• 9.372.586 stemmen

Geregisseerd door: Kato De Boeck

Met onder meer: Liame De Paep, Pelle Adriaenssens, Talitha de Boer

Gesproken taal: Nederlands

Plot Provence

Tijdens hun jaarlijkse zomervakantie verkennen de elfjarige Camille en haar vier jaar oudere broer Tuur hun zonovergoten kampeerbestemming in de Provence. Wanneer ze twee Nederlandse meisjes leren kennen, krijgt Tuur alle aandacht van hen. Camille kan haar jaloezie maar moeilijk onderdrukken. Maar Tuur blijkt met een geheim rond te lopen.

avatar van Fisico

Fisico

Gisteren op Canvas even meegepikt. Naar verluidt een studentenfilm van de regisseuse. Veelbelovend alvast met fijne heldere kleuren, uitstekende sfeersetting alsof je je echt in de Provence op een camping waant met de teentjes in het zwembad. In de hoofdrollen enkele kinderen die het erg goed doen. Heel veel wordt verteld via wat niet uitgesproken wordt. Afgunst, jaloezie, geflirt ... het komt allemaal erg goed over via de mimieken. Interessant!

avatar van Film Pegasus

Een vakantie in de Provence met 3 kinderen. Op een leeftijd waarin elk jaar wel een generatie verschil lijkt te zijn. Op zo'n vakantie ben je even weg van de je gekende wereld en hang je af van elkaar, tenzij je iemand op die vakantie leert kennen. Kleine dingen die voor de kinderen een grote impact heeft. Toch voor even...

De film is heerlijk in haar eenvoud. Waarin je (zoals Fisico al wat schreef) meer te weten komt in de dingen die niet uitgesproken worden. Na een vakantie vol niets doen is er in verhouding veel veranderd.

avatar van Metalfist

Metalfist

Toen ik de eerste keer Provence zag was ik niet meteen onder de indruk. Op zich een mooi geschoten kortfilm maar het klikte op dat moment (zo'n 2 jaar geleden geloof ik) niet. De kortfilm bleef echter door mijn hoofd spoken en nu dit opnieuw op VRTNU staat, ben ik er nog eens voor gaan zitten. Dan valt toch op hoe sterk dit in elkaar zit. Van de eerste seconde waan je je perfect in de Provence en verder is dit vooral een erg herkenbaar beeld van wat voor een invloed kleine veranderingen in je jeugd teweeg kunnen brengen in de weg naar volwassenheid. Kato De Boeck weet perfect die balans te vinden tussen kinderlijke speelsheid en tussen de dialogen door tonen dat er echt wel meer speelt. Die gesprekjes in de tent, die sluikse blikken, ... en vooral een geweldige Liame De Paep als Camille. Daar gaan we nog meer van horen, dat kan niet anders. Benieuwd wat De Boeck nog meer uit haar mouw gaat schudden. Volgens IMDB heeft ze ook meegewerkt aan een kortfilm uit Hongkong genaamd Gai Dan Chai? Dat lijkt me precies een foutje te zijn..

avatar van John Milton

John Milton

Fijn debuut.

Ik herinner me dit soort vakanties prima, kamperen in België, Frankrijk, Engeland en een keer Hongarije. Broertje Milton was 2,5 jaar jonger maar volwassen genoeg (of ik kinderlijk genoeg) dat dit geen probleem gaf op vakantie met het vriendjes maken, of later: vriendinnetjes. Good wingman. Maar in Provence zien we de situatie waarin het leeftijdsverschil daarvoor te groot is, en er meer speelt. Net als Metalfist ga ik hem nog maar een keertje kijken tzt, denk ik.

De Boeck geeft veel aandacht aan wat er in de kids omgaat, en hoe dat de ander beïnvloedt. Mooi gefilmd en goed gespeeld ook, met name dat mieskie die Camille speelt.