• 9.373.254 stemmen

Jamie Wyeth and the Unflinching Eye (2024)

Documentaire | 55 minuten

Genre: Documentaire

Alternatieve titel: De Onverschrokken Blik van Kunstenaar Jamie Wyeth

Geregisseerd door: Glenn Holsten

Met onder meer: Jamie Wyeth

Plot Jamie Wyeth and the Unflinching Eye

Kunstenaar Jamie Wyeth is de zoon van Andrew Wyeth, een van Amerika's meest gewaardeerde kunstenaars. Als telg uit een kunstenaarsfamilie moet Jamie er in de jaren zestig voor vechten om zich te onderscheiden van zijn beroemde vader en een eigen stijl en reputatie te creëren. Hij portretteerde onder anderen J.F. Kennedy, Arnold Schwarzenegger, Roedolf Noerejev en Andy Warhol. De documentaire toont de excentrieke Wyeth aan het werk in zijn atelier, gelegen aan de kust van het noordoosten van de VS.

avatar van De filosoof

De filosoof

Ik kende Jamie Wyeth of zijn vader Andrew Wyeth of grootvader N.C. Wyeth (of zijn tante Henriette Wyeth) niet – alle drie (of vier) grote Amerikaanse, realistische kunstenaars – maar zijn werk in deze documentaire heeft grote indruk op me gemaakt. De documentaire als zodanig is weinig bijzonder omdat de mens Jamie Wyeth weinig bijzonder is: we leren dat hij een knappe, wat teruggetrokken man is, dat zijn gehandicapte vrouw zijn muze was, dat hij een tijd in de ban was van Andy warhol in wiens Factory hij participeerde en daarna van de Russische balletdanser Noerejev en dat hij zich vooral in het voetspoor van zijn grootvader plaatst die echter depressief was omdat die ‘slechts’ een illustrator was; Jamie is de meest veelzijdige en artistieke van zijn familie. Het realisme van hun werk maakte hen vooral populair bij het grote publiek waarbij Jamie zich niets aantrekt van de critici en zijn eigen gang gaat: het geheim van Jamie’s kunst is dat hij schildert wat hij wil schilderen (wat in zijn hart zit). Zijn kunst is dan ook nooit zomaar een mooi plaatje: net als zijn grootvader gaat hij tijdens het werk volledig op in het schilderen waarbij hij de ‘waarheid’ van het te schilderen object op het doek weet te zetten waarmee vaak een wat duistere kant van de afgebeelde mens of dier naar voren komt.