• 9.373.175 stemmen

Genre: Documentaire

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Leon Veenendaal

Plot Schijnstudent

Toen Dianne plotseling uit het leven stapte, bleef haar familie met veel vragen achter. Deze documentaire volgt Dianne's zus Rachel tijdens haar zoektocht naar antwoorden. Waarom leefde Dianne een schijnleven? Door gesprekken met het gezin, met Dianne's medestudenten en huisgenoten, probeert Rachel de laatste jaren van Dianne te reconstrueren. Ook herleest ze app-verkeer, bekijkt ze opnames uit het familiearchief en achterhaalt ze gegevens uit Dianne's computer. Hebben Rachel, haar andere zussen en hun ouders wellicht signalen over het hoofd gezien?

avatar van Slater

Slater (crew films & series)

Vanaf 18 oktober te zien op 2Doc.

avatar van Flitskikker

Flitskikker

Heftig en bizar onderwerp. Echter verwachtte ik door de plotomschrijving dat deze documentaire (iets van) duidelijkheid zou verschaffen over de in diezelfde plotomschrijving gestelde vragen, maar dat gebeurde eigenlijk niet.

Toen er eindelijk iets van een antwoord op het waarom leek te komen na het onderzoeken van haar telefoon, werd het geluid weggedraaid. Tja...

avatar van Graaf Machine

Graaf Machine

Och hemel, hier is een docu over gemaakt.

Dit hele verhaal is enkele jaren uitentreuren in de kranten verschenen toch? Zelfs Linda schreef er over.

Dianne was altijd de perfecte dochter, kon alles, was overal goed in, en ging medicijnen studeren. Maar dat liep niet goed.

Ze durfde het niet te vertellen, en wist jarenlang de schijn op te houden thuis dat ze met haar studie bezig was. Op bizarre manieren kon ze telkens haar familie buiten haar studie houden.

Totdat ze haar diploma zou krijgen.

Verschrikkelijk verhaal. Als de docu niets toevoegt, dan is de docu niet het bekijken waard, want de essentie is al enkele jaren bekend.

avatar van The Oceanic Six

Ik vond het maar een matige en overbodige docu dat weinig toevoegt aan wat er al in diverse kranten over dit meisje heeft gestaan, maar nu dan met beeld van vooral haar zussen. Schijnbaar hebben ze zich wel afgevraagd of ze echt studeerde, omdat ze bijvoorbeeld meteen naar beneden kwam als een zus riep of ze wat wilde drinken als ze thuis studeerde, Goh, wat gek zeg. Zo reageert ongeveer elke student met drang naar studieontwijkend gedrag. Buiten dat vraag ik me wel af hoe ethisch het is om hier een docu van te maken, want schijnbaar wilde Dianne graag niet opvallen, maar nu weet heel Nederland dus wel haar verhaal. Neemt verder niet weg dat het een heel triest verhaal is waarin je vooral medelijden voelt dat ze zo'n nepleven heeft moeten hebben omdat ze niet wilde falen voor haar familie en vrienden. Maar de reden waarom je dit kijkt is omdat je antwoorden zoekt en die komen ook nu niet...

avatar van Bye Birdy!

Bye Birdy!

Integer en zorgvuldig gemaakt portret dat voor mij uiteindelijk vooral gaat over rouw; het laat zien hoe hier binnen het gezin mee wordt omgegaan. Het gaat voor mij dus niet zozeer om de vragen rondom haar zelfgekozen dood maar hoe dit, verschillend, leeft bij haar zussen en ouders.

Is de hamvraag hier niet waarom dit meisje 6 jaar lang niets tegen haar familie en zussen heeft gezegd? Heeft dat geheel te maken met haar of de omgeving (familie) waarin ze verkeerd? Deze vraag komt niet aan bod. Te gevoelig of controversieel? Maar ik vraag m toch: hoe kan het dat een meisje 6 jaar lang niet durft te zeggen dat ze een studie heeft gefaald? Is deze doc ervoor om sympathie te wekken voor de familie die misschien wel de oorzaak is?