• 9.376.689 stemmen

Can You See Us? (2022)

Alternatieve titels: Mwabi - Can They See Us / Mwabi / Can They See Us?

Oorsprong: Zambia

Geregisseerd door: Kenny Mumba

Met onder meer: Kangwa Chileshe, Ruth Jule en Thabo Kaamba

Plot Can You See Us?

"Drama"

Joseph is een jongen met albinisme. Hij werd verstoten door zijn vader bij zijn geboorte. Hij doorloopt een jeugd van pesterijen, tragedie en voorzichtige hoop. De film belicht de vele uitdagingen waarmee hij opgroeit en hoe muziek en liefde zijn troost en kracht worden om alle moeilijkheden te overwinnen.

logo tmdbFilm stilllogo tmdbFilm still

avatar van Lagertha

Lagertha

Het is een goed en zéér urgent verhaal! Er wordt niet altijd even goed in geacteerd, maar de jonge hoofdrolspeler is geweldig! Als je de film gezien hebt, check dan ook even de albinistische John Chiti op YT want op zijn leven is deze film gebaseerd. Hij vertelt je ook een geheim over de hoofdrolspeler... Het verhaal is prachtig maar ook zeer triest. Al decades worden albino's in Afrika dood of levend hun ledematen afgehakt die dan naar witch doctors gebracht worden zodat ze dan van armen, benen, haar en huid een potion kunnen maken. Dat wordt dan enthousiast gekocht door zakenmensen, vissers en whoever omdat hun verteld wordt dat ze dan rijk worden en geluk krijgen. Boy o boy! Het zijn de middeleeuwen, zou ik zeggen, daar in centraal Afrika! Het geeft ook aan dat centraal Afrika nog een lange weg te gaan heeft als 't gaat om awareness, kennis, onderwijs. Gelukkig zijn er verschillende Afrikanen (ook juist albino's die hun levenswerk hier van maken) die op scholen kids uitleggen wat albinisme precies is! Ik heb genoten van mijn eerste Zambiaanse film ooit, maar buiten alle tragedie over albino's aldaar, laat nooit iemand claimen dat zwarte mensen niet racistisch zijn of discrimineren... Ga 't zien!!!!

avatar van joolstein

joolstein

Moeilijk om een film die een oprecht ontroerend verhaal bezit, een lage waardering te geven. De film is losjes gebaseerd op het leven van de Zambiaanse zanger John Chiti, die als kind met albinisme werd gepest, en als volwassene belemmeringen ondervond hij in zijn muziek. De film laat ook zien dat albinisme gevaarlijk is in Afrika, omdat mensen magische krachten toeschrijven aan albino's. Toch was deze film niet zo goed, de regie was erg middelmatig en de verhaallijn zeer melodramatisch en sentimenteel. Meer dan een emotioneel verhaaltje over opgroeien als buitenstaander en ze leefden nog lang en gelukkig werd ook niet. Het verhaal is misschien hartverwarmend, maar de manier waarop het vertel werd, deed mijn tenen krullen.