• 9.374.084 stemmen

Oorsprong: Nederland

Geregisseerd door: Peet Gelderblom

Met onder meer: Miscellaneous, Miscellaneous en Miscellaneous

Plot When Forever Dies

"A cinematic fantasia 125 years in the making"

When Forever Dies is het mythische verhaal van twee geliefden verscheurd tussen licht en schaduw, verteld in een kleurrijke stortvloed aan archiefbeelden. Los van tijd en plaats en dwars door elk genre heen, zien we een duistere romance ontstaan tussen Forever Woman en Forever Man. Hun levenslust is betoverend, maar “lang en gelukkig” laat nog even op zich wachten. Wanneer het liefdespaar een contract met de duivel aangaat om hun stoutste dromen uit te laten komen, ontvlamt er een strijd tussen de seksen. De Ware ontpopt zich als de Ander, archetypen transformeren in stereotypen en langzaam maar zeker ontaarden de teerbeminden in gezworen vijanden. Dit is hoe liefde in haat verandert. Vinden ze ooit een weg terug?

Forever Man

Gaat op 31 augustus in première op het Imagine Film Festival.

When Forever Dies is een film gemaakt van vele films. Nagenoeg de hele soundtrack is op maat gemaakt.

Het oudste fragment is The Horse In Motion door fotograaf Eadweard Muybridge, op de gevoelige plaat vastgelegd in 1878 en volgens velen de oudste film ooit gemaakt. Het jongste fragment is de artistieke rotoscoop-pornografie van Skelehellavision door de experimentele filmmaker Martha Colburn, uitgebracht in 2002.

Veel shots en scènes zijn geplukt uit de rijke Bits & Pieces Collectie: een serie compilaties van ongeïdentificeerde fragmenten van verdwenen en vergeten films, verzameld en geconserveerd door Eye Filmmuseum. Maar ook de zelden geziene klassieke stop-motion animaties van Joop Geesink’s Dollywood (bekend van Loeki de Leeuw) wordt een plek in de schijnwerpers gegund.

When Forever Dies is een film die schakelt tussen verschillende aspect ratio’s, variërend van 4:3 Academy tot Cinemascope om eer te doen aan de originele bronnen. Rollen film die traditioneel met de hand zijn ingekleurd werden nauwgezet gescand om elke tint tot zijn recht te doen komen. (Bron)

avatar van tbouwh

tbouwh

When Forever Dies is een van de weinige films die tijdens de hybride 36e editie van het Imagine Film Festival kon worden uitgelicht binnen het bescheiden zaalprogramma. Op 31 Augustus beleefde dit passieproject van de Nederlandse filmmaker Peet Gelderblom zijn wereldpremière in EYE. Een meer gepaste locatie zou niet denkbaar zijn geweest: voor zijn cinefiele exploratie van de (verbeelde) liefde putte Gelderblom rijkelijk uit het archief van het filmmuseum.

In When Forever Dies noemt de filmmaker de man ‘Forever Man’ en de vrouw ‘Forever Woman’, en vraagt hij zich af wat er gebeurt als ‘voor eeuwig’ toch eindig blijkt. Zonder het archetype liefdeskoppel is er geen filmgeschiedenis, kun je gerust betogen, maar waarom blijft dan alleen de liefde zelf onvoorwaardelijk bestaan? Hebben we ons er al aan overgegeven dat relaties tussen twee mensen vrijwel altijd uitmonden in haat en bedrog? En zijn romantische films warme odes aan de liefde of zorgvuldig gesponnen illusies? Het is de aard van cinema om het leven zelf te spiegelen, en deze archival fiction film (zoals Imagine hem poogt te karakteriseren) is daarin geen uitzondering.

verder lezen