• 9.373.663 stemmen

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Ruben Gischler en Tobias Müller

IMDb beoordeling: Nog geen beoordeling

Plot Wieder Gut?

Filmmakers Ruben Gischler en Tobias Müller onderzoeken tijdens een reis door Duitsland en Nederland hoe de inwoners omgaan met de Tweede Wereldoorlog. Welke lessen hebben ze getrokken uit het verleden en hoe ze dat betrekken op het heden. De rit gaat langs universiteiten, herdenkingsplaatsen en lokale projecten in beide landen. De vraag is steeds hoe ‘Wieder Gut’ zijn we nu eigenlijk?

avatar van knoflikari

knoflikari

Interessante zoektocht naar hoe we omgaan met het verleden. Hoe kijken huidige en eerdere generaties in Nederland en Duitsland terug op de holocaust? Wordt de geschiedenis nog levend gehouden, is er voldoende aandacht voor in het onderwijs en is er angst dat het opnieuw zou kunnen gebeuren? Met andere woorden, hebben we geleerd van de geschiedenis, of zal de geschiedenis zich kunnen herhalen? Is er sprake van Wiedergutmachung en wat is dat dan? Deze vragen komen allen aan bod.

Een Duits-Nederlands filmduo gaat op onderzoek uit. Gesprekken met overlevers en nabestaanden die gevoerd worden, blijven een onuitwisbare indruk maken. Tegelijkertijd vertelt de Nederlandse rabbijn Evers. dat hij wil emigreren naar het beloofde land, maar dat één van de redenen voor zijn vertrek het toenemend antisemitisme in Duitsland is. Als Wieder Gut iets duidelijk maakt, is dat vrijheid en veiligheid nooit vanzelfsprekend zijn...

Zelf vind ik het een zorgelijke ontwikkeling dat historisch besef van de jongere generaties tanende is (met uitzondering van de Duitse leerilingen die in de documentaire aan bod komen). en Wieder Gut bevestigt mijn vrees.