• 9.374.065 stemmen

Met onder meer: Pierfrancesco Favino, Bérénice Bejo en Kasia Smutniak

Gesproken taal: Italiaans

Releasedatum: 21 september 2023

Plot Il Colibrì

Het verhaal speelt zich af over een tijdsspanne van enkele decennia. Marco heeft in de jaren 70 een platonische relatie met Luisa. Zelf trouwt hij met Marina met wie hij een dochter verwelkomt. Hun relatie houdt echter niet stand. Wanneer Marco moeilijk kan omgaan met tegenspoed, schakelt hij de hulp in van de psychoanalist Carradori.

Marina Molitor

Irene Carrera

Marco Carrera ragazzo

avatar van Jotil

Jotil (crew bioscoopreleases)

Vanaf 8 juni 2023 in de bioscoop (Cinéart)

avatar van Jotil

Jotil (crew bioscoopreleases)

Jotil schreef:

Vanaf 8 juni 2023 in de bioscoop (Cinéart)

EDIT: verplaatst naar 21 september 2023.

avatar van stefan dias

stefan dias

Ik kan hier eerlijk gezegd niet echt over oordelen, want ik had het boek gelezen en dan kijk je toch anders naar de film dan dat je die maagdelijk zou zien. Dan let ik vooral op de verschillen of in dit geval… de gebreken.

Als een boek je aanspreekt, zoals het mij heeft aangesproken, dan haal je daar toch dingen uit. Alleen vraag ik me na de film af: wat heeft de regisseur hier eigenlijk uit gehaald? Eigenlijk neemt ze zo ongeveer alles over wat er in het boek gebeurt, maar té veel ingrediënten geven uiteindelijk een wat smakeloos geheel. Zo had heel de episode met 'de Onnoembare' voor mij een veel groter aandeel en vooral de rol van de kleindochter als orgelpunt van zingeving rondom al de miserie die Marco heeft moeten trotseren, kwam naar mijn smaak veel te weinig uit de verf. Maar ja, wellicht word ik te veel gehinderd door mijn eigen vooringenomenheid en hopelijk haalt de onvoorbereide kijker hier wél heel wat moois en waardevols uit.

Beschouwingen op de hedendaagse tijd komen natuurlijk beter aan bod in een boek en zo riekte het mij hier te vaak naar kunnst- en vliegwerk, zoals die speech na het kaarttornooi… niet heel geloofwaardig en spontaan. Ook kleine dingetjes zoals Marco die in een dialoog heel onnatuurlijk de naam 'Adele' laat vallen, duidelijk een regie-aanwijzing: INTRODUCTIE NIEUW PERSONAGE. Ook het heen en weer gespring wordt wat krampachtig filmisch aan elkaar gebreid met opzichtige trucjes zoals hetzelfde personage dat door dezelfde deur terug binnenkomt… maar dan 20 jaar jonger. 'ben je nog mee?' Maar nogmaals, wellicht had ik niet de juiste instelling…

Ik had wel één voordeel: in mijn krant werd ie neergesabeld, dus ik had niet al te hoge verwachtingen en de parade aan mooie vrouwen (daar zijn Italianen gelukkig lekker ouderwets in) met als uitschieter de jonge Luisa, zijn een, jawel, lust voor het oog.

Man of Steel

Nog twee weken. Wederom een boekverfilming van Sandro Veronesi. Het boek was blij vlagen prachtig, doch ook af en toe rommelig.

Ik ben hier erg benieuwd naar.

stefan dias schreef:

avatar van stefan dias

stefan dias

Man of Steel schreef:

Een bijzondere film.

Na twee keer deze film te hebben gezien en het boek eenmaal gelezen te hebben kan ik er iets over zeggen.

De film maakt conform het boek een rommelige indruk. Al denk ik dat rommelig eerder onrustig is. Dat komt door de echt vele tijdsprongen die gemaakt worden. 10 jaar erbij en er zomaar weer 5 jaar af. Je moet dus goed opletten.

De film is zeer kijkwaardig maar de doorkijkbaarheid(zelf verzonnen woord) is taai. Maar worstel je je hier door heen kom je uiteindelijk uit bij een parel van een film. Ouderwetse Cinema Italiana. Films die beter zijn dan het boek zijn een zeldzaamheid om meerdere redenen. Dat lukt ook hier niet. Aantal facetten en personages in het boek krijgen in de film onvoldoende de ruimte. Maar zoals gezegd een zeer kijkwaardige film met mooie cinematografie, sterke dialoog scenes, sterk drama, en degelijk acteer werk.

Waar de film overgaat is over een man die overleeft. Wat en hoe? Ga dan deze film kijken of lees het boek(aanrader!) en merk op dat het antwoorden geeft bij de vraagtekens van de vragen die je niet eens gesteld hebt.

Man of Steel

Ik was er ook best wel ondersteboven van. Ook na twee keer kijken. Ik ben het met je eens dat de onnoembare een veel grotere rol en vooral belangerijkere rol voor Marco had in het boek. Alsmede ook zijn kleindochter die uiteindelijk zijn kracht werd om door te gaan.

quote=5170001]

Man of Steel schreef:

Waar heb je deze film dan gezien? Ik ga er vanuit dat jou krant Italiaans is?

belgische krant. De film loopt nu in Antwerpen (en er was behoorlijk wat belangstelling voor, ondanks die recensie… en een vriendin was er ondersteboven van… dus, ieder zijn ervaring) [/quote]