• 9.231.842 stemmen

Orion and the Dark (2024)

Animatie / Komedie | 92 minuten

Genre: Animatie / Komedie

Alternatieve titel: Orion en het Donker

Geregisseerd door: Sean Charmatz

Met onder meer: Jacob Tremblay, Paul Walter Hauser en Colin Hanks

• Netflix Bekijk via Netflix

Plot Orion and the Dark

"Hello Darkness, my new friend."

Orion oogt als een doorsnee basisschoolkind: verlegen, bescheiden en verliefd. Maar onder zijn schijnbaar normale uiterlijk is Orion een bal van puberale angst, volledig verteerd door irrationele angsten voor bijen, honden, de oceaan en moorddadige clowns. Elke nacht wordt hij echter met zijn grootste angst geconfronteerd: de duisternis. Dus als de letterlijke belichaming van zijn grootste angst, Dark, op bezoek komt, neemt hij Orion mee op een achtbaanrit rond de wereld om te bewijzen dat er niets is om bang voor te zijn in de nacht. Terwijl het onwaarschijnlijke paar naar elkaar toegroeit, moet Orion beslissen of hij het onbekende kan leren accepteren - om zijn leven niet langer door angst te laten beheersen en eindelijk de vreugde van het leven te omarmen.

Orion (stemrol)

Light (stemrol)

Orion's Mom (stemrol)

avatar van Esteban

Esteban

Dit is een animatiefilm waarbij ik, afgaande op de trailer en het feit dat Charlie Kaufman dit grotendeels geschreven heeft, meteen naar de bioscoop zou voor hollen. (in andere tijden toch) Maar goed, Netflix dus. Beetje jammer. Best benieuwd.

Oh ja, dit wil ik wel graag zien. Eerste animatiefilmscript van Kaufman? Leuke stemrollen.

Het is leuk dat het door Charlie Kaufman is geschreven, maar het voelt te nadrukkelijk als een mix van Monsters Inc. en Inside Out. Je zou juist van Kaufman verwachten dat hij met echt iets originelers op de proppen komt. Het is in alles een soort Pixar-light.

De film is wel vermakelijk en de animatie is degelijk. Het is een wat voorspelbaar verhaal maar gelukkig kent de film nog wel een paar leuke wendingen.

De stemmencast is prima.

Misschien is Ocelot inmiddels met pensioen, anders zou ik zeggen laat hem eens wat origineels en moois voor Netflix maken.

avatar van mjk87

mjk87 (moderator films)

Nee, dit vond ik niks. Verhaaltje is een mengelmoes van eerdere films, zoals Kappeuter ook al terecht opmerkt. Maar het weet niet echt te boeien, brengt niets bijzonders mee en is gewoon wat saai. Ik vond de personages ook nergens echt tot leven komen. En de film is soms te schreeuwerig (als het nog geen stadaard drukte van Illumination gelukkig). Ook de animatie is erg mager, zowel qua details als qua design. 1,5*.

avatar van knuppel ihhh

knuppel ihhh

Gaat over een jongen die overal bang voor is. Ook voor het donker. Dan komt het donker hem opzoeken en neemt hem mee op een reis rond de wereld waardoor hij zijn angsten verliest Waarom dit gebeurt was me niet duidelijk. Misschien was de film te saai om op te letten.

avatar van Daniel Raedts

Daniel Raedts

"Charlie Kaufman x DreamWorks Animation = Pixariaans?"

Gebaseerd op een kinderboek, schrijft Charlie Kaufman voor het eerst een kinderfilm met voor zijn doen een ietwat afgezwakte gelaagdheid. Zijn kenmerkende existentiële stokpaardjes blijven onverminderd aanwezig. Het voelt daarom bij vlagen als een Pixar-animatiefilm, maar dan in een DreamWorks-jasje. De animatiestijl is wat speelser en minder rijk aan details. Toch is het zonde dat DreamWorks (of in dit geval moederbedrijf Universal) de gok niet heeft aangedurfd om de film in de bioscopen uit te brengen. Het zou natuurlijkheid verdeeldheid zaaien, voor kinderen wellicht te saai en moeilijk én het is allesbehalve succesmateriaal (zeker met vleugjes Ingmar Bergman en Woody Allen). Echter zou het hen wel sieren om zo ook nu en dan te pronken met een prestige-titel, die hopelijk nu niet in het duister valt van de diepe Netflix-krochten waar nog een paar animatiepareltjes verstopt zitten.

Voor Kaufman lijken de echte hoogtepunten toch al wat langer terug te liggen, teleurstellen doet hij zelden. 'Orion and the Dark' is daarom een verrassend lichtpuntje die het zichzelf niet te moeilijk maakt, maar laat zien dat je angsten altijd kunt overwinnen en dat voor alles uiteindelijke ruimte is voor relativering en perspectief.

Ook een pluspunt voor de uitstekende stemmencast met vooral Paul Walter Hauser als Dark.

avatar van wess16

wess16

Lief en fijn pareltje!

avatar van james_cameron

Aanvankelijk best leuk, deze door Charlie Kaufman geschreven animatiefilm, maar al snel verliezen plot en personages momentum en is het doorbijten. De stemmencast kan er mee door maar is niet bijzonder; de animatie is beneden peil. Leukste detail zijn de documentaire-fragmenten voorzien van de hilarische voice-over van Werner Herzog, maar die momenten duren helaas veel te kort.

avatar van mrklm

mrklm

Tijdens een nachtelijke black-out komt angsthaas Orion [Jacob Tremblay] ook in oog te staan met “Dark” [Paul Walter Hauser] en dat blijkt nog niet zo’n slechte gast te zijn. Dark is het beu dat iedereen zo bang voor hem is en besluit Orion mee te nemen op een wonderlijke reis waarin Orion leert om te gaan met zijn angsten. Het verhaal is een samenraapsel van ideeën die al (beter) waren uitgewerkt in Monsters, Inc. en Inside Out, maar daar zullen de jongere kijkers niet wakker van liggen.

avatar van Mr. Chiel

Mr. Chiel

Het begin was erg goed (8/10) maar na 45 minuten lijkt het ineens een hele andere film te worden. De humor is ook vrijwel verdwenen. Jammer, want het begon zo sterk.

avatar van umbra

umbra

Ik kan heus en nog best regelmatig (ferm) genieten van een animatiefilm, maar dit was echt totaal mijn ding niet, film kreeg me op geen enkel moment mee, vond hem totaal niet leuk en grappig. Qua specs, animatie, kwam het ook niet boven de middelmaat en, ik zeg het, werd totaal niet meegezogen het geheel, ff weg vd realiteit. Nee had echt alle moeite om erdoor te komen, wat me uiteindelijk ook niet gelukt is, na een uur heb ik opgegeven.

Ik kan het ook niet echt steken omdat het een pure kinderfilm zou zijn, daar ik genoeg animatie/kinder/jeugdfilms zie op deze leeftijd, waarvan ik wel zot hard kan genieten, zowel de ouwe klassiekers van oa Disney, zijnde Peter Pan (1953), Snow White and the Seven Dwarfs (1937), Beauty and the Beast (1991), The Great Mouse Detective (1986), Sleeping Beauty (1959),...en de meer recentere als Frozen, Frankenweenie, Tangled en liveaction versies zoals Beauty and the Beast, Alice in Wonderland, Maleficent, The Lion King, Cinderella...verder films als Ratatouille, Despicable Me, Die Undendliche Geschichte (1984), The Dark Crystal (1982), Guillermo del Toro's Pinocchio...En waarvan er pure pareltjes tussen zitten.

Dus nope, deze wrschlk grappig bedoelde animatiefilm over kinderen en angsten, met de duisternis op 1 en deze angst volledig onterecht is en je het leven met al het onbekende moet omarmen ipv je leven door angsten te laten beheersen. Ik vind het allemaal zeer simplistisch en verkeerd voorgesteld. Want de realiteit is allesbehalve rozengeur en maneschijn, het tegendeel is waar. In bepaalde hoeveelheid zorgen angst, stress, achterdocht,...dat je juist extra alert blijft en minder makkelijk slachtoffer wordt van de mensheid.

Srry vr het lichtjes uitwijken

Voor mij krijgt dit mormel een dikke buis, nl 2/10.

avatar van umbra

umbra

mjk87 schreef:

Totally agree En mengelmoes, mr veel slechter uitgevoerd.

avatar van John Milton

John Milton

schandalig gemiddelde, heerlijk dat we zulks mogen zien met een vleug Kaufman. Mij had hij absoluut te pakken.

avatar van Number23

Number23

Kaufman of niet, deze film is te snel vergeten.

Een paar leden van de voicecast, zoals Hauser als Dark, Demetriou als Sleep en Faxon als Insomnia vallen op in positieve zin.