• 9.371.211 stemmen

Stargate SG-1: Behind the Mythology of Stargate SG-1 (2007)

Documentaire | 44 minuten

Genre: Documentaire

Geregisseerd door: Ivon R. Bartok

Met onder meer: Christopher Judge, Michael Shanks, Brad Wright

Plot Stargate SG-1: Behind the Mythology of Stargate SG-1

In 'Stargate SG1: Behind the Mythology of Stargate SG-1' wordt er dieper ingegaan op de mythologische kant van de gelijknamige sciencefictionreeks. Aan de hand van beelden uit de serie wordt er uitgelegd hoe de makers bepaalde beslissingen hebben gemaakt en waarop deze gebaseerd zijn. Dit gebeurt onder andere via interviews met de acteurs, producers en experts in mythologie.

avatar van Metalfist

Metalfist

Altijd handig om een review van iets te schrijven wat niet op MovieMeter staat aangezien soms de toevoegregels worden versoepeld en kijk, zo kun je ineens toch weer een 10 jaar oude review nog posten. Een tijd dat ik helemaal zot was van Stargate (het herkijken van de reeks staat op de planning) en dus een disclaimer dat je dit moet lezen via de ogen van de 18-jarige Metalfist.

avatar van Metalfist

Metalfist

De mythologie van Stargate

In mijn complete series dvd box van Stargate zit naast alle 10 seizoenen met hun bijhorende extra's ook nog een gewone Special Features disc met daarop enkele documentaires. Na eerst de documentaire True Science gezien te hebben volgde dus deze Behind the Mythology.

Waar het in True Science vooral de bedoeling was om de kijker meer kennis te laten maken met de wetenschappelijke kant van de reeks, waar het op is gebaseerd bijvoorbeeld, vertrekt deze documentaire van eenzelfde standpunt. Deze keer geen wetenschap maar de mythologie die de serie zo kenmerkt. Net zoals in True Science is dit wel interessant voor de geoefende Stargate kijker want je herkent vaak de beslissingen die ze hebben gemaakt. Behind the Mythology concentreert zich dan ook vooral op de Goa’uld. Logisch want zij zijn tenslotte wel de basis van heel de reeks. Naast de hoofdvijand komen ook de Replicators, de Tok’ra en gelukkig ook de Ori aan de beurt. Ik zeg gelukkig want in True Science was daar geen sprake van. Op zich is het allemaal best wel interessant maar doordat het maar een drie kwartier duurt is er geen kans om dieper op bepaalde zaken in te gaan waardoor het allemaal wat oppervlakkig blijft. Daarnaast is het wel leuk om te zien hoe de producers en de schrijvers aan het woord komen en vertellen waarom ze nu juist deze personages hebben gecreëerd. Maar ik blijf er bij, als je het Stargate Universum goed kent is dit echt wel de moeite waard.

In True Science werd de documentaire gepresenteerd door Amanda Tapping. Dat is logisch want zij was altijd al de bolleboos van heel de reeks. Gelukkig zetten de makers deze lijn voort en hebben ze voor

Behind the Mythology good old Michael Shanks opgeroepen die in de serie de rol van de wetenschapper Jackson vertolkte. Een goede keus want iemand anders had hier niet bij gepast. Wel vind ik het jammer dat er weer niemand anders van de cast tevoorschijn komt. Oké, Teal’c heeft weer een klein bijrolletje zoals in True Science maar het blijft vreemd om hem te zien. Vooral doordat hij hier altijd zo vrolijk is en dat verwacht je gewoon niet doordat hij in de reeks altijd nors is. Maar het had echt geen kwaad gedaan mochten ze eens een serieuze special hebben gemaakt met een soort van reünie met onder andere Richard Dean Anderson en Don S. Davis, iets wat er nu niet meer in zit door de dood van Davis. Voor de rest passeren er deze keer eigenlijk alleen maar mensen die echt iets te maken hebben met de Stargate franchise zoals producers en writers.

Net zoals met True Science zit ik met een ietwat dubbel gevoel. Ik ben zelf een hevige fan van heel het Stargate Universum maar tegelijkertijd ben ik dan ook bevooroordeeld want wanneer je 10 seizoenen lang geboeid iets kunt volgen dan valt dit soort documentaires in goede aarde. Dat neemt wel niet weg dat het geen verzorgde documentaire is want dat is het zeker wel. Het gegeven blijft, net zoals in True Science, interessant en het wordt uiteindelijk wel goed uitgewerkt.