• 9.373.541 stemmen

Magyarázat Mindenre (2023)

Drama | 127 minuten / 152 minuten (Oorspronkelijke versie)

Speelduur: 127 minuten / 152 minuten (Oorspronkelijke versie)

Alternatieve titel: Explanation for Everything

Oorsprong: Hongarije / Slowakije

Geregisseerd door: Gábor Reisz

Met onder meer: Adonyi-Walsh Gáspár, András Rusznák en Lilla Kizlinger

Gesproken taal: Hongaars

Releasedatum: 27 juni 2024

Plot Magyarázat Mindenre

Gedurende de zomer in Budapest moet Ábel zich op zijn eindexamen focussen, maar richt hij zijn aandacht op zijn verliefdheid voor zijn beste vriendin Janka. Zij heeft het echter te pakken voor haar geschiedenisleraar Jakab. Deze heeft het moeilijk met zijn leven en werk in Hongarije en kwam eerder lijnrecht tegenover Ábels conservatieve vader te staan. Het eindexamen wordt het middelpunt van een nationaal schandaal.

Richardus

Duimen dat deze nog in roulatie gaat, ik mis m op iffr

avatar van Graaf Machine

Graaf Machine

Duurt veel en veel te lang, en brengt niets.

avatar van De filosoof

De filosoof

Graaf Machine schreef:

Duurt veel en veel te lang, en brengt niets.

Ik heb getwijfeld of ik 'm zou gaan zien maar toen ik zag dat de film volgens IMDb en alle buitenlandse bioscopen 2 1/2 uur duurt heb ik ervan afgezien (naast het feit dat ik niet goed weet wat de film aan nieuws kan brengen over de huidige politieke polarisatie). Alleen volgens Cineville die de film in Nederland uitbrengt duurt de film 'slechts' twee uur: is dat een fout of is de Nederlandse versie ingekort?

avatar van Graaf Machine

Graaf Machine

De filosoof schreef:

Geen idee of het fout is. Hij duurde hier van 19:30 tot 21:47.

Daar gaat dan 7 of 8 minuten trailers en cinevillereclame vooraf van af. Dus blijft er ongeveer 130 minuten over.

Dat is meer dan 2 uur, maar minder dan 2,5 uur.

Maar wat mij betreft had het kernverhaal in 90 minuten vertelt kunnen worden, want het heeft uiteindelijk heel weinig om het lijf.

Richardus

Ijzersterk, met name dankzij het actuele, urgente scenario en goeie screenplay. En slim gedoseerd humor die typisch schrijnend is. Rijk, sprekend op vele niveaus. Topcinema.

avatar van Thiver

Thiver

De filosoof schreef:

Benieuwd waar je dat laatste vandaan hebt, want ik zie juist op de website van Cineville 151 minuten als speelduur staan... Neemt niet weg dat dit waarschijnlijk gewoon blind is overgenomen van IMDb, dat graag de oorspronkelijke lengte aanhoudt. Filmdepot, Movies That Matter en September Film vermelden allemaal 127 minuten. Ik kan er zo gauw niets over vinden, maar ik vermoed dat de film na de première in Venetië gewoon met een klein halfuur is ingekort. In de vorig jaar geplaatste recensie van Variety wordt de film 'overlong' genoemd, dus dat klinkt als een goede keuze.

Richardus

Was/is hier ook 127min, ik vind zo'n I korting wel jammer; nu benieuwd wat er uitgeknipt is want kan wel ns interessant zijn geweest. Hopen dat ik het ooit nog eens te zien krijg.

avatar van De zonderling

De zonderling

Nee, dit was uiteindelijk een onbevredigende film. Het plot lijkt ergens heen te gaan, maar is uiteindelijk flinterdun. De vertelling is onnodig verwarrend en ook ongeloofwaardig. Hoezo deed die journalist bijvoorbeeld niet aan wederhoor bij de leraar en nam ze klakkeloos het verhaal van de student over? . Ook vond ik het hoofdpersonage vrij vervelend en saai.

avatar van Malick

Malick

Op de filmfestivals wereldwijd draaide de oorspronkelijke versie van 152 minuten, echter voor de markt heeft regisseur Gábor Reisz de film teruggebracht tot 127 minuten. Onbegrijpelijke keuze want er zit geen scène teveel in Explanation for Everything en de ingekorte versie trekt niet opeens meer bezoekers. Overigens een meesterlijke film.

avatar van mrklm

mrklm

Abel [Gáspár Adonyi-Walsh] maakt zich op voor zijn examens waaronder een mondeling geschiedenis. Door een totale black-out verpest hij dat mondeling, maar het incident gaat een eigen leven leiden, omdat zijn docent geschiedenis Jakab [András Rusznák] hem tijdens dat examen vroeg waarom hij een nationalistische speld droeg. De gevolgen zijn niet te overzien en Reisz en coscenarist Éva Schulze onthullen in episodes op vernuftige wijze wat die gevolgen zijn voor Abel, zijn hoopvolle vader [István Znamenák], Abel en zijn gezin, de schoolleiding en een jonge, ambitieuze journalist [Rebeka Hatházi] voor wie dit “verhaal” een geschenk uit de hemel is met de herdenking van de Hongaarse opstand in aantocht. Dat resulteert in een scherpe en uiterst amusante dissectie van de Hongaarse samenleving die de littekens van het communistische tijdperk nog altijd met zich meedraagt.

Ik heb overigens de oorspronkelijke versie van 152 minuten gezien.

avatar van Mac Hammer Fan

Mac Hammer Fan

Abel, een niet al te beste student, zakt voor zijn eindexamen geschiedenis nadat hij geen woord uitbrengt en wordt aangesproken op zijn nationale vlag-pin. Hij verzint dat de leraar hem niet mocht vanwege politieke voorkeuren, wat door zijn vader snel geloofd wordt. Dit incident groeit via een journalist uit tot een nationale rel.

Gábor Reisz behandelt thema’s als patriottisme, polarisatie en media-invloed op politiek, maar kon mij niet echt boeien. Het eerste uur was ronduit vervelend, het tweede wel interessanter maar de laatste tien minuten waren er naar mijn gevoel aan gelapt. Of heb ik iets over het hoofd gezien? Een middelmatige film die veel te langdradig is en ik snel zal vergeten.