• 9.373.940 stemmen

Geregisseerd door: David Cronenberg

Met onder meer: Vincent Cassel, Diane Kruger en Guy Pearce

Gesproken taal: Engels en Hongaars

Plot The Shrouds

"How dark are you willing to go?"

Karsh, een innovatieve zakenman en rouwende weduwnaar, bouwt een nieuw apparaat om contact te maken met de doden in een lijkwade. Dit begrafenishulpmiddel, geïnstalleerd op zijn eigen ultramoderne en controversiële begraafplaats, stelt hem en zijn klanten in staat om hun overleden geliefde te zien ontbinden. Karsh's revolutionaire bedrijf staat op het punt om internationaal door te breken wanneer verschillende graven op zijn begraafplaats worden vernield, waaronder dat van zijn vrouw. Terwijl hij worstelt om een duidelijk motief voor de aanval te ontdekken, drijft het mysterie van wie deze ravage aanrichtte en waarom, hem ertoe zijn bedrijf, huwelijk en trouw aan de nagedachtenis van zijn overleden vrouw opnieuw te evalueren en hem naar een nieuw begin te leiden.

avatar van IH88

IH88

Klinkt goed. Ben niet Cronenberg's grootste fan, maar zijn films zijn altijd de moeite waard.

• 11938 berichten

Zeer benieuwd. Fijn dat Cronrnberg weer aan het werk is.

Interesting

• 11938 berichten

Nog geen release date voor bios, streaming of blu ray?

O, zie dat ie op het IFFR draait.

• 11938 berichten

“From the mind of David Cronenberg”—en dat is te merken. The Shrouds is een volledig unieke film, die qua thematiek en sfeer doet denken aan Crash en Dead Ringers, maar toch zijn eigen, onvoorspelbare koers vaart.

Deze psychologische cyberthriller is niet alleen stijlvol en beklemmend, maar weet ook constant te verrassen. Elke scène ademt Cronenbergs kenmerkende stijl met een verhaal dat zich nergens laat voorspellen..

Wederom een ijzersterke Cronenberg.

4,5

avatar van Clarencoo

Clarencoo

Ben benieuwd naar deze.

• 11938 berichten

Aanvulling op mijn eerdere bericht

Tijdens het kijken bekroop me steeds meer het gevoel dat Cronenberg opnieuw een huiveringwekkend toekomstbeeld schetst, zoals hij dat eerder deed met Videodrome. Het duurde even voordat ik me vinger erop wist te leggen, maar met The Shrouds laat hij een wereld zien waarin manipulatie op elk niveau—persoonlijk, zakelijk en geopolitiek—zo diep verweven is dat de grens tussen echt en onecht niet meer te ondersceiden id. Sterker nog, het heeft geen zin om nog naar de waarheid te zoeken; die is begraven onder eindeloze lagen van misleiding en paranoia.

De titel is dan ook treffend gekozen. Shrouds verwijst niet alleen naar het fysieke omhulsel van de dood, maar ook naar de verhulling van de waarheid—een sluier die zo dik is dat doordringen onmogelijk lijkt.

Ik vermoed dat de film bij herziening alleen maar aan kracht wint en dat ik hem dan zelfs een stuk geestiger zal vinden.

avatar van starbright boy

Ik kon er wat minder mee. Het thema van de film is enerzijds typisch Cronenberg. Hij blijft dichtbij de kern van veel van zijn films. Tegelijk is het duidelijk dat het heel persoonlijk is. Deze film is er ook door de dood van Cronenbergs echtgenote en de man zelf is ook al de 80 voorbij (en speelt zelf een lijk)

Waar ik toch een beetje mee worstel is dat de film uiteindelijk niet ergens heen gaat. Ik had na afloop een onvoldaan gevoel. Ik denk dat Cronenberg eerder een unheimisch gevoel had bedoeld want een catharsis of oplossing is er niet, maar er is zelfs eigenlijk nauwelijks een punt. Ik had ook een issue met Cassel in de film die ik helemaal niet vond werken. Maar het is wel een film die ik nog eens wil zien als ik veel meer Cronenberg heb gezien. Dit is mijn negende en dat is nog steeds wat beperkt. Mijn ervaringen met hem zijn wisselend.

• 11938 berichten

4,5* van Jan Doense in Schokkend Nieuws!

GrobbekuikenXL

Nog steeds niet op blu ray ! en ook niet in bioscoop kunnen zien. Nog steeds erg benieuwd.

GrobbekuikenXL schreef:

Denk dat ze in Frankrijk als eerste met een release zullen komen.

Edit: Criterion gaat m ook uitbrengen, zo lijkt het.

The Shrouds Blu-ray

avatar van joolstein

joolstein

Het is fijn voor David Cronenberg dat hij voor het verwerken van zijn verdriet een uitlaatklep heeft gevonden in een film maar iets interessant leverde het niet op! Eerder was de film heel conventioneel Het is zo'n beetje als het gemijmer van een oude man en zijn angst voor de dood. Het uitgangspunt belooft wel een tijdje een Cronenbergiaanse film maar rommelt uiteindelijk maar wat aan met naakte mensen op bed, een complot rond Hongaarse investeerders, en Eco-terroristen Ook visueel is er maar weinig aantrekkelijks te beleven. Vincent Cassel tegen zijn telefoon/AI-avatar te zien praten of rond te zien lopen in steriele restaurants, in Feng shui interieurs of bij neonverlichte graven te zien staan deed het niet echt voor mij. Te vaak is er ook alleen het hoofd van één van de acteurs in beeld, die dan netjes zijn dialoog voordraagt Dat is vooral erg eentonig Oh en dialoog ja dat is er voldoende!. Vraag me wel af of dat bij deze film ook kwam door een budgettaire reden..? Deze film zal voor David Cronenberg waarschijnlijk heel persoonlijk zijn geweest maar voor mij als kijker duurde deze praterige collage van overpeinzingen een eeuwigheid...

avatar van lang pee

lang pee

Cronenberg of niet wat een slap oervervelend gelul. Ik moet toegeven dat ik een kwartiertje in slaap gevallen ben.

Dit kom mij niet boeien, en Cassel was niet echt overtuigend...vreselijk.....

avatar van UmbraVitae

UmbraVitae

Eens met lang pee

Hoe deze hier nog 3/5 haalt, mij een raadsel, want wat een saai, langdradige film vol gehouwehoer was me dit sech, echt 'horror' onwaardig. Ben niet in slaap gevallen tijdens de film, want heb hem halverwege afgezet en volgende dag vervolgd en dat zegt vaak genoeg.

avatar van lang pee

lang pee

UmbraVitae schreef:

Eens met lang pee

U hebt hem helemaal uitgekeken, een dikke proficiat!!!!Volgens sommige weet hij constant te verassen. Daar hebben ze wel gelijk in, het was constant verassend vervelend en slaapverwekkend....

avatar van james_cameron

Op en top Cronenberg, zowel inhoudelijk als stilistisch, maar dit behoort zeker niet tot zijn beste werk. Daar is het script te doelloos en vooral te doorzichtig voor. Het onderwerp, mensen in staat stellen hun overleden geliefde te zien ontbinden, is absoluut bizar en Cronenberg-waardig, maar plot en personages worden gaandeweg steeds minder interessant. Het ligt er allemaal te dik op. Jammer, want de film begint vrij sterk en Vincent Kassel is aangenaam in de hoofdrol, ondanks de vele dialogen en vooral monologen, waar hij zichtbaar moeite mee heeft. Er wordt sowieso heel veel gepraat in deze film. Te veel.

avatar van Seam

Seam

Geen makkelijke film. Geen moeilijke film, geen zware film. Ook geen spannende of vernieuwende film. Wel enigszins pretentieus. Ik weet niet goed wat ik er van moet maken. Set design was wel zoals altijd prachtig. De beste man weet echte prachtige locaties te creeeren en te filmen.

Op de een of andere gekke manier wist de film me toch te boeien, ondanks dat het niet spannend was of dat ik emotioneel geboeid was. Ik had al zo'n idee dat de film vrij persoonlijk was en een representatie van Cronenberg's eigen rouwproces, maar na wat meer leeswerk kan ik het nog meer plaatsen. Interessant om zo een blik in zijn leven te krijgen.

Ga hem waarschijnlijk nooit meer kijken en zou het ook zeker niemand aanraden. Alleen voor de liefhebbers van zijn normale werk is dit wel verplichte kost.

Wordt in oktober uitgebracht in 4k door de Criterion Collection

GrobbekuikenXL

Begin september op blu ray in Frankrijk. Komt goed uit dan ben ik in Parijs.

GrobbekuikenXL schreef:

Begin september op blu ray in Frankrijk. Komt goed uit dan ben ik in Parijs.

Ik zou dan toch voor de Criterion gaan.