vergemakkelijken, echter af. Maar bepaalde dingen zijn al op gang gebracht het proefpersoon staat op het punt om te ontwaken.

avatar van robertinho

robertinho

Ergens in het derde millennium onderzoekt professor Ulop de mogelijkheden van geheugentransfusie. Door iemands geheugen te extraheren en te transplanteren naar de hersenen van iemand anders, kan een 'eindeloos leven' verkend worden. Zodra hij erin slaagt om herinneringen tussen dieren te transplanteren, kent hij de sleutel tot succes voor transfusie tussen mensen: B-2! Jammer genoeg staat de ethische commissie van het onderzoekscentrum geen drugs toe om te gebruiken in wetenschappelijk onderzoek. Zelfs als de proefpersoon de hersendode Patiënt 93 is.

Wat een trip.

Het eerste deel van de film probeerde ik te begrijpen wat er aan de hand was, maar ik ben blij dat ik dat rare idee halverwege heb laten varen. Je kunt wel een beetje het basisplot eruithalen, zoals hierboven vermeld, maar er gebeurt visueel zoveel dat het echt moeilijk is om alles wat je ziet een plekje te geven.

Regisseur Francisco Macián was een Spaanse animator die de M-Technofantasy-animatietechniek patenteerde, vergelijkbaar met rotoscopie. En hij gebruikt eerstgenoemde vrij vaak in Memoria. Soms voelt het gewoon raar (wat leuk kan zijn!), en soms levert het spookachtige beelden op van menselijke lichamen en gezichten. En als je het slechte acteerwerk niet erg vindt, zijn de andere shots en effecten die hij gebruikt ook echt heel interessant.

Macián roept een aantal basisvragen op over het doen van onderzoek, zoals: Is het ethisch om dit soort experimenten op menselijke proefpersonen uit te voeren (ik weet het niet, misschien niet), en mogen we "God spelen" en het eeuwige leven nastreven (nogmaals, ik denk niet dat het verstandig is)? Maar ook concretere vragen - die mijn verbeelding veel meer prikkelden - zoals: Als je herinneringen naar een ander brein zouden worden overgebracht, en je dus een ander lichaam, een ander gezicht zou hebben, wat zou dan het directe gevolg hiervan zijn? Zou je ermee om kunnen gaan? En wat zouden je herinneringen, je manieren om de wereld en menselijke relaties te begrijpen, waard zijn als ze niet in je eigen lichaam zijn gecreëerd?

(Er is een hele goede versie van deze film op YouTube te vinden. Iemand heeft een scan gemaakt van zijn persoonlijke 35mm-print en heeft Engelse ondertiteling toegevoegd. Ik begrijp dat niet veel mensen deze hebben gezien, omdat hij bijna 'kwijtgeraakt' was en er alleen een heel slechte VHS-rip beschikbaar was.)

Ga dit zien!

(Als je van Altered States, psychedelica, trippy dingen en het gevoel van niet begrijpen wat er gebeurt houdt.)