• 9.373.511 stemmen

Gekijōban Mononoke: Karakasa (2024)

Animatie / Fantasy | 89 minuten

Genre: Animatie / Fantasy

Alternatieve titels: Mononoke the Movie: The Phantom in the Rain / 劇場版モノノ怪 唐傘

Oorsprong: Japan

Geregisseerd door: Kenji Nakamura

Met onder meer: Hiroshi Kamiya, Tomoyo Kurosawa en Aoi Yuki

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot Gekijōban Mononoke: Karakasa

Een medicijnverkoper zwerft door het feodale Japan op zoek naar demonen, maar zijn zwaard kan hij alleen ontketenen als hij de vorm, waarheid en reden kent die hen verbinden. Zijn nieuwste doelwit is Ooku, een paleis dat alleen door vrouwen betreden mag worden. Als hij aankomt, arriveren er twee jonge vrouwen voor hun eerste dag als dienstmeisjes: Asa en Kame. De eerstgenoemde is een serieus meisje dat schrijfster wil worden en de vrolijke Kame is betoverd door de pracht van Ooku. Ze raken meteen betrokken bij gebeurtenissen die veel sinisterder zijn dan ze hadden verwacht.

avatar van John Milton

John Milton

Totaal langs me heengegaan, dit. Nu is JM niet Mr. Informed waar het op Anime aankomt, maar met al die film outlets in mijn newsfeed krijg ik alsnog het meeste wel mee. En een film met een art style als deze zou gelijk op mijn radar hebben gestaan. Ik kan me voorstellen dat het niet voor iedereen is, maar tussen alle generieke CG meuk die er uitkomt, vind ik zoiets met een eigen smoel echt een verademing.

Gekijôban Mononoke: Karakasa won tweemaal in de prijzen op het Fantasia Film Festival, en is gebaseerd op de Mononoke anime serie van Toei Animation, wat weer een spin-off was van Ayakashi: Samurai Horror Tales. Niets daarvan was mij dus bekend, noch dat dit onderdeel is van een trilogie. Het tweede deel Mononoke the Movie: The Ashes of Rage (2025) is reeds verschenen (en staat óók op Netflix), en het slot moet in 2026 verschijnen.

Helaas valt er voor mij qua verhaal weinig te halen bij een films als deze, maar als ik Polygon zo lees, kan dit ook lastig zijn voor nieuwe fans onbekend met de anime. Voor mij gold dat wel een beetje. Nochtans heb ik zo van de visuals zitten genieten, dat ik dat volkomen naast me neer kan leggen; jammer dan!

En dat op Netflix... Op naar deel 2!

avatar van cinemanukerke

cinemanukerke

Graag gezien. Die anime, die film ... dat is de toch de moderne punk van de cinema ? Knappe animatie, snelle cuts waardoor het verhaal niet altijd te volgen is (van flash backs naar flash forwards in luttele seconden) en inderdaad, die scene waarin de medicijnman de geest probeert te stoppen met zijn magisch zwaard is een geniale scene. Een vuurbal van visuals en audio dat uiteindelijk een mooi drama vormt. Link met verleden mag niet worden gewist; Een geschiedenis leek zich te herhalen maar de pop en de paraplu van het vorige dienstmeisje werd gevonden zodat de lessen werden getrokken en de kam van de grootmoeder weer uit de waterput werd gevist. Zag ik er een moraal in ? Toch wel, Eigen persoonlijkheid is belangrijker dan slaafse regels volgen maar dat is geheel mijn interpretatie.