• 9.373.752 stemmen

Jenayat-e bi Deghat (2020)

Misdaad / Drama | 139 minuten

Genre: Misdaad / Drama

Alternatieve titels: Careless Crime / جنایت بی‌دقت

Oorsprong: Iran

Geregisseerd door: Shahram Mokri

Met onder meer: Babak Karimi, Razieh Mansouri en Abolfazl Kahani

Gesproken taal: Perzisch

Plot Jenayat-e bi Deghat

"Caught, Between the Past and the Present"

Vier mannen beramen een complot om brand te stichten. Het doelwit: een cinema waar een film wordt vertoond over een onontplofte raket. De zaal zit overvol en bij de vier mannen lopen de twijfels en frustraties hoog op. Veertig jaar geleden speelde zich dat ook af: tijdens de opstanden en de protesten tijdens de Iraanse Revolutie, die een einde maakte aan het regime van de sjah, staken demonstranten cinema’s in brand als teken van verzet tegen de westerse cultuur. In één cinema geraakten de bezoekers niet tijdig buiten. Vierhonderd personen kwamen om. Slechts acht personen overleefden de brand.

avatar van Fisico

Fisico

Intrigerend uitgangspunt van een stukje Iraanse geschiedenis. De val van de sjah in 1979 staat in het collectieve geheugen gegrift, maar de film keert in een soort geschiedenisles terug naar een jaar eerder bij een brandstichting in een bioscoopzaal. Het voorval bleek de katalysator te zijn van de Iraanse Revolutie. Wist ik trouwens niet dat dit de aanleiding was.

Deze gebeurtenissen en het fictieve verhaal errond maakt de film interessant. Zeker wanneer hedendaagse personages als een soort eerbetoon een soortgelijke daad willen stellen. Ik kon me moeilijk verplaatsen in de motieven van de personages en ook het belang en impact van de Revolutie was voor me minder beladen. Kan me best inbeelden dat de film aan kracht wint bij een emotionele band. Toch wel mooi camerawerk en cinematografie. Maar ik bleef toch een beetje op mijn honger zitten.