• 9.373.321 stemmen

Ach Du Scheisse! (2022)

Actie / Komedie | 90 minuten

Genre: Actie / Komedie

Alternatieve titel: Holy Shit!

Oorsprong: Duitsland

Geregisseerd door: Lukas Rinker

Met onder meer: Thomas Niehaus, Gedeon Burkhard en Olga von Luckwald

Gesproken taal: Duits

Plot Ach Du Scheisse!

Architect Frank wordt wakker in een omgevallen toiletcabine, met een stalen staaf door zijn hand. Hoe is hij hier terechtgekomen en vooral: hoe komt hij uit deze stinkende gevangenis? Tot overmaat van ramp staat er een sloop gepland waar Frank en zijn plee zich bevinden. Hij heeft slechts een half uur om een manier te bedenken om uit deze situatie te ontsnappen.

avatar van shugenja

shugenja

Deze film gezien op Imagine. En dit is helemaal mijn ding. Grappig, goor, absurd, actievol je verveeld je geen moment! Heel knap wat deze debuterende regisseur Rinker voor 4 ton heeft gemaakt. Alles op 1 locatie een dixie (dat was nog nooit gedaan zei Rinker) en je merkt aan alles dat de beste man een doel had. Iets grotesque, iets zonder pretenties, iets unieks en iets wat je niet snel zult vergeten. Dus als je de kans hebt kijk je deze film. Tuurlijk er zijn wel wat zwakkere puntjes maar daar kijk je graag overheen en daar zal ik dus niet over gaan zagen hier .

avatar van joolstein

joolstein

Plezier en bloederigheid op één vierkante meter. Als je als beginnend filmmaker geen groot budget bezit moet je innovatief zijn. Een van de oplossing is om je te beperken tot een kleine cast en die op één locatie of kleine ruimte te laten spelen met een dreiging van buitenaf. Toch is het een hele opgaaf om dit minutenlang spannend te houden. Het is dan ook een goede prestatie dat deze eerste speelfilm van de Duitse regisseur Lukas Rinker, dit wel weet te doen!

Vanaf de eerste scène waarin een stripster met veiligheidshelm en een staaf dynamiet haar overall langzaam opent om haar borsten aan de camera te laten zien, vraag je af; "Wat zal dit gaan worden?" Maar....wat blijkt, het is allemaal een dagdroom van architect Frank, die vastgepind zit in een omgevallen Dixi op een sloopterrein. Ja, u lees het goed zo'n fijn bouw-toilet! En hoewel deze film zich maar op één plek afspeelt, doet het dat goed.

Slim is ook het feit dat de hachelijke situatie, komt met een race tegen de klok, want dit zorgt voor meer spanning voor de kijkers. En gezien de maffe setting, loopt de film over van vloeistoffen. Of het nu het bloed van Frank is, de zeep in de dispenser of de grimmige inhoud van het toilet zelf, deze film is plakkerig. De film is niet subtiel dus een sterke maag is wel handig!

De film, duurt negentig minuten, leunt volledig op de dwaasheid van het uitgangspunt van één man in een openbaar toilet en zijn creativiteit om te gebruiken wat deze omgeving hem biedt Waarin sommige details worden onthult door een stem op de speakers en af-en-toe in flashbacks. Het levert voldoende ‘wtf’-momenten op! En ik denk dat je dan ook misschien menigmaal "Holy Shit!" zal roepen!

avatar van Collins

Collins

Frank ontwaakt in een dixi in een afbraakgebied dat gereed wordt gemaakt voor nieuwbouw. Zijn arm is doorboord met een metalen stang waardoor hij niet kan bewegen. Bovendien is de deur van de dixi op slot gedraaid. Een vervelend scenario voor Frank, die geen idee heeft hoe hij in deze situatie is terechtgekomen en slechts beperkte tijd heeft om te ontsnappen want binnen afzienbare tijd worden de resterende gebouwen tot ontploffing gebracht.

Thomas Niehaus is de acteur die Frank gestalte geeft. De meeste tijd doet de film het met hem. Met behulp van de claustrofobische setting weet hij heel overtuigend de uitzichtloosheid van de situatie en de paniek die dat teweeg brengt op de kijker over te dragen. De film weet met de beperking van de locatie een continu spanningsveld op te wekken. Best knap, omdat de ervaren kijker natuurlijk vergelijkbare films met een vergelijkbare situatie zal kennen.

Fijne handgemaakte effecten ook, die de nodige splatteractie verzorgen. Echt goor wordt het niet. Hoogstens een beetje vies omdat Frank af en toe met zijn handen in de wc-pot in de weer is. En dat is ook wel weer humoristisch. De film in zijn geheel zou ik trouwens niet als humoristisch willen neerzetten. Het thrilleraspect staat voorop en dat wordt af en toe gebroken door een beetje humor. De film slaat daarin niet door maar weet zich bijtijds in te houden. Een prima balans. Ach du Scheiße! is leuk en ongecompliceerd vermaak.