• 9.370.356 stemmen

Geregisseerd door: João Canijo

Met onder meer: Anabela Moreira, Rita Blanco en Madalena Almeida

Releasedatum: 22 augustus 2024

Plot Mal Viver

De manipulatieve en gemene Sara heeft de leiding heeft over een familiehotel in moeilijkheden aan de afgelegen noordkust van Portugal. Haar twee dochters, Raquel en Piedade, helpen in het hotel, samen met de bevriende chef-kok Angela - die daar verblijft omdat ze een geheime relatie heeft met Raquel. De moeder en dochters zijn altijd bij elkaar behalve wanneer ze hun hoteltaken uitvoeren, zoals keukenwerk, schoonmaak en receptie. De vrouwen beleven een “oud en onoplosbaar conflict” , met veel gesprekken die zijn uitgesteld en veel dat nog gezegd moet worden binnen de familie.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Jotil

Jotil (crew bioscoopreleases)

Vanaf 22 augustus 2024 in de bioscoop (EYE)

avatar van mrklm

mrklm

Bad Movie! Vijf vrouwen worden gedwongen samen te werken in een verlopen hotel dat ze hebben geërfd. Junior Salomé [Madalena Almeida] verlangt sinds de door van haar vader naar de liefde van haar moeder Piedade [Anabela Moreira], maar die is emotioneel beschadigd door de moeizame relatie met haar moeder Sara [Rita Blanco], de de facto baas van het hotel. Een hoop navelstaarderij, eindeloze zinloze, maar betekenisvol bedoelde stiltes in dit verschrikkelijk trage familiedrama waarin alles binnen 10 minuten gezegd had kunnen zijn. Canijo’s cameraregie is dan wel pretentieus, dan wel incompetent (is er eigenlijk een verschil?): personages lopen in en uit de statische shots, waarbij ze vaak maar half in beeld te zien zijn. De eerste zwembadscène is een van de meest langdradige /zinloze scènes uit de recente filmgeschiedenis. Dat dit in thuisland Portugal overladen werd met nominaties zegt iets over de staat van de Portugese cinema. Alweer een gevaar van hopeloos overschatte anti-cinema.

avatar van De filosoof

De filosoof

De film draait vooral om de obsessieve compulsieve en wellicht mede daardoor wat depressieve, egoïstische en koude moeder Piedade; om haar heen zijn nog meer vrouwen waaronder haar moeder (de oma) Sara die haar dochter (kleindochter) Salome brengt om te proberen of de relatie tussen Piedade en Salome verbetert. Maar dat is niet zo: alle vrouwen zijn nogal harteloos (alsof het in de familie zit) en van elkaar vervreemd en menen dat de ander hen pijn doet terwijl ze zelf ook gemeen en egoïstisch zijn. De vrouwen willen wel de liefde van de ander maar lijken onmachtig die eerst zelf te geven; ze lijken hun liefde voor de ander niet te kunnen uitdrukken. De citaten “Ik hou van je maar het is moeilijk” en “liefde is een marteling” vatten de film helemaal samen.

Elk moment van de film is best goed en interessant maar uiteindelijk gebeurt er te weinig en biedt de film te weinig inhoud om te blijven boeien: de film is zwaarmoedig maar ook wat leeg. De depressie van Piedade lijkt over te slaan op de film zelf die daardoor ook levenloos en monotoon wordt: de zelfmoord van Piedade waarmee de film eindigt komt niet alleen niet als een shock of verrassing maar biedt behalve Piedade ook de kijker vooral een verlossing van een te lange zit.

avatar van keukenzout

keukenzout

Waanzinnige sterke film, zat op het puntje van m'n stoel. Hartverscheurend verhaal en echt prachtig camerawerk.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Dubbelrecensie van Mal Viver en Viver Mal

Twee films, beide met enorme overeenkomsten (logisch) maar toch ook verschillen. Mal Viver volgt over een periode van iets meer dan een dag enkele vrouwen (mater familias, dochter, kleindochter, overige familie en dienstmeiden) die een hotel runnen waarbij vooral moeder-dochterverhoudingen op scherp komen te staan. En wel meer onderlinge relaties. In een ingetogen stijl, vaak met wat onaffe kadreringen (de camera staat sneaky op afstand) en een kabbelend tempo. Te kabbelend soms, dat zeker. En de onderlinge ruzies gingen nooit helemaal leven voor mij, daarvoor was een en ander te toneelmatig. En er komt te veel bij kijken, de film mist echt focus. Dat neemt niet weg dat sommige kleine losse momenten beter werkten. Echter richting de climax wist de film me echt nog nauwelijks te trekken op inhoudelijk vlak. De wat afstandelijke stijl werkt dan niet mee.

Viver Mal is de volgende film en volgt dan weer de hotelgasten waarbij het personeel meer figurant is. Van het gekibbel is niets meer te zien, enkel als één van de vrouwen haar hond zoekt. Dat stukje komt steeds terug. Wel hebben al deze gasten soortgelijke besognes en ook hier is vaak een vertroebelde moeder-dochterrelatie. Deze film is meer een omnibus met drie losse verhalen waarin elke keer een bepaalde groep centraal staat. Los van het wat theatrale en gewoon rare tweede verhaal vond ik deze film wel leuker om te zien. Warmer ook in fotografie (en veel gebruik van spiegelend glas) maar ook net wat interessantere ruzies die net wat meer geloofwaardig zijn. Hoewel ook deze wel neigen naar het gescripte werkten toch door de kortere lengte en de focus enkel daarop vooral het eerste en derde deel beter. En opvallend veel seks in deze film, veel meer aanwezig dan in de eerste film.

Ik heb dus deze volgorde gehad (die ook zo wordt aangeraden) en dan vallen leuke dingen op maar ik ben enorm benieuwd hoe ik ze zou hebben ervaren als ik ze omgekeerd zou hebben gezien. Al met al was Mal Viver wel intrigerend genoeg om net aan een voldoende te geven. En aangezien ik Viver Mal net wat fijner vond geef ik die een halfje hoger. 3,0* om 3,5*.