• 9.374.061 stemmen

Geregisseerd door: Urszula Antoniak

Met onder meer: Khadija El Kharraz Alami, Anneke Sluiters en Abke Haring

Releasedatum: 7 juli 2022

Plot Splendid Isolation

Er is weinig bekend over de ramp die Anna en Hannah zijn ontvlucht en de moeite die zij hebben moeten doen om het afgelegen eiland te bereiken. Wanneer ze drinkbaar water en een verlaten huis vinden in de duinen, valt Anna terug in haar rol als de verzorger van Hannah. Afstand is zowel noodzaak als een marteling voor de twee geliefden. Hannahs kwetsbare toestand herinnert de twee vrouwen eraan dat de tijd die zij samen hebben ten einde loopt. Op een dag ziet Hannah iemand op het strand. Het wrange noodlot dient zich aan. De indringer is de Dood die de vrouwen gevolgd is naar het eiland.

avatar van Jotil

Jotil (crew bioscoopreleases)

Aangekocht door September Film Distribution. Releasedatum nog onbekend.

avatar van Jotil

Jotil (crew bioscoopreleases)

Jotil schreef:

Aangekocht door September Film Distribution. Releasedatum nog onbekend.

Vanaf 7 juli 2022 in de bioscoop.

avatar van Richardus

Richardus

Ziet er best freaky uit, zin in.

avatar van HK Senator

HK Senator

Erg minimalistisch allemaal en daardoor ook maar weinig verrassend.

avatar van Graaf Machine

Graaf Machine

Goede mysterieuze film. Ik denk wel dat dit als toneelstuk beter werkt. Nu had ik, mede door het landschap, vaak het idee naar een openluchtvoorstelling op Oerol te kijken.

avatar van Richardus

Richardus

Vrijwel volkomen vaag, met enige goede moed uiteindelijk nog een klein schilfertjes chocola te maken, maar ook echt niet meer dan dat. Pretentieus. Qua moodpiece en mysterie heeft het nog wel wat, en Anneke Sluiters is...bijzonder. Maar nee, nee.

Edit: oooooooh, ik zit te googlen of dit nou idd op Terschelling is gefilmd (ik herkende uitzichten, duinglooiingen), antwoord ja, en dan lees ik ergens een bijgeleide tekst van de distributeur, en flarden van achter paywalls verscholen recensies, en dan blijkt de film heel veel visueel poëtische opsmuk te zijn geweest voor een simpel gegeven, waarvan dus veel te weinig vertaalbaar was uit de beelden zelf, met te weinig betekenisgevende samenhang zonder enig begeleidende hint. En dan blijven er nog massa's vragen over, maar goed. Aantal punten verandert er niet door.

avatar van Zeriel

Zeriel

Gaaf huis…hé zou goed staan in een film!

Bedankt Jort.

We hebben alleen geen verhaal… maakt niet uit. We gaan Engels spreken en dan improviseren we wel wat, noemen we het SF iets na een Apocalypse ofzo maakt niet uit, daar trappen ze misschien wel in…

Nee dus… Wat een flutfilm!

Camerawerk wel goed, prima muziek, maar dat kan het gebrek aan een verhaal niet compenseren…

avatar van mrklm

mrklm

Anna [Khadija El Kharraz Alami], Hannah [Anneke Sluiters] een drone, bevinden zich om niet nader benoemde redenen op een mistroostig eiland. Ze kibbelen, huilen op willekeurige momenten, doen kinderlijke spelletjes en zoenen elkaar door een stuk glas. Sluiters mag meerdere keren uit de kleren en de soundtrack staat vol met aria’s die je haast dwingen om jezelf in een depressie te storten. Niet nodig, zonder de muziek was dit ook een in alle opzichten deprimerend, pretentieus werkje geweest.

avatar van blurp194

blurp194

Zoekplaatje.

Antoniak maakt van haar idee een oefening in weglaten, wellicht geholpen door het krappe budget. Dat vertaalt zich in een vertelling waar zo ongeveer niets van over is - en van ieder ander zou me dat vrijwel meteen verkeerd geschoten zijn, maar door de duidelijke parallellen met haar eerdere films klopt het voor mij dan op een of andere manier wel weer.

Niettemin blijven er zat raadseltjes onbeantwoord - wat met de drone, waar is het martelkeldertje voor of moet het een isoleercel verbeelden. Waarom zijn ze daar, wat is er gebeurd met de andere mensen, en hoe kan het dat de doorweekte jas van Hannah in een mum van tijd weer droog is. En nog een hele serie van dat soort dingen die in het venn-diagram gevaarlijk dicht tegen de binnenrand van het bolletje 'pretentieus gepruts' aan liggen.

Jammer van de soundtrack, die is me echt wat al te opdringerig. En hoewel het accent van El Kharraz en Sluiters meestal wel vrij goed is, klopt wat ze zeggen niet erg met wat een (kuch) native speaker zou zeggen. Daarmee voelt het alsof Nederlands misschien gewoon beter geweest zou zijn.

Verder is het voor mij echt wel zo'n voordeel van de twijfel ding, maar ik snap alle kritiek hierboven ook wel. Het ligt misschien vooral aan het moment dat je 'm ziet.