• 9.373.666 stemmen

Geregisseerd door: Alfred Machin

Met onder meer: Albert Dieudonné, Blanche Derval, Fernand Crommelynck

Gesproken taal:

Plot Le Diamant Noir

Luc Ogier is secretaris van baron Van der Malen. Verloofd met de charmante Linke, kijkt hij uit naar de dag van hun huwelijk. Helaas wordt een juweel gestolen van de barones en wordt Luc ten onrechte beschuldigd van de diefstal. Vernederd besluit hij weg te gaan en vergezelt hij de ontdekkingsreiziger Santher op een expeditie naar Congo.

avatar van Bobbejaantje

Bobbejaantje

• 2072 stemmen

Film van de Franse regisseur Alfred Machin voor Belge Cinema Film (afdeling van Pathé) en volledig geschoten op Belgische bodem. Nochtans speelt een deel van het verhaal zich af in Congo maar het blijkt dat de brousse van de Brusselse bossen moest volstaan. Verder zien we ook mooie beelden van de haven van Antwerpen in 1913 (het Steen) en nog wat buitenopnames in een park.

Strak script waarin Albert Dieudonné de hoofdrol speelt, soms op theatrale wijze, maar altijd onderhoudend wat mij betreft. Verder is er ook een belangrijke rol weggelegd voor panter Mimir (die in liefst zeven films van Machin een rol zou spelen), zij het niet afgemeten in screentijd.

Op vlak van regie zien we zoals te verwachten een statische camera, met aandacht voor mooie fotografie. Rustgevende tijden waren dat, ideaal voor adhd patiënten. En zowaar vallen er in de film ook twee splitscreens op te merken.

De film werd mooi gerestaureerd door Cinematek en is momenteel te bekijken op haar youtubekanaal.