• 9.372.844 stemmen

Putin: A Russian Spy Story (2020)

Documentaire | 142 minuten

Genre: Documentaire

Oorsprong: Verenigd Koninkrijk

Geregisseerd door: Nick Green

Met onder meer: Vladimir Poetin, Tatyana Yumasheva en Vladimir Kara-Murza

Plot Putin: A Russian Spy Story

Deze driedelige documentaireserie gaat in op het leven van Vladimir Poetin en hoe de huidige Russische staatsleider is getransformeerd van een KGB-agent tot een van de machtigste leiders op aarde. Dit beeld begint bij zijn jeugd in een slechte buurt in Leningrad, waar hij in zijn vrije tijd graag kijkt naar de televisieserie 'Zeventien momenten in de lente', wat door de KGB gefinancierd werd in de hoop meer rekruten te mogen verwelkomen. Geïnspireerd door deze serie meldt Vladimir zich aan bij de Russische geheime dienst.

avatar van Lavrot

Lavrot

Gisteren, dinsdag 1 maart 2022, was deel 1 op Canvas (België). Deze docu was eerder al door de VPRO in NL te zien. In deel 1 is te zien hoe Poetin zich van anoniem KGB-mannetje (o.a. fixer in St Petersburg) weet op te klimmen naar de top van de FSB om daarna de opvolger van Jeltsin te worden. De scene van de terreuraanslag door zijn eigen (betrapte) FSB-collega's om de oorlog in Tsjetsjenië te legitimeren was schokkend, maar in het licht van de huidige ontwikkeling in Oekraïne dan weer minder opzienbarend.

In mijn optiek zijn er (uiteraard gechargeerd) twee categorieën mensen die zich uit de armoede hebben weten op te werken: 1. de meedogenlozen die de hele wereld als vijandig ervaren, en 2. de spiritueel ontwaakten die zich bewust zijn voor alle onrechtvaardigheden die over onze planeet wordt verspreid.

Ben benieuwd naar deel 2 en 3.

avatar van ZAP!

ZAP!

Lavrot schreef:

...O ja. of we het met een korreltje zout moeten nemen weet ik niet, maar de held (voorbeeld/drijfveer) van Poetin schijnt een film-personage te zijn, een KGB-spion met James Bond allure: ene Stierlitz.

Schijnt echt zo te zijn: Semnadtsat Mgnoveniy Vesny (1973).