Necrophobia (1995)
5,4 (217)
Gesproken taal: Nederlands
Plot Necrophobia
"Shocking Bizarre Macabre"
Horrorfilm over een jonge vrouw die na de dood van haar minnaar hulp zoekt bij een psychiater die lichamen van overledenen gebruikt om zijn patiënten met hun angsten te confronteren. Deze onorthodoxe methode heeft echter een averechts effect op de vrouw die, naarmate de therapie vordert, langzaam maar zeker verandert in een kettingzaag hanterende moordmachine. Op zekere dag nodigt ze een eenzame weduwnaar uit voor een diner bij haar thuis. De visite mondt uit in een bloederig drama. De dolgedraaide vrouw probeert haar bezoeker te vermoorden en laat hem zwaargewond achter in een met lijken bezaaid labyrint. Als hij weer bij kennis komt bindt hij de strijd aan met de bloeddorstige vrouw en haar excentrieke psychiater.
Hemdale
Een redelijke Nederlandse horrorfilm wel wat kort, maar vooral de sfeer is erg goed in deze film.
SSeagal
Geinige korte nederlandse horror met hier en daar grappige gore scenes, geen topper, maar wel leuk om eens te zien. ***
Justice4All
Een 0,5 xtra voor de sfx. Verder is het tenenkrommend...
Stephan
Hoe *niet* een voice over te gebruiken. Als je het verhaal krampachtig gaat vertellen via een stem in je hoofd begin je al verkeerd. En áls je het dan toch doet (er zijn voldoende goede voorbeelden) zorg er dan voor dat de acteur(s) het kunnen dragen. Dit was duidelijk een filmpje onder vrienden, waar het vriendinnetje ook een rol mocht spelen. Prima... geen verkeerd woord over het initiatief. Verrek 5 ***** voor zoiets, maar als "serieuze" film van een bedenkelijk niveau. Is ze niet aan te rekenen want het zijn slechts amateurs, maar objectief gezien verdient de film al een punt teveel eigenlijk...
SSeagal
Kijk, dat is wat beter. Desalniettemin vond ik het wel enigzins een leuk gegeven en ondanks dat het amateurs waren was het nog best te kijken, en nee, je hoeft de film niet echt serieus te nemen, is ie best leuk. Nog net wel *** sterren waard vind ik.
Derkje
Leuk, maar niet meer. De effecten zijn wel aardig, dat wel.
Quido
Zitten best harde stukjes in, maar het geheel is niet al te boeiend.
Purmerend
Toevallig of niet 11 stemmen op moviemeter en 11 stemmen op imdb.com.
Chainsaw
Mwah, vond het over het algemeen nog best aardig geprobeerd, dit kleine horrorfilmpje van Nederlandse bodem. Zoals hier al eerder gemeld, de special effects zien er prima uit. Helaas is dit echter wel één van de weinige positieve elementen van Necrophobia, op andere vlakken valt het nogal tegen.
Het acteerwerk is erg matig en de film is, ondanks zijn speelduur van maar een uurtje, soms te langdradig en veel te saai. Script was in ieder geval te mager om er echt een goede film in te zien. Verder wel leuk geprobeerd enzo, maar over het algemeen was Necrophobia maar matig. Wacht met smart op de eerste écht sterke Nederlandse horror.
Horrorfanaat
Aardig geprobeerd maar mislukt. 2 sterren
De Mees
Art-s komt in het voorjaar 2007 met de dvd release. ik ben benieuwd want deze film heb ik nog niet gezien.
De Mees
Eindelijk heb ik dan de DVD.
Eerst even kijken voordat ik mijn stem uitbreng.
BlueJudaskiss (moderator films)
- 11904 berichten
Jammer maar helaas. Heeft Intensive Care nog enige cultwaarde, hier is gewoon helemaal niets aan. De openingsscene belooft heel veel, maar er wordt helemaal niets ingelost. Ontzettend saai. 1,0*
robertus65
Helemaal niks aan. Niet echt spannend en ook het verhaal sloeg nergens op.
Intensive care is echt veel beter.
erik1677
Ik vind dit een supergave korte nederlandse film, zo mogen ze meer maken.
Het dramatische verhaal wordt op een heerlijke zwartgallige gore manier vertelt, met hoogtepunt het einde.
Tot menigeen ander vindt ik dit wel een supergoeie film.
Ok echt een aanrader van een ieder die van weirde cinema houdt.
Boeikens
Filmpje met potentieel maar mindere uitwerking.
Over het algemeen veel te traag, en soms zelfs eerder saaie momenten.
Aan de andere kant dan weer best lekker gore momenten met redelijk goede FX.
baspls
Necrophobia is vergeten Nederlandse horrorfilm. Nu hebben we al veel te weinig genrefilms in ons kleine landje en als er al eentje is dan wordt die vaak snel vergeten of zwaar ondergewaardeerd. Dat is ook hier het geval. Na het zien van de heerlijke gotische opening was ik echter al meten helemaal verkocht.
Mark's vrouw is overleden door een ongeluk en hij heeft grote moeite om het te verwerken. Op het kerkhof ontmoet hij een vrouw waarmee hij een afspraakje maakt. Deze vrouw blijkt echter een compleet geschifte necrofiel te zijn.
Gezien het feit dat de cast alles behalve ervaren is vond ik het acteerniveau toch wel best goed. Martijn Oversteegen zet een prima hoofdrol neer. Grietje Besteman zou overigens later in het Verenigd Koninkrijk zelf Horrorfilms gaan maken.
Waar SL8N8 duidelijk was geïnspireerd door moderne horrorfilms is Necrophobia duidelijk geïnspireerd door de horrorfilms van de jaren '80 en '90. Het verhaal is goed gevonden en behoorlijk freaky, heeft zelfs wat weg van een Giallo. We hebben weinig horrorfilms in Nederland en het lijkt erop alsof Frank van Geloven en Edwin Visser dat qua goorheid even wilde compenseren met hun film. Uiteraard zijn er veel clichés, maar door de luchtige en vakkundige manier waarop die worden toegepast stoort dat helemaal niet. De overdreven jaren '90 schrikeffecten waren ook wel grappig.
De film is bijzonder fraai opgenomen met sterke 4:3-composities en bijzonder sfeervol kleurgebruik. Je kunt ook duidelijk zien dat de film zeer goed is gestoryboard. Prima muziek ook van Habbo Beem. Maar toch echt de grootste verdienste van de film zijn de meesterlijke gore en special-effects. Zeker gezien het budget vind ik het een hele prestatie. Ik kan modernere, duurdere producties noemen die er minder goed uitzagen. Zonde dat Maurice van Draanen en Twan Mickers hierna niets meer gedaan hebben, want het lijkt haast alsof Tom Savini de effecten heeft verzorgd.
Een meesterwerk is het natuurlijk niet, maar wel een echt pareltje van Nederlandse bodem. Zwaar ondergewaardeerd.
Tonypulp
Charmant genre-werkje. Een film zoals er maar weinig afkomstig zijn uit Nederland. Opent al sterk met dikke mistbanken, een begraafplaats en een gory on-screen kill met een schep. Doet sterk denken aan de grauwe Euro-horror van de 70's. Wat volgt is een iet wat loom middenstuk met flauwe voice-overs, maar het wordt regelmatig nieuw leven ingeblazen met een flinke scheut bloed. Met slechts 60 minuten op de teller komt het sfeervol aan zijn eind. Beter dan wat de beide heren later zouden neerzetten met Sl8n8.
jipt
Toch wel leuke nederhorror. Het acteerwerk is soms wat houterig en het is allemaal een beetje bij elkaar gejat, maar heb me met de korte speeltijd toch wel kunnen vermaken. Het is lekker sfeervol, veel mist en de effecten zijn best aardig. 3,5*
robertinho
Kwam deze tegen op YouTube en zonder al te hoge verwachtingen aan gezet. Ja, de dialogen, het acteerwerk en het verhaal rammelt aan alle kanten, maar het is ontzettend sfeervol, de effecten zijn goed en het is ongetwijfeld met veel plezier gemaakt. Mede door de korte speelduur heb ik mij geen moment verveeld. De rol van de psychiater had ik graag nog wat meer uitgediept zien worden.
Woland
Viel me niet tegen. Het gebrek aan budget en de leeftijd is de film aan te zien, en op allerlei vlakken is er zeker best wat amateurisme te merken - het plot, de dialogen, de trage pacing in het midden, de voice over, de soms wat rare shots met veel Dutch angles, het is het allemaal net niet. Maar op bepaalde aspecten is dit ook best wel oke. De film heeft best wel wat sfeer, en ook de hoeveelheid en kwaliteit van de gore is vrij aardig gedaan. En laten we eerlijk zijn, de minpunten zijn zeker aanwezig, maar het is ook zeker niet zo dramatisch als sommige andere budgetwerkjes die ik eerder deze horrorchallenge heb bekeken. Wat mij betreft mogen er wel meer van dit soort Nederlandse producties zijn.

Netflix-hits ingehaald door dramafilm 'Materialists' van Celine Song